FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: for
2007-06-20, 08:13
PUSZCZA NIEPOŁOMICKA i Okolice
Autor Wiadomość
Devil 

Wysłany: 2007-10-02, 16:20   

Rzuciłem.

[ Komentarz dodany przez: for: 2007-10-04, 12:14 ]
zabijająco duzy komentaz ;)

ParusAter 

Wysłany: 2007-12-20, 19:33   

Dzisiejsze Puszcza-nie było całkiem miłe ;-) Uroczysko Grobla zimową porą opuszczone nie było.
Bażanty śmigały sprzed nóg, dzięcioł duży wcinał śniadanie na grabie, dzięciołek szalał za sikorkami, 30+kruków krążyło zastanawiając się w co by tu dziób wsadzić a 18 dzików postanowiło urządzić defiladę tuż przed nami;) i przebić tym samym 4 (+5) sarny.
Słychać było dzięcioła czarnego i widać było rozgrzebane mrowisko (sprawka zielonosiwego?). Sporo było też żerowisk dzięcioła średniego, buchtowisk oraz spałowanych młodych drzewek. Jednym słowem liczne ślady przedświątecznej wyżerki. Głodny mógł być tylko jastrząb któremu coś zwiało sprzed dzioba :/
Leśną ekipę wzbogacił też zając. Może przeżyje wigilijne polowanie i dotrwa do Wielkanocy;)
Aha1... reprezentację sikorek tworzyły bogatki i szarytki (ubogie). Po lesie szmyrgała też ponadwymiarowa P.ater w towarzystwie dwóch starych byków :cool:
Aha2...to że ciepło nie jest, nie oznacza, że podmokłe łąki są zamarznięte;)

Eh... pozytywny wyjazd, miło się tak przyjemnie "zmęczyć" mrr.... :oki:

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2007-12-20, 21:40   

ParusAter, fotki ?

Przewodnik Beskidzki

Devil 

Wysłany: 2007-12-21, 00:37   

Uroczy opis uroczyska.ParusAter,

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-12-21, 01:48   

ParusAter napisał/a:
w towarzystwie dwóch starych byków
:>
która klasa wieku?

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

ParusAter 

Wysłany: 2007-12-21, 07:50   

Tak jak Ty GP.

Druga (II)...średniozaawansowana;)

Ale dają radę ;) (mykać o lesie). A fotki Pełku będę tylko rozpracuję aparat. Może wieczorowa porą.

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2008-04-14, 09:53   

12.04.08 wybralismy sie do Niepolomickiej Puszczy:
skład: Pełek, Athene i ja
pobudka o 9 rano - znaczy sie wyrwali mnie z wyrka po ciezkiej nocy (obradowalismy z green powerem na temat badan nad orzesznicami - w sumie spalem 3 godziny z hakiem :D )
Pozniej Pelek zrobil nam sniadanko - grzanki na jaju :]
dobry chopok!!
pozniej po oblukaniu uszatki w moim parku pojechalismy w okolice Drwini robic transekt ornitologiczny do pracy mgr Atenki.
Jak juz policzylismy wszystkie ptaki i nanieslismy na mape obserwacje poszlismy do lasu gdzie widzielismy sporo - dzików, łan, saren, zaskronca i rzekotke.
Pozniej pojechalismy do rezerwatu Wislisko-Kobyle gdzie powital nas dzieciol sredni ;)
Po rezerwacie jadac do damienic obserwowalismy pare gniazd bocianich z bockami na gniazdach. Po zrobieniu zakupow w klaju dolaczyli do nas maciek i Peter T, gdzie razem wybralismy sie na urale do lesnictwa Damienice.
Najpierw kolacyjka czyli statystyczna kielbasa przy ognisku + pelek i atena zrobili wino na trawie :P
no i hajda na nocke do lasu:
na poczatku wabilismy wlochatke z zadnym skutkiem (pogoda na sowy zadna - wialo), pozniej puszczyk bez rezultatow no i ural bez rezultatów. Dochodzac do chatki kopulatki wyprzedzajac ekipe zobaczylem przy swietle ksiezyca urala ktory szybko oddalil sie do lasu. Po przejsciu 7 km musielismy wracac do parkingu poniewaz Atenka i Pelek musieli wracac do domu. Ja z mackiem i Peterem wyprzedzilismy Pelka i Atenke co byl to wielki blad bo udalo im sie uslyszec samice i samca urala w miejscu dla mnie nowym czyli nowy rewir :res: .
Po kolejnych wabieniach udalo nam sie jeszcze uslyszec pare S.Aluco i pojechalismy do mnie do domu, gdzie szybka herbatka i dowiozlem Pelka i Atenke na dworzec PKP. Wracajac uslyszalem samca i samice uszatki w moim parku.
Nad ranem pozegnalem Petera T i macka, ktorzy nocowali u mnie doma.
dzieki wszystkim za zajefajny wypad.
Ponizej pare fotek ;)

brama.jpg
Plik ściągnięto 28 raz(y) 89.42 KB

niepolomicka forest.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 57.77 KB

transekt atenki w drwini.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 38.91 KB

pyszne grzanki.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 39.81 KB

sniadanie robi pelek.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 36.85 KB

ogromny :res: dla Kess i Kamikazi za zawodowe łażenie po górach :]

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2008-04-15, 01:04   

for napisał/a:
obradowalismy z green powerem na temat badan nad orzesznicami - w sumie spalem 3 godziny z hakiem
tym razem w efekcie obrad szykuje się niezły bigos :cool: a mówiąc językiem bardziej wysublimowanym -> wysoka nauka :oki:
Cytat:
Pozniej Pelek zrobil nam sniadanko - grzanki na jaju
oj dobry dobry :res:
for napisał/a:
wino na trawie
:>
for napisał/a:
transekt atenki w drwini.jpg
jak u mnie nad Pacynką :]
for napisał/a:
sniadanie robi pelek.jpg
skad ja znam ten obrazek...

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Athene 

Wysłany: 2008-04-15, 09:10   

Potwierdzam- grzneczki bardzo dobre, kielbaski z ogniska pyszne i chrupiace :grin:
Co do wina na trawie to skutki tego byly :-D jak chociazby LOLnetka i blonkoskrzydle straszace noca :-P
Dzieki wszystkim za swietny wypad!

PiotrS 

Wysłany: 2008-04-16, 20:05   Puszcza Niepołomicka, jarząbki i wyborna jałowcówka

Cześc

W Puszczy Niepołomickiej bywam od kilku lat regularnie, szczególnie w północnej części ale też na pozostałym obszarze.
Wyniki obserwacji z ostatniego roku znajdziecie na: http://zielonegodziny.blogspot.com/

Sprawa dotyczy jarząbków, tzn. wciąz napływaja enigamtyczne doniesienia o występowaniu tego gatunku w Puszczy. Osobiście nigdy nie spotkałem tam nawet jakichkolwiek śladów, z tym, że penetruję głównie częśc gdzie nie ma warunków pod jarząbka. Czy wiecie coś na ten temat??? Teraz jeszcze pora sprzyja poszukiwaniom i weryfikacji doniesień, więc fajnie byłoby sie czegoś dowiedziec.

Pozdrawiam

Piotr S.

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2008-04-17, 08:48   

PiotrS napisał/a:
Sprawa dotyczy jarząbków, tzn. wciąz napływaja enigamtyczne doniesienia o występowaniu tego gatunku w Puszczy

Marcin D. napisał/a:
Jarząbek - knoty w 1 miejscu

http://forum.przyroda.org...-vt9621,120.htm

bodzishek 
KPStUJ

Wysłany: 2008-04-17, 09:58   

Marcin trochę pośpieszył sie z tymi informacjami- te knoty okazały się nie bardzo pasować do jarząbka (oglądałem je wspólnie z ludźmi ze Stowarzyszenia Ochrony Sów-mnie samemu nie sposób orzec za względu na brak doświadczenia jarząbkowego, ale chopy nie dyskutowaly długo:)
Szukajmy dalej.

Logan 
moderator

Wysłany: 2008-04-17, 10:40   

bodzishek napisał/a:
knoty okazały się nie bardzo pasować do jarząbka

wrzuccie foty, wrzuccie foty ;)

pozostaje bazant chociaz jego qpy sa inne, moze znalezliscie jakiegos dziadka-cietrzewia ktory ostal sie tam od lat 60-tych :] (Kania 1968)

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2008-04-17, 12:19   

co do jarzabkow w Niepolomickiej to w/g kolegi Tomka Cieplego od WKP (a pracowal kilka lat w niepolomickiej i jest mysliwym) jarzabki w Niepolomicach to totalna bzdura :>

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2008-04-18, 13:36   

bodzishek napisał/a:
Marcin trochę pośpieszył sie z tymi informacjami- te knoty okazały się nie bardzo pasować do jarząbka (oglądałem je wspólnie z ludźmi ze Stowarzyszenia Ochrony Sów-mnie samemu nie sposób orzec za względu na brak doświadczenia jarząbkowego, ale chopy nie dyskutowaly długo:)
hmm to czyje zatem były te knoty? też o ewentualne fotki poproszę

Odpowiedz do tematu