Wrzuć jeszcze jakieś zdjęcia pierza;) i napisz proszę, jak w praktyce wyglądają formalności, które trzeba spełnić by wjechać do Nepalu. Inaczej są traktowane grupy a inaczej turyści indywidualni?
Wrzuć jeszcze jakieś zdjęcia pierza;) i napisz proszę, jak w praktyce wyglądają formalności, które trzeba spełnić by wjechać do Nepalu. Inaczej są traktowane grupy a inaczej turyści indywidualni?
..hejka, ptaki będą potem na razie mammals. Nie ma znaczenia czy grupa z biura czy tez alone. Wize do Nepalu kupujesz (10 dolkow) na granicy i jedziesz jeśli nie ma strajków transportu czy zadym. Ja miałem wesołe przygody bo Maoiści chcą przejąc władzę po wyborach 10 kwietnia 2008. zresztą widzicie, ze już popierają jak to mówią przyjaciół z Chin w kwestii Tybetu. Ale to inny rozległy temat.
A za chwile wrzucę cięższy kaliber, slonie i gaury.
a Wy organizujecie te wyjazdy przez biuro podróży jakieś czy jak?
super zdjęcia , prosimy o więcej
..ja organizuje te wyprawy, ale przez biuro wiec masz wszelakie świadczenia i ubezpieczenia jak w biurze...następnej zimy będzie kilka wypraw przyrodniczych w rożne części Indii i Nepalu a także Bhutan, ale o tym później. Mam Wezoslaw, trochę gadziow i plaziow wiec tez potem wrzucę...
Gaur (Bos frontalis), największy ssak z rodziny krętorogich, zamieszkujący głównie górskie lasy Indii oraz Półwyspu Indochińskiego. Dorosłe samce osiągają ponad 1100 kg wagi ciała, posiadają potężne wygięte ku górze rogi. Samice znacznie mniejsze, o cieńszych rogach. Ubarwienie sierści ciemne, szaro- lub rudobrunatne, nogi poniżej stawu skokowego zazwyczaj białe. Roślinożerny. Samica raz w rodzi 1 młode.
.....no i jeszcze jeden kolega wagi ciężkiej ...nosorożec pancerny (Rhinoceros unicornis). Waga ok. 2000 kg, a maksymalnie do 3 ton. Na pysku ma tylko jeden róg. U dorosłych samców w naturalnym środowisku może dorastać do 100 cm. Gruba skóra zwierzęcia tworzy charakterystyczne fałdy przypominające tarcze pancerza. Zamieszkuje podmokłe leśne obszary Nepalu i północno-wschodnich Indii. Tu dwa rożne osobniki spotkane w Nepalu - Park Narodowy Chitwan Mieliśmy okazje stanąć oko w oko. Niezłe przeżycie tym bardziej, ze ten pierwszy był nieźle wkurzony, hehehehe.
rhino 3.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 135.54 KB
rhino face.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 90.39 KB
rhino ace2.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 141.61 KB
Ostatnio zmieniony przez felix 2008-04-01, 00:32, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum