Dziś cały dzień siedziałem w Puszczy [właśnie wróciłem]
Wybrałem się od jednostki wojskowej w Kłaju, szedłem droga w kierunku Woli batorskiej, później odbiłem na "błota" następnie z powrotem pod jednostkę wojskową [tylną jej część] a stamtąd na Przełaj przez las na Wole B.
- Na "błotach" bym wlazł na dzika - coś leżało myślałem że dzik ale stwierdziłem ze to mało realne bo byłem z 8m od niego i pewnie by już dawno uciekł. Idę dalej z przekonaniem ze to spory kawałek drzewa, rozglądam się na boki za ptaszyskami a ty 1,5m ode mnie Dzik - a ja z prawie zawałem serca stoję jak wryty i nie wiem co robić - czy iść dalej czy uciekać - Dzik stoi i patrzy na mnie ja patrze na dzika - konfrontacja wzrokowa trwała z 10 -15 sekund, po czym dzik odchodzi sobie w krzaki jak gdyby nigdy nic...
Próbowałem wabić urala ale ... [i pytanie mozna wawić urale w dzień]
z ciekawostek to:
Bocian czarny
i chyba jastrzębie ale nie jestem pewien
kilka zaskrońców i Sam nie wiem co to było jasne ok 25 cm chyba padalec
zgadza sie zdaje sie ze trzmiel jest coraz liczniejszy w Malej Polsce bo dawniej w Puszczy mialy byc tylko 2 rewiry a teraz z kazdej strony je widac, zreszta w innych okolicach tez go sporo
ale nie ma sie co dziwić, rzadko chodzę po rozległych lasach które są w okolicy
to nie wchodz do lasu lepiej znajdz jakis punkt widokowy przy lesie w otoczeniu lak, doliny rzecznej i gap sie na myszolowy az trafisz, zreszta niedlugo pewnie zaczna juz leciec, a dolina Dunajca to chyba glowny szlak migracyjny drapoli przez zachodnie Beskidy, szczegolnie jesienia
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
wracając do wątku z trzmielojadem , to dzis jakieś 500 metrów od domu spotkalem jednego > Krążył sobie z 10 min. nade mną i widziałem go jak na dłoni . Ciekawe czy to był już przelot czy jakis okoliczny osobnik
_________________ "Jestem myśliwym od dziecka. Kocham zwierzęta i dlatego lubię je zabijać" MPFC
Wczoraj rano Dobczyce - myślałem ze będzie tam ciekawiej....
Potem miałem piękną wycieczkę z niepołomic z buta przez puszcze do Kłaja - myślałem ze w godzinkę się dojdzie i że to będzie ok 10 km [trochę się przeliczyłem ] a szliśmy 5 godzinek
Jakie ciekawe Okazy ptactwa można spotkać na tzw "Wielkich Błotach" ?
Tak się zastanawiam czy Realna jest tam Wąsatka - bo tereny dla niej wprost idealne.
To moja wędrówka
---
Skoro Dobczyce są niedaleko Niepołomickiej
to ma przy okazji pytanie: Jak nad zalewem dobczyckim odbywa się liczenie ptaków itp Jak tam dojście jest ograniczone [a przynajmniej od strony zamku] a na tamę też wchodzić się nie da... - gdzie tam są jakieś dogodne miejsca dla Ornitofanów ?
Skoro Dobczyce są niedaleko Niepołomickiej
to ma przy okazji pytanie: Jak nad zalewem dobczyckim odbywa się liczenie ptaków itp Jak tam dojście jest ograniczone [a przynajmniej od strony zamku] a na tamę też wchodzić się nie da... - gdzie tam są jakieś dogodne miejsca dla Ornitofanów ?
niedaleko to pojęcie względne ... powiedziałbym że jakieś 20 km.
Co do miejsc, zatoki u początku jeziora, potem jadąc drogą Dobczyce-Myślenice też mamy zatoke z mostem godną uwagi, oraz zatoka pod Kornatką. Jak się wie gdzie chodzić to można wszędzie tam wejść. NIby ścigają, ale od urodzenia jeszcze ich nie spotkałem a często tam bywam. Szczegóły można będzie poznać na imprezie u mnie na działce która wreszcie na pewno będzie!!! tylko jakiś transport kołowy jest dość potrzebny....
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping" Rudyard Kipling
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum