Przesunięty przez: for 2007-06-20, 07:13 |
Puszcza Niepołomicka i okolice |
Autor |
Wiadomość |
Czeyczer

|
Wysłany: 2010-06-03, 11:16
|
|
|
Słyszałem że w P. niepołomickiej roi się od różnego rodzaju sów. Raz widziałem uszatkę w Chobocie. Słyszałem też puszczyka.
Analizowałem też ze 30 wypluwek uszatki. Widocznie uwielbiła sobie Chobocką ambonę.
Od dawna chodzę na Błoto i żadnego urala nie widziałem. Jak je wabić? Nigdzie tego nie mogę znaleźć. |
|
|
|
 |
Alcedo
Piotr Guzik

|
Wysłany: 2010-06-03, 11:29
|
|
|
Czeyczer napisał/a: | Słyszałem że w P. niepołomickiej roi się od różnego rodzaju sów | nie no bez przesady
Troszke sów jest, ale nie roi sie tam od nich Jak trzeba żeby były to ledwo co się odezwie
Czeyczer napisał/a: | Jak je wabić? Nigdzie tego nie mogę znaleźć. |
a po co chcesz urala wabić? to dodatkowe niepotrzebne stresowanie ptaka |
_________________ Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill |
|
|
|
 |
Czeyczer

|
Wysłany: 2010-06-03, 11:37
|
|
|
Wabienie stresuje sowy? Tego nie wiedziałem...
A urala jeszcze nigdy nie widziałem. Jestem początkującym obserwatorem.
Ja jeszcze rok temu myślałem że w p. niepołomickiej jest tylko jeden gatunek. |
|
|
|
 |
sim

|
Wysłany: 2010-06-13, 10:02
|
|
|
Witam wszystkich - mój debiut na forum.
Dziś koło 4.30 rano wybrałem się na spacer od strony fabryki lateksu pod Szarowem - samozaparcia starczyło mi na ok. godzinę, następnie dokonałem rejterady przed nieludzkimi wręcz chmarami komarów. Jeżeli ktoś się wybiera, lojalnie ostrzegam: bywałem wcześniej w PN i wiem że wampirki potrafią się tam dać we znaki, ale czegoś takiego nie doświadczyłem jeszcze nigdy. Zatrzymanie się na dwie sekundy w celu zrobienia zdjęcia skutkuje min. 5 bestiami przysysającymi się do dłoni i twarzy, jeżeli wsiadasz do samochodu to razem z tobą wsiada 20 pasażerów. Z produktów offopodobnych nie robią sobie, skubańce, nic.
Jeżeli chodzi o bilans spaceru: coś jenotokształtnego przebiegającego ścieżkę i pojedyncza sarenka na torfowisku - przygodę z fotografią przyrodniczą dopiero zaczynam, więc identyfikacje proszę traktować z przymrużeniem oka Zdjęć niestety brak, wredne bzykacze skutecznie popsuły przyjemność z wyprawy.
Aha - w drodze powrotnej jeszcze boćki na polach pod Grabiem i cudnie kwitnące ławy maków tamże.
Za tydzień kolejne podejście, może dopisze mi więcej szczęścia. Ale tym razem - rękawiczki + kapelusz z moskitierą, co serdecznie zalecam wszystkim.
Pozdrawiam! |
_________________ Canon 450d + 55-250 IS + 18-55 IS |
|
|
|
 |
bodzishek

|
Wysłany: 2010-06-13, 21:52
|
|
|
Oj tam...
kolega robi w "puszczy" magisterkę, łazi za dzięciołami cały dzień i jakoś żyje.
Twardym trzeba być, nie mientkim
A tak na poważnie, to dostanie się przyrodzie tego roku końska dawka insektycydów... |
_________________ -------------------------------------------------
"Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?" |
|
|
|
 |
focus
|
Wysłany: 2010-06-15, 22:44
|
|
|
Witam Was,
Nie wiem gdzie zamiescic moje pytanie jednak zapytam w tym temacie, a mianowicie... Prosze podajcie mi nazwy miejscowosci przy Puszczy Niepolomickiej z ktorych mozna wybrac sie na spacer do lasu iglastego. W ktorych rejonach Puszczy Niepolomickiej znajde las iglasty ?
dziekuje |
|
|
|
 |
for
teriolog Zgórmysyn
|
Wysłany: 2010-06-16, 09:20
|
|
|
las iglasty?
hehe wiekszosc Puszczy Niepolomickiej to bór mieszany
znaczy sie sosna z domieszką
po prosto pojedz do puszczy |
_________________ W górach jest wszystko co kocham...
Nie lubię tzw. zrównoważonego rozwoju!!!!
 |
|
|
|
 |
Czeyczer

|
Wysłany: 2010-06-16, 11:51
|
|
|
Ja zawszę wchodzę do Puszczy przez przejazd kolejowy w Kłaju. Najwięcej lasów iglastych jest w środku kompleksu głównego, tj. Poszyna i Osikówka.
Ciekawe miejsca to:
-Szarów - torfowisko Wielkie Błoto
-Kłaj - torfowisko Wlk. Błoto i rez. Długosz królewski.
-Stanisławice - Długosz król.
-Niepołomice - drogą królewską przez całą puszczę. Jednak nie polecam, mnóstwo ludzi |
|
|
|
 |
Bradzia
|
Wysłany: 2010-09-06, 20:47
|
|
|
Witam,
Znalazłem to forum przypadkiem:) ale niezmiernie cieszy mnie jego treść. Piszecie o wspólnych wypadach do Puszczy, chętnie się na takowy wybiorę- kwestia ustalenia daty. Zbliża się jesień i będzie dobry klimat na robienie zdjęć.
W Puszczy byłem raz- i przegoniły mnie komary będe wdzięczny jeżeli znajdzie się ktoś kto pokaże mi ciekawe miejsca w Puszczy.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Voyt
Aves,aves...

|
Wysłany: 2010-09-21, 16:32
|
|
|
Witam,
Zamierzam wybrać się do Puszczy w sobotę,czy wiecie może gdzie się najlepiej udać by posłuchać ryczących byczków?? |
_________________ Wojtek Piecha |
|
|
|
 |
Czeyczer

|
Wysłany: 2010-09-21, 17:21
|
|
|
Kompleks Grobla. |
|
|
|
 |
psobas
|
Wysłany: 2010-10-09, 11:42
|
|
|
Witam wszystkich!
Jestem miło zaskoczony tym forum, a przede wszystkim wątkiem o Puszczy Niepołomickiej, którą odwiedzam bardzo często!
W tej chwili można oglądać jak sójki gromadzą zapasy za zimę(żołędzie)
pozdrawiam wszystkich
005s1.jpg sójka z żołędziami nie tylko w dziobie:) |
 |
Plik ściągnięto 4335 raz(y) 61,14 KB |
|
|
|
|
 |
Czeyczer

|
Wysłany: 2010-10-09, 15:42
|
|
|
W Puszczy widać ślady rykowiska, ale ryczących byków nie słyszałem ani razu No trudno,może za rok.
psobas, jest nas coraz więcej
A sójkę z żołędziami widziałem nawet wczoraj, wspaniały widok!
PS: Świetne zdjęcie |
|
|
|
 |
tadekptaku
redaktor Człek z zewnątrz

|
|
|
|
 |