Wysłany: 2004-02-21, 23:29 Ciekawe okolice Biebrzańskiego Parku Narodowego
Mam do Was probę. Chciałabym dowiedzieć się, jakie s? najciekawsze miejsca BPN, zamierzam się tam wybrać na wiosnę i przydałoby się wiedzieć gdzie warto szczególnie wypatrywać
Wysłany: 2004-02-21, 23:46 Re: Ciekawe okolice Biebrzańskiego Parku Narodowego
Karolina napisał/a:
Mam do Was probę. Chciałabym dowiedzieć się, jakie s? najciekawsze miejsca BPN, zamierzam się tam wybrać na wiosnę i przydałoby się wiedzieć gdzie warto szczególnie wypatrywać
Oczywicie że Czerwone Bagno Jeden z najstarszych cisłych rezerwatów powołanych w naszym kraju, bardzo łatwo możesz tam spotkać łosia oraz różne interesuj?ce ptaki lataj?ce nad tym terenem. Ja za to w tym roku jak tylko będę miał możliwoć spróbuje się wybrać na Bagno Ławki. Poza tym jest w BPN kilka wież obserwacyjnych np. koło Osowca i Goni?dza oraz na drodze między Radziłowem a Wizn?.
Hmmm Rey nie zgodze sie z Toba do konca... Czerwone Bagno to rzeczywiscie dobre miejsce dla losia... ale ptakow tam malo... wlasciwie jak bylem trzy razy nad Biebrza tak Czerwone Bagnno najbardziej mnie zawiodlo... moze ty masz lepsze obserwacje z CB, napisz gdzie i co!
Karolina, wg. mnie najlepsza jest okolica miasta Goniadz!, Wystarczy pojechac pociagiem do Goniadza, rozbic namiot na campingu (nad sama Biebrza) i piechota zwiedzac okoliczne tereny...
W okolicach samego Goniadza widzialem caly zestaw Biebrzanskeij przyrody:
bataliony, zurawie, bieliki, blotniaki stawowe lakowe, zbozowe, sokol wedrowny, kobczyk, kobuz, bak, baczek, swistun, plaskonos, kropiatka (na ucho ) wodniczka, orliki, cietrzewie, dubelty, ... itd.
Wszystko to wzdluz drogi z goniadza w strone Wolki Piasecznej (na polnoc) w promieniu 2 km od miasta!
Oczywiscie musisz tez odwiedzic rezerwat Barwik, gdzie co wieczor w tym samym miejscu mozna podziwiac toki dubeltow, a takze slonke i podrozniczka...
Koniecznie trzeba tez obejrzec Brzostowo i Bagno Lawki, wszedzie jest pelno wiez obserwacyjnych takze nie ma problemu z zaslaniajaca roslinnoscia...
moze ty masz lepsze obserwacje z CB, napisz gdzie i co!
Hmm niech no ja sobie przypomne....napewno widziałem orliki krzykliwe i chyba grubodziobego. Rzeczywicie Czerwone Bagno nie jest tak bogate w ptaki jak np. włanie okolice Goni?dza ale moim zdaniem i tak warto zobaczyć ten rezerwat.
A co do okolic Goni?dza naprawde widziałe tam tyle ptaków Jeli tak to tylko dla Ciebie.
oczywiscie nie wszystko na raz, wymienione gatunki widzialem jezdzac tam 3 razy z rzedu w maju... i za kazdym razem widze cos nowego
W tamtym roku mialem mature wiec nie moglem, za to moj kumpel, z ktorym zawsze jezdze byl i do tej listy goniadzowych ptakow dorzucil tez orla przedniego i sowe blotna... najbardziej to tej sowy mi zal... w tym roku jade na 200% moze tez wyhacze...
Ale przeciez Biebrza to nie tylko ptaki!!! Dla mnie Czerwone Bagno jest najwieksza rewelacja! Nie chwalac sie bylem pierwszym, ktory odkryl tam latajace niepylaki mnemozyna... A poza tym, olbrzymie przestrzenie pokryte wielkimi kepami turzyc, z rzadka upstrzone tzw. grondzikami, czyli wydmami porosnietymi prawie niczym (mniejsze) lub wspanialymi gradami (wieksze). No i to co mi pozostalo w pamieci najbardziej, aczkolwiek dla Was to juz pewnie prehistoria, ale przez powiedzmy 4-5 dni pobytu ani jednego czlowieka. Raz pamietam jak bylismy w tzw. chatce na Tchorzych Grzedach zupelnie nikogo. Jedynym sladem obecnosci czlowieka bylo stwierdzenie, ze podczas naszej nieobecnosci ktos sie poczestowal czekolada... Poza tym kompletna dzicz. A z ptakow blotniaki w komplecie i wodniczki gdzies w poblizu (podczas Wielkiej Calodziennej Wyprawy po Chleb).
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
A tak poza BPN i Puszcz? Napiwodzko Ramuck?, jakie jeszcze miejsca polecacie, które mogłabym odwiedzić (Warmia-Mazury) bo ja już naprawdę nie mam gdzie jeĽdzić a jak przyjdzie wiosna i ptaków mnóstwo to trzeba się gdzie wybrać...
Ooooo dużo jest takich miejsc . Można wymienić np. Doline Orzyca, Bartoły Wielkie, Jezioro Łuknajno, Jezioro Dobskie, Puszcze Boreck?, Bagna Nietlickie, Półwysep Czarny Róg itd. itp. etc. etc. Jeszcze pare ostoi można by wymieć np. koło Iławy jest Park Krajobrazowy Pojezierza Iławskiego. W każdym razie bardzo dużo jest ornitologicznie ciekawych miejsc na Warmii i Mazurach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum