FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Całowanie
Autor Wiadomość
kania ruda 
specjalistka;)

Wysłany: 2006-06-07, 08:08   

Cytat:
kania ruda napisał/a:
widzialam latajaca czajke (pierwszy raz w zyciu)
zapytam z ciekawości... To u Ciebie czajka to taki raryt? Przyjedz na Lubelszczyznę, czajek Ci u nas dostetk

to zewidzialam ja pierwszy raz to wcale nie znaczy ze to raryt. nigdy nie obserwpwalam ptakow i wlasnie wtedy jedna osoba zwrocila mi uwage na tego ptaka bo inaczej bym nie zauwazyla. nie jestem ornitologiem.

kania ruda 
specjalistka;)

Wysłany: 2006-06-07, 08:13   

Cytat:

W imieniu Stowarzyszenia Chrońmy Mokradła oraz Zarządu Parków Krajobrazowych Mazowieckiego, Chojnowskiego i Brudzeńskiego zapraszam serdecznie na warsztaty pt.:

Możliwe kierunki rozwoju obszaru Natura 2000 - Bagno Całowanie, zgodnie z potrzebami ochrony przyrody i postulatami zrównoważonego gospodarowania.

Spotkanie odbędzie się 12 czerwca 2006 w godz. Od 10.00 do 16.30, w ośrodku Konferencyjnym `Pod Sosnami` w Osiecku (około 55 km na południowy-wschód od Warszawy). Mapa lokalizacyjna dostępna jest na stronie http://www.hotelosieck.pl/Pages/JAK-TRAFIC.html .

W trakcie warsztatów podsumujemy wyniki realizacji projektów pt. Czynna ochrona ekosystemów mokradłowych na torfowisku Całowanie oraz Wielofunkcyjne użytkowanie torfowisk szansą ochrony ich bioróżnorodności. Dyskusji poddane zostaną m.in. uwarunkowania zrównoważonego rozwoju, perspektywy wykorzystania programu rolnośrodowiskowego na obszarze Bagna Całowanie oraz propozycje kolejnych projektów mających na celu eliminację zagrożeń przyrodniczych i realizację postulatów rozwoju gospodarczego. Podczas wycieczki terenowej pokazane zostaną obszary realizacji czynnej ochrony przyrody. Planowane jest również otwarcie ścieżki przyrodniczej pt. 13 błota stóp. Szczegółowy program warsztatów znajduje się w załączeniu.

Proszę o zgłoszenia uczestnictwa do dnia 8 czerwca 2006 roku na adres brzezinska.kamila@wp.pl Warsztaty są otwarte dla wszystkich zainteresowanych osób. Udział w spotkaniu jest bezpłatny.

Zapraszam serdecznie i proszę o przekazanie informacji zainteresowanym osobom.

Przy okazji zapraszam również na liczenie derkaczy, które odbędzie się na Bagnie Całowanie nocą z soboty na niedzielę 10 na 11 czerwca. Szczegóły na stronie www.bagna.pl

Pozdrawiam serdecznie,

Kamila Brzezińska

Stowarzyszenie Chrońmy Mokradła

0 600 76 22 56

Cytat:
Stowarzyszenie Chrońmy Mokradła
i Zarząd Parków Krajobrazowych Mazowieckiego, Chojnowskiego i Brudzeńskiego

zapraszają na warsztaty:

Możliwe kierunki rozwoju obszaru Natura 2000 - Bagno Całowanie, zgodnie z potrzebami ochrony przyrody i postulatami zrównoważonego gospodarowania

które odbędą się 12 czerwca 2006, w ośrodku Konferencyjnym `Pod Sosnami` w Osiecku

10.00–10.10 – Otwarcie spotkania
10.10–10.20 – Uwarunkowania społeczno-gospodarcze i struktura użytkowania obszaru Bagno Całowanie
10.20–10.35 – Przyroda Bagna Całowanie oraz jej zagrożenia i metody ochrony
przerwa – 15 min
10.50–11.05 – Plan Ochrony Mazowieckiego Parku Krajobrazowego w odniesieniu do Bagna Całowanie
11.05–11.20 – Uwarunkowania prawne, instytucjonalne, przestrzenne i ekonomiczne zrównoważonego rozwoju Bagna Całowanie
przerwa – 15 min
11.35–13.00 – Możliwości użytkowania Bagna Całowanie w kontekście eliminacji zagrożeń przyrodniczych i realizacji postulatów rozwoju gospodarczego
11.35–11.45 – Wielofunkcyjne użytkowanie torfowisk
11.45–11.55 – Czynna ochrona ekosystemów mokradłowych na torfowisku Całowanie – podsumowanie zrealizowanego projektu
11.55–12.15 – Perspektywy wdrażania programów rolnośrodowiskowych
12.15–12.25 – Możliwości wykorzystania biomasy
12.25–12.35 – Restytucja warunków siedliskowych
dyskusja – 25 min
obiad 13.00–14.00
14.00–14.45 – Plany realizacji kolejnych projektów promujących ochronę przyrody i zrównoważony rozwój Bagna Całowanie
14.00–14.15 – Ochrona wilgotnych łąk stanowiących siedliska rzadkich motyli – Project Life Nature, realizowany m.in. przez REC, CMok, ZPKMChiB
14.15–14.45 – Natura i kultura naszą wspólną atrakcją, czyli nowe idee rewitalizacji obszarów wiejskich – Projekt Lider ( idea projektu, propozycje CMok, PKE Otwockie Sosny i in.)
dyskusja pomysłów – 15 min
15.00–16.30 – Wycieczka na Bagno Całowanie – otwarcie ścieżki przyrodniczej, pokaz obszarów realizacji czynnej ochrony przyrody

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-06-07, 17:07   

Oenanthe napisał/a:
melioracje melioracjami, ale główną przyczyną spadku liczebności są raczej zmiany w gospodarce ląkarskiej - z jednej strony jej intensyfikacja (wczesne koszenie eliminujące pisklęta), z drugiej - zaprzestanie użytkowania (fragmentacja i zanik otwartego krajobrazu)

Zgadza się - ale osuszanie łąk także są istotną przyczyną spadku liczebności siewkowatych, w tym również czajki.

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2006-06-12, 22:38   

kania ruda dzięki za info o konferencji na Całowaniu - bardzo ciekawa (i objazd jeszcze ciekawszy) :oki:

kania ruda 
specjalistka;)

Wysłany: 2006-06-13, 08:11   

nie ma sprawy! ja nie moglam byc bo w pracy siedzialam :)

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-06-14, 14:23   

Namor napisał/a:
o konferencji na Całowaniu - bardzo ciekawa :oki:

To może napisałbyś parę słów streszczenia na jej temat :tup:

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2006-06-14, 20:35   

Tematyka jest podana wyżej w zaproszeniu, a streścić się nie podejmuje. Być może na stronie CMOKa lub Bagien, bedą referaty w pdf (tak przynajmniej mówiła Kamila Brzezińska). Generalnie sporo tam robią, ale w moim odczuciu są to raczej programy badawcze (na ułamku promila powierzchni). Ale lepiej coś, niż nic.

kania ruda 
specjalistka;)

Wysłany: 2006-06-16, 08:17   

Namor napisał/a:
Generalnie sporo tam robią, ale w moim odczuciu są to raczej programy badawcze (na ułamku promila powierzchni). Ale lepiej coś, niż nic.

to prawda!

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2006-06-27, 22:17   miałem widzenie

Niesamowite zjawisko na Całowaniu, przy całkowicie bezwietrznej pogodzie coś w rodzaju trąby powietrznej na pożarzysku. Wirowało ok. 5 minut, początkowo wyślałem, że to powtórny pożar, bo wcześniej jechała straż i słup się nie przesuwał. Dopiero gdy podszedłem bliżej przesunął sie kilka metrów i rozpłynął się jak fatamorgana, ale zdjecia jednak zostały ;)

wir_2.jpg
Plik ściągnięto 61 raz(y) 139.22 KB

wir_1.jpg
Plik ściągnięto 64 raz(y) 118.4 KB

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2006-06-28, 00:05   

:shock:
Wow, Namor, super!
Ja kiedyś widziałam coś takiego tylko że sporo mniejsze.
Weszłam w środek :P :mrgreen: Fajnie było. Ale w takie duże to już bym się bała...

Naprawdę rewelacja! :res: :res: :res:

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2006-06-28, 00:09   

kessy napisał/a:
Weszłam w środek Fajnie było

prosimy o opis wrażeń :mrgreen:

:D

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2006-06-28, 06:56   

jak byłem mały to tata mi mówił że to diabły tańcują :roll:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2006-06-29, 14:23   

To zjawisko jakoś się nazywa, tylko kurcze nie pamoiętam jak, wydaje mi się, że to diabelskie coś, ale nie mogę sobie przypomnieć. Może ktoś wie?

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

kania ruda 
specjalistka;)

Wysłany: 2006-06-29, 14:28   

to jest po prostu trąba powietrzna :)

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2006-06-29, 14:49   

No niby tak, ale mi chodziło o konkretną nazwę. W atmosferze wszystko ma swoje konkretne nazwy (np. chmury określa się bodaj trzyczłonowwą nazwą).

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Odpowiedz do tematu