Szczebrzeszyn to malutkie miasteczko w okolicach Zamościa, znacznie starsze niż ten drugi. Okazało się że prawa miejskie Szczebrzeszyn ma od 650 lat zaś pierwsi osadnicy osiedlili się na wzgórzu Zamkowym 5 tysięcy lat temu. Na wzgórzu jest jeden z najstarszych cmentarzy żydowskich w Polsce oraz szczątki zamku (a raczej jego wieży) z wczesnego sredniowiecza. Zamek miał bronic przeprawy przez Wieprz w co obecnie trudno uwierzyć bo to mała choć malownicza rzeczka. Z tym zamkiem to jakaś przykra sprawa. Spotkaliśmy chłopaka który z goryczą mówił że jeszcze 10 lat temu zamek miał dach, lecz nikt nie zadbał o zabytek, cegły pozbierano, ściany wymazano sprayem i generalnie nie bardzo obecnie jest co ratować. Obwiniał o ten stan rzeczy kolejnych burmistrzów którzy woleli sponsorować pomnik słynnego chrząszcza u źródła poniżej zamku niz zabezpieczac zabytek. Legenda głosi iż od zamku prowadzi sieć podziemi do "nowej" częsci miasta. Ciekawe jest to iż spotkani starzy mieszkańcy miasta wypowiadali się o zamku z lekceważeniem a tradycji bronił bardzo młody człowiek. Zaobserwowano: jeża (rozjechanego), sporo szczygłów, dymówki i oknówki pobierające glinę do gniazd, derkacza, słowika, zaskrońca, żabę wodną, żabę śmieszkę, ropuche szarą, pstrąga itd, itp.
na to raczej duzo pieniędzy nie wydali - widać, że miasteczko i gmina są biedne - gdzie im tam odbudowywać zamek. B. dawno tam nie byłem, ale zdaje się jest kilka kościołów - też chyba z powietrza żyją, bo duszyczek tam za mało.
Fajnie by było choć zabezpieczyć to co było, wyciąć krzaki wokół itd, może zrobić jakieś ogrodzenie ze sztachet żeby ludzie nie kradli cegieł. W sumie to dziedzictwo narodowe i mogliby dostać chyba na to jakieś pieniądze od państwa - to stało kilkaset lat....
Cytat:
widać, że miasteczko i gmina są biedne
Trudno mi to oceniać ale ratusz i główny plac odpicowane, kościół przy ratuszu piękny i zadbany, akurat jak my byliśmy ludzi w kościele masa - chyba była jakaś dodatkowa msza w związku z Pierwszą Komunią bo wszyscy byli ze szkrabami w wieku na oko ok 8 lat.
Jeszcze kilka fotek - może ocenisz Namorze czy są zmiany . Miasteczko wygląda na czyste i zadbane za wyjątkiem tego najcenniejszego chyba miejsca - wzgórza.
miasteczko jest faktycznie urokliwe, przynajmniej jesli sie czlowiek nie zagłębi w boczne uliczki, gdzie juz nie jest tak pięknie. Mnie powalił na kolana stary cmentarz żydowski, który jest w stanie conajmniej opłakanym A jest i duży i prawie w centrum....
Jednak okolice Szczebrzeszyna warto zobaczyć!
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping" Rudyard Kipling
Mnie powalił na kolana stary cmentarz żydowski, który jest w stanie conajmniej opłakanym A jest i duży i prawie w centrum....
Dzisiaj byłam, wyobraźcie sobie cmentarz wypielony, pozbierane śmiecie. Po cmentarzu biega jakaś pani inwentaryzująca groby, a miły anglojęzyczny pan z jarmułką i długą brodą odnawia jeden z pomników.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum