urale są wszędzie
ostatnio podczas wabienia miałem 3 samce i jedną samice
Logan napisał/a:
jak do puszczy i ok. to albo okolice Chobotu nad Drwinka albo dolina Raby (sosnowy kompleks jest nuuudny (to tak, zeby sprowokowac fora ))
dziadu
kamil kowalski napisał/a:
Czy ktoś chodzi na "Ptaki" do Puszczy Niepołomickiej? W które miejsca?
Jakie ciekawe Gat. zwierząt tam widzieliście?
chodzę ja i wielu forumowiczów
co do ciekawych zwierząt to jak wiadomo masa urali, dzików, jeleni etc...no i Sonia
z ciekawszych miejsc to rezerwaty - zwłaszcza ten z Osmunda regalis, co do pory roku polecam jesień - rykowisko urali i jeleni w chatce kopulatce
Oj muszę sie kiedyś z Wami wybrać - Miło by było poznać Was W realu
W tygodniu popołudniami też chodzicie?
A ja Urala nie widziałem ale mam jego piórko
Sarny, dziki bardzo często (rano) "siedzą" u mnie na tyłach działki.
A to Prawda że w Puszczy są Rysie?
Kilka lat temu widziałem "wielkiego" kota z pędzelkami na uszach inni podobno też widzieli - opowiadałem to ludziom i twierdzili że jeszcze kilkanaście lat temu Rysi było tu sporo. (Ale co to było naprawde pieron wie)
kamil kowalski, zapraszamy podziczyć Jak nic nie usłyszysz to sie nie przejmuj średnio raz na kilka wypadów coś sie odezwie, chyba ze for idzie sam to ma zatrzesienie A do chatki trza bedzie sie przejsc
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping" Rudyard Kipling
Jest gdzieś spis zwierzyny (ptactwa) występującego w Puszczy?
http://www.mto-kr.pl/cie_kra.html napisał/a:
Las Wolski
Miejsce: graniczy od północy z ul. Chełmska, a od południa z ul. Księcia Józefa. Polecana trasa widokowa od Kopca T.Kościuszki, przez Ogród Zoologiczny do Kopca J. Piłsudskiego.
Jest największym kompleksem leśnym w Krakowie. Występuje tu pełny zestaw gatunków leśnych. W jego centrum znajduje się miejski ogród zoologiczny, a w nim także puszczyki uralskie.
taaa, mi tez kiedys jeden chop wmawial ze pod Wieliczka widzial rysia ... chociaz najblizsze sa tylko 40 km na poludnie
kamil kowalski napisał/a:
Jest gdzieś spis zwierzyny (ptactwa) występującego w Puszczy?
jest kilka artykulow autorstwa o awifaunie puszczy prof Glowacinskiego, Wasilewskiego, Czuchnowskiego i in., do tego mozna poszperac w opisie ostoi naturowej...
Występuje tu około 175 gatunków ptaków. Spośród gatunków ważnych dla europejskiej przyrody na terenie Puszczy Niepołomickiej występują: muchówka białoszyja, dzięcioł średni, dzięcioł zielonosiwy, dzięcioł czarny, zimorodek, włochatka, puszczyk uralski, batalion, derkacz, kania czarna, trzmielojad, rybołów, orlik krzykliwy, bocian czarny.
_________________ Latał sobie z radarem pewien gacek młody
I po drodze omijał przeróżne przeszkody,
Lecz właśnie gdy się cieszył, że je tak omija,
Wpadłszy na jedną z przeszkód rozbił sobie ryja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum