Powinno być coś na www.horyzonty.pl, oni tam jeżdżą na wiosnę i jest program i opis wycieczki. Generalnie Polesie to chyba fajne miejsce, ale na razie nie byłem.
Bialorus jest super miejscem - m.in. P. Bialowieska, Orlowskie bagna (40x40km bagien bez osad!), dolina Prypeci, rezerwat berezinski.
Mozesz sprobowac skontaktowac sie z Grzegorzem Ra,kowskim od ksiazki "Czar polesia" albo chociaz poczytac ksiazke - niesamowite opisy. Albo horyzonty
Ogolnie - slaby i rzadki transport, podejrzliwi ludzie (szpiony?), brak zaopatrzenia, kiepskie drogi, dobre miejsce na wedrowke z plecakiem i prowiantem w 2-3 osoby. Nie mozna liczyc na szybka wizyte. Teren jak Polska sprzed 50-100 lat: chalupy kryte strzecha z drewnianymi zurawiami, cietrzewie wszedzie, wielkie podmokle laki z siewkusami itp.
Dzięki Jurek! Jedziemy autem, więc nie martwimy się o transport. Naszym celem jest głównie Prypeć, ale jeśli nam sie znudzi to może uderzymy jeszcze gdzieś. Jak jeszcze macie jakieś rady to słucham
Polesie to takie moje ciche marzenie...
Jak wspomniał Jurek7 to taka podróż w czasie w klimaty, których dziś już nad Biebrzą próżno szukać.
Liczę na ciekawą relację z Waszej wyprawy i trzymam kciuki
Niestety, konkretnych miejsc nie znam - poza Bialowieza.
Liczcie na ludzi z "Horyzontow", uwazajcie na brak benzyny i blotniste drogi i powodzenia!
A propos znajomy ma znajomego Holendra- ornitologa ktory bada mszarnego na Bialorusi. I ten Holender mowi, ze sa gniazda mszarnego kilkaset metrow od polskiej granicy i mszarny lata na zer w tym kierunku a zima regularnie widuje sikory lazurowe z modraszkami w Brzesciu Czyli miescie granicznym z Polska!
Jesli sa tu jacys ptasiarze z Terespola, uwazajcie na sikorki!
Chłopaki i Dziewczęta wszystko super mniód i orzeszki ze tak powiem Ale jako ze mam zamiłowanie w zielsku rozmaitem to jak tak sie włóczycie to foto i czegoś więcej poza ptaszorkami by sie zdały , te 2 zdjątka horyłki nic wam nie pomogą Ptaki są ważne i fajowe fotki żeście uczynili ale i teren trza by focić .Parę roślinek typowych dla zbiorowiska wtedy może sie okazać że gdzieś w Polsce można poszukać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum