Za apelem Tetrao zapodaje fajne miejsca gdzie mozna dziczyc.
Ukrainska Czarnohora, polozona o rzut beretem (chociaz jedzie sie prawie caly z Krakowa, z tego 10h koleja ukrainska ) od naszych Bieszczadow gdzie mozna zobaczyc to co u nas jest juz rzadkie:
gluszce i cietrzewie z bliska i dosc licznie
nagorniki na wyciagniecie reki (z kanapka)
mornele (sporadycznie na gorskich torfowiskach)
sokoly wedrowne
i wiele innych gorskich ptakow
do tego gory kilkukrotnie wieksze od naszych skromnych Bieszczad, dzikie, roznorodne i ciekawe (skaly, torfowiska, kosowka, puszcza karpacka, swietne trasy i punkty widokowe, glebokie doliny i wiele innych), ludzi malo, do sklepow daleko (a i tak poza wodka prawie nic w nich nie ma )
Obszar ten jest w czesci zapowiednikiem i rezerwatem biosfery wiec nie lazic poza tym co uchodzi za szlaki
Ukrainska Czarnohora, polozona o rzut beretem (chociaz jedzie sie prawie caly z Krakowa, z tego 10h koleja ukrainska )
polecam tutaj autobus do rumuni (Suczawa - Suceava) z pks-u przemyskiego. dojezdzasz praktycznie w samo centrum Karpat Ukrainskich - pomiedzy Gorganami a masywem Howerli.
Logan napisał/a:
sokoly wedrowne
tam po raz 1 i jedyny widzialem peregrinusa na wolnosci
Logan napisał/a:
kosowka
no i zarośla kosej olchy jak u nas w Bieszczadach
Logan napisał/a:
Obszar ten jest w czesci zapowiednikiem i rezerwatem biosfery
a w poblizu Czarnohory jest Karpacki Nacjonalny Park
z tego co wiem to on obejmuje czesc Czarnohory, tam to sie chyba nazywa wlasnie Zapowiednik czy jakos tak, i w dodatku to jest wlasnie Rezerwat Biosfery (w ktorym ukraincy wwoza wycieczki szkolne prawie na sam szczyt Howerli starymi samochodami wojskowymi )
Logan zapowiednik = wielkoobszarowy rezerwat w ktorym nic nie wolno (najwyzsza forma ochrony)
a nacjonalny park - to park narodowy
Mowiac o Karpackim PN - mialem na mysli tereny od Jaremczy (siedziba dyrekcji parku)poprzez Chomiak i Siniak do pogranicza z masywem Popa Iwana - ktory to masyw jest zapowiednikiem
Z tego co gdzieś wyczytałem, Czarnohorski Park Narodowy był jednym z trzech Parków Narodowych jakie powstały w Polsce przed wojną
Gwoli ścisłości - to ile parków narodowych powstało przed wojną zależy od kryterium jakie się przyjmie. Większość funkcjonowało wówczas jako specjalne rezerwaty o ile mnie pamięć nie myli. Wtedy też ( tj. przed 1939 r.) datuje się powołanie: Białowieskiego, Wielkopolskiego, Babiogórskiego, Pienińskiego, Czarnohorskiego oraz Tatrzańskiego PN. Nie jestem za to pewien jak sprawa wyglądała z Świętokrzyskim
Wtedy też ( tj. przed 1939 r.) datuje się powołanie: Białowieskiego, Wielkopolskiego, Babiogórskiego, Pienińskiego, Czarnohorskiego oraz Tatrzańskiego PN. Nie jestem za to pewien jak sprawa wyglądała z Świętokrzyskim
Ukraińskie Karpaty w Czerni i Bieli.
Jest to album dotyczący całej części Ukraińskiego Łuku Karpat. Fotografie zamieszczone tam są owocem moich wieloletnich wędrówek bezdrożami dzikich połonin....
z tego co wiem to on obejmuje czesc Czarnohory, tam to sie chyba nazywa wlasnie Zapowiednik czy jakos tak, i w dodatku to jest wlasnie Rezerwat Biosfery
Karpacki Rezerwat Biosfery to twór złożony z ośmiu odrębnych obszarów chronionych znajdujących się w różnych rejonach Zakarpacia. Fragment owego Rezerwatu obejmuje południowe stoki głównego grzbietu Czarnohory.
http://cbr.nature.org.ua/jpg/zapmap.jpg
Co do poruszania się tam po szlakach - nie musiałem się tym zbytnio martwić bo na potrzeby badań (zbierałem tam w lipcu materiały do magisterki o kosówce) dostałem perepustku. Ale gdybym miał się ściśle trzymać szlaków nie byłoby to łatwe - chociaż ścieżek (czy to pasterskich, czy turystycznych) jest sporo i przy dobrej pogodzie nie ma problemów z orientacją. Problemy mogą się pojawić razem z mgłą, szczególnie jeśli się np. zejdzie do kotła pod Rebrą w poszukiwaniu stanowiska dębika. Ale przedwojenne polsko - czechosłowackie słupki graniczne pozwalają trzymać się głównej grani gdy już się na nią trafi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum