Dziwię się, że jeszcze tak czcigodne góry nie doczekały się swego tematu Podzielcie się swoimi przeżyciami, poradami, doświadczeniami związanymi z Sudetami.
To ja zacznę..... od strony przyrodniczej. Szczerze polecam góry Izerskie. Wspaniałe torfowiska, najniższe piętro kosodrzeiwny, sosna błotna, sporo innych chronionych roślin i wspaniałe widoki z najlepszego schroniska w dziejach czyt. Chatki Górzystów. Do tego bliskość strony czeskiej z równie wspaniałymi szlakami ( w tym cieżka dydaktyczna w Jizerce : od torfowiska do szczytu Bukovca).
Jestem ciekaw czy jest jeszcze na forum jakiś Sudetofil
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
No sudetofilem nie jestem, chociaż blisko mieszkam Czasami zaglądam w Karkonosze, masyw Śnieżnika czy Izery, ale bardziej dla odpoczynku od miasta i pochodzenia sobie po górach Najładniejsze moim zdaniem są Rudawy Janowickie z kolorowymi jeziorkami, opustoszałymi wioskami i wspaniałymi buczynami
A ja do tej pory pamiętam jak widziałem parę płochaczy halnych na szczycie Śnieżki, kraczącego kruka nad Samotnią czy polujące pustułki gniazdujące na półkach skalnych przy Wielkim Stawie
gabi: Rudawy Janowickie to moje drugie ulubione Sudeckie pasmo Bukowiec - najpiękniejsza okolica jaką znam. Kolorowe jeziorka - jak są to są wspaniałe (tzn. jak nie wyschną ) Do tego Góry Sokole itp. itd..... Ehhh... aż chce się pojechać znów. Poczekam aż śniegi zejdą i ruszę w Sudety Zachodnie....
Rey: z ptactwa rzadzszego to jedynie cietrzewia słyszałem w Sudetach
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Krzyżną Górę z daleka niestety bo mijałem ją w drodze na pociąg z całym bagażem, a sił już nie starczyło... za to odkryłem iż w Rudawach jest pod dostatkiem kleszczy brrrr....
Kleszczy faktycznie sporo ale da sie przeżyć Do Krzyżnej najlepiej dojść od Janowic Wielkich albo od Trzcińska Wiesz, ze jest tam szkółka wspinaczki skałkowej ??
Nie wiedziałem Po skałkach wspinałem się do tej pory jedynie w Stołowych i w Beskidach, ale tak bardziej dla zabawy niż w ramach zajęć Pogoda się poprawia, jak tylko dowiem się że śniegi zeszły ruszę w górki....
Ja byłam w zimie (styczeń, luty) w Karkonoszach Do Strzechy akademickiej dochodziło sie bez problemów, ale na Śnieżce wiało trochę za bardzo Moze w przyszłym roku mi się uda wdrapać
Strzechę zdarzyło mi się przegapić we mgle..... ale to późną wiosną Dziwne uczucie gdy stwierdzasz że jesteś zmęczony i siadasz by odpocząć a tu nagle za plecami ujawnia się schronisko
Uhhh jeśli chodzi o Sudety to właściwie tylko Karkonosze znam w miarę. Ale najciekawsze jest to, że byłem tam już kilkanaście razy i za żadnym nie wszedłem na Śnieżkę... Bo to albo tandetna wycieczka klasowa, albo pogoda nie taka, a reszta to wyjazdy na narty.. Najpiękniejszy jest widok z Kopy, ponad chmurami...
_________________ For I know one thing,
Love comes on a wing...
www.anthus.prv.pl
Kotły też mają genialny widok... a Śnieżka? Jak to najwyższa góra w danym turystycznym paśmie: straszliwie drogi bufet, tabuny ludzi i droga tak wyślizgana ludzkimi stopami że mało co sobie nogi nie skręciłęm... lepiej obejść inne szlaki gdzie nie prowadzają całych szkół. Pojechać... zostać w Samotni i po kawałku zgłębiać Karkonosze... zapuszczając się też w okalające je pasma....
a Śnieżka? Jak to najwyższa góra w danym turystycznym paśmie: straszliwie drogi bufet, tabuny ludzi i droga tak wyślizgana ludzkimi stopami że mało co sobie nogi nie skręciłęm
To prawda na Śnieżce ile razy nie byłem zawsze było tłoczno ale za to właśnie na tym szczycie widziałem płochacze halne
lepiej obejść inne szlaki gdzie nie prowadzają całych szkół. Pojechać... zostać w Samotni i po kawałku zgłębiać Karkonosze... zapuszczając się też w okalające je pasma.
AntHus napisał/a:
Najpiękniejszy jest widok z Kopy, ponad chmurami.
Całkowicie sie z tym zgadzam Samotnia to moje ulubione schronisko, kotly też fajne a z Kopy rzeczywiscie rewelacyjny widok zwłaszcza jak pogoda ładna i chmury czy mgła nie zasłania całkowicie kotlin wokół Zawsze duze wrazenie robią też skały nad Małym Stawem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum