Pokręciłem się dzisiaj po południu po terenie tzw. bagna Całowanie na pd od Otwocka. Niestety nie stwierdziłem wypatrywanych circus pygargus, za to były:
potrzosy
myszołów
skowronków dużo, zlokalizowałem 1 gniazdko
3 bociany b.
2 żurawie
czapla siwa
różne małe szaro-brązowe uciekające spod nóg
czajki
tokujące kszyki
2 rycyki (prawdopodobnie)
2 łabędzie nieme, w tym jeden na gnieździe
zając
Odwiedziłem tez uroczą dolinkę potoku Bełch (coś dla Tetrao ) koło Osiecka.
Na Całowaniu sprawy poszły do przodu - powstała ścieżka przyrodnicza w postaci pomostów z desek, most przez jeziorko, mała retencja, nasadzenia brzozy niskiej (prawdopodobnie). Z tym że chyba nie jest to jeszcze oficjalnie otwarte.
a ja bylam tam w miniona sobote i widzialam latajaca czajke (pierwszy raz w zyciu) i slyszalam derkacza (rowniez pierwszy raz w zyciu!!!) i z pewnoscia bym tych zwierzat nie rozpoznala gdyby nie wspaniali studenci lesnictwa i kolezanka z CMOKa mnie nie uswiadomili dla wszystkich!!!
ponadto widzialam pod nogami jaszczurki i zabki (oczywiscie nie znam sie na gatunkach) i plywajace kijanki w stawiku
przeszlam sie cala ta nowa sciezka przyrodnicz i widzialam nowoustawione tabliczki informacyjne. wszystko pieknie wyglada tylko ciekawe jak dlugo beda tam staly....
trudno mi dokladnie powiedziec bo mapy nie mam. zaczyna sie przy budynku strazy pozarnej we wsi Podbiel (ok 8 km od Celestynowa) potem biegnie wzdluz polnej drogi i rozchodzi sie w jednym miejscu na teren dawnych wyrobisk potorfowych gdzie jest reintrodukowana brzoza niska, a z drugiej strony idzie laskim nad staw a dalej łąkami przez murawe kserotermiczna i zawraca do wsi podbiel. tak to mniej wiecej wyglada. mam nadzieje ze te piekne tabliczki informacyjne przetrwaja dluzszy czas i bedzie mozna spokojnie obejsc cala sciezke. polecam gniazdo remiza w drodze nad stawik!!
Liczenia derkaczy na Bagnie Całowanie – Stowarzyszenie Chrońmy Mokradła zaprasza 10 czerwca (sobota) wieczorem na Bagno Całowanie na liczenia derkaczy i innych nocnych marków. Termin został wybrany optymalnie i jeśli tylko pogoda dopisze to całkiem spora gromadka derkaczy powinna odzywać się w najlepsze.
Spotkanie 10 czerwca (sobota) o godzinie 19.00 w szkole w Podbieli, gm. Celestynów. Planowane jest krótkie szkolenie z głosów ptasich (Marek Jobda) i płazich (Krzysztof Klimaszewski) a następnie same liczenia zakończone późnonocnym/wczesno rannym ogniskiem.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych - zarówno amatorów jak i wytrawnych ornitologów.
Aby ogarnąć rosnącą w popularność imprezę w tym roku prosimy o wypełnienie FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO i przesłanie go do 4 czerwca na adres reksious@yahoo.com
bylby ktos zainteresowany?????? ja bym pojechala ale potrzebuje osoby ktora by mnie zawiozla i odwiozla, mieszkam po drodze bo w falenicy
przenioslam do gw otop
ale mam prosbe do moderatorow zeby nie usuwali tego postu z tego tematu bo to tak czy siak tyczy sie bagna calowanie i chcialabym zeby to tu zostalo please!!!!
zapytam z ciekawości... To u Ciebie czajka to taki raryt? Przyjedz na Lubelszczyznę, czajek Ci u nas dostetk
_________________ ,,Odnajdę każdy ślad i cień na murze
Przeszukam każdy dom piwnicę strych
Zajrzę pod każdy most przeczekam burzę
I choćby za sto lat odnajdę cię..."
Jurgens nie ma się czemu dziwić. W całej Polsce notuje się spadek liczby gniazdujących czajek. Na zachodzie Europy ( np. w Niemczech) gatunek ten zaraz znajdzie się ( albo już jest wpisany) do Czerwonej Księgi Tak niestety jest efekt melioracji wszystkiego co popadnie
Wiesz Rey, ja codziennie jadąc z Lubartowa do Lublina na zajęcia jestem w stanie stwierdzić prawie w 100%, że zobaczę czajkę A w okolicach Lubartowa (właściwie 10 minut drogi od domu) mam kilka stanowisk czajki...Więc jak chcę sobie popatrzeć na czajki to i sobie obserwuję do woli Stąd właśnie wynika moje zdziwienie
_________________ ,,Odnajdę każdy ślad i cień na murze
Przeszukam każdy dom piwnicę strych
Zajrzę pod każdy most przeczekam burzę
I choćby za sto lat odnajdę cię..."
W całej Polsce notuje się spadek liczby gniazdujących czajek. Na zachodzie Europy ( np. w Niemczech) gatunek ten zaraz znajdzie się ( albo już jest wpisany) do Czerwonej Księgi Tak niestety jest efekt melioracji wszystkiego co popadnie
melioracje melioracjami, ale główną przyczyną spadku liczebności są raczej zmiany w gospodarce ląkarskiej - z jednej strony jej intensyfikacja (wczesne koszenie eliminujące pisklęta), z drugiej - zaprzestanie użytkowania (fragmentacja i zanik otwartego krajobrazu)
Wiesz Rey, ja codziennie jadąc z Lubartowa do Lublina na zajęcia jestem w stanie stwierdzić prawie w 100%, że zobaczę czajkę
Tylko chyba nie można powiedzieć na podstawie wielokrotnej nawet obserwacji w tym samym miejscu że jest to para lęgowa. Ja bym miała w tej sytuacji cn 3 pary I jeszcze parę żurawi, która zawsze jest na polu, a to tylko frakcja nielęgowa...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum