A rzeczywiście... drapole w kotłach oglądane z góry jak wirują ponad stłoczonymi chmurami jest inspirujący.... ehhhh.... rozmarzyłem się, chyba rzeczywiście trzeba w góry ruszyć... a tu nic, siedź i pisz tą pracę.... chyba jedyne góry jakie będę w najbliższym czasie widział to Dębowa Góra k. Wyrzyska - 192mnpm
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Nie pomogło - teraz dopadła mnie Górska Nostalgia
Cóż plecak na plecy i w długi weekend w Ołowiane się przemieszczę....
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
No nie chciałam sprawić przykrości ani wprawić w górska nostalgię, myślałam, ze to troszkę pomoże A wiesz, ze dzisiaj kupiłam mapę moich ukochanych gór ?? Na wakacje spadam a właściwie, to .......... wdrapuję się
Atterdag napisał/a:
plecak na plecy i w długi weekend w Ołowiane się przemieszczę.
Powodzenia i udanego weekenda Pstryknij kilka fotek
Oj fotki będą... tyle że pewnie znów jako slajdy kolorowe bo nie mam serca zarzucić tej metody chyba że sobie za jakiś czas zagunduję jakąś niezłą cyfrę.... ale to musiałbym chyba najpierw jechać do USA azbest z dachu zdzierać
Ej, przecież takie kolorowe slajdy to fajna sprawa Nie zarzucaj tej metody absolutnie O dobrej cyfrze też nie mam co marzyć a przydałaby sie najlepiej lustrzanka ale na takie cudo musiałabym pracować chyba kilka lat w moim zawodzie
Dziwię się, że jeszcze tak czcigodne góry nie doczekały się swego tematu Podzielcie się swoimi przeżyciami, poradami, doświadczeniami związanymi z Sudetami.
To ja zacznę..... od strony przyrodniczej. Szczerze polecam góry Izerskie. Wspaniałe torfowiska, najniższe piętro kosodrzeiwny, sosna błotna, sporo innych chronionych roślin i...
... ptaków Tu wymienię choćby widziane przeze mnie pewnie najwyżej w Polsce lęgowe żurawie (toć to ponad 800 m. npm), cietrzewie, głuszce... Niełatwo je zobaczyć, ale jak się tam bywa sporo dni w roku i ma farta Też białorzytki lęgowe na ponad 1000 m w okolicznej kopalni kwarcu ciekawe...
I jeszcze: w latach 80-tych ub.wieku w lipcu kobczyk i w 2005 też w lipcu po drugiej stronie Świeradowa Zdroju - w okolicach Leśnej para kobczyków Włochatki oczywiście też - ale to teraz by trzeba tam być, a spory śnieg jeszcze
Z duuuużych ciekawostek w roku chyba 2000 dwukrotnie dorosły orzeł przedni, spotkani Czesi twierdzili, że jest lęgowy gdzieś po ich stronie, zalatuje też bielik - w górach to pewnie nieczęste.
No i... przed dwudziestu laty... zaniepokojona para morneli. Wtedy fotosprzętem podstawowym był zenit z heliosem, a nie podręczna cyfrówka z zoomem x 12... w każdym razie KF tę obserwację mi odrzuciła
Jeszcze, żebyście nie myśleli, że taki zestaw można "w łykend" zaliczyć, to powiem, że ongiś mieszkałem 5 lat w okolicach, to na Halę Izerską pędziłem w wolnych chwilach na nartach, albo rowerem, a teraz też staram się w czerwcu na tydzień-dwa tam z rowerem pojechać. Naprawdę warto.
Tylko z tajemniczych powodów storczyków tam brak. To znaczy na Hali, bo niżej są.
Pzdr Jurek
Z tego co słyszałem cietrzewie jeszcze się tam ostały, ale co do głuszców to mam duże wątpliwości czy jest szansa aby je tam jeszcze zobaczyć
jurek b. napisał/a:
I jeszcze: w latach 80-tych ub.wieku w lipcu kobczyk i w 2005 też w lipcu po drugiej stronie Świeradowa Zdroju - w okolicach Leśnej para kobczyków (...)
Z duuuużych ciekawostek w roku chyba 2000 dwukrotnie dorosły orzeł przedni, spotkani Czesi twierdzili, że jest lęgowy gdzieś po ich stronie, zalatuje też bielik - w górach to pewnie nieczęste.
Bardzo ciekawa ta obserwacja kobczyków Podobnie jak orzeł przedni - w tamtych okolicach to prawdziwa rzadkość Natomiast bielik od niedawna gniazduje także w naszych Karkonoszach
jurek b. napisał/a:
No i... przed dwudziestu laty... zaniepokojona para morneli.
Z Białej Łąki ( gdzie gniazdował w latach 1986 i 1999, a może i częściej) nie ma tak daleko
co do głuszców to mam duże wątpliwości czy jest szansa aby je tam jeszcze zobaczyć
Hehe... szansę trzeba sobie stworzyć, bywając tam jak najczęściej Z moich doświadczeń wynika, że nic nie daje wydeptywanie... Po prostu - trzeba w odpowiednim czasie jechać rowerem od Wiesi z Chatki do Stacha na Orle
Nawiasem mówiąc w Orlu akurat leśniczy ze Szklarskiej wypełniał jakieś papiery i na moje wrzaski "q..., kogut głuszca, q..., na Hali, q..." stoicko rzekł "no i co, q... przecież są"
Pzdr Jurek
Zgadzam się z Jurkiem Wystarczy o odpowiedniej porze przy niezłym szczęściu wyjść w nocy przed Chatkę Górzystów
gabi: Ja też marzę u niezłej lustrzance cyfrowej - ale jak wiadomo nie stać na nią przeciętnego Polaka I korzystam z Zenita E i EOSa 50 - muszę kupić slajdy znowu - nie zarzucę bo lubię efekty tylko skanowanie jest horrendalnie drogie....
A storczyków faktycznie na Hali nie widać... za to jest urocza odmiana sosny i
... za to odkryłem iż w Rudawach jest pod dostatkiem kleszczy brrrr....
Prawda!
Ale bywa gorzej- np. na Łące Sulistrowickiej...
Najciekawsze- Rudawy, plus Miłek, Góry Ołowiane i ogólnie tereny w poblizu Wojcieszowa.
Przepiękne górecki to Bystrzyckie i Bardzkie. Można nieźle posapać a i pod względem przyrodniczym rewelka.
W Karkonoszach też bywam, choć stada Homosapiensów mnie odstraszają. Mam parę zakątków, w których się zaszywam na śniadania, np. Dolina Pląsawy. Samotnia- koniecznie- ale albo b. wcześnie rano, albo zimą. Izerskie- auch sympatyczne.
Karkonosze latem są straszne. Tabuny ludzi prące na Śnieżkę.... brrrrr..... a Bardzkie zimą - bajka - w szczególności chodzenie po opuszczonych wiaduktach zasypanych śniegiem D
hej!
Widze ze forum cos zamarlo pod koniec roku, co niektore tematy.
Ja w Sudetach jeszcze nigdy przenigdy nie bylam i jak czytam te wszystkie wypowiedzi to az mnie tam rwie, a zwlaszcza ze sie zasiedzialam tej zimy w miescie... gdyby ktos mial pomysl,jak szybko i tanio dotrzec w Karkonosze i gdzie jest najlepsza ( czyli najbezpieczniejsza i najladniesza) trasa to prosze o jakis info. Ja sobie troszke chodze po Bieszczadach, Tatrach i B€eskidach, laik nie jestem wiec prosze o jakies pomysly. Z gory dzieki
Pozd
W Sudetach problemem jest zbyt duży wybór pasm górskich. Jednakże zimą polecałbym je jedynie zatwardziałym piechurom gdyż szlaki są często nieprzetarte, śniegu metr i -25 stopni Ah, jak to lubię
Dotrzeć szybko i tanio? Aktualne oferty PKP w rodzaju bilet weekendowy. Płacisz 60 (czy 55) złotych i podróżujesz do woli od piątku 18ta do poniedziałku 6ta. Bardziej opłaca się niż klasyczny bilet. Nawet jeśli starczy tylko w jedną stronę.
Do polecenia gór jest aż za wielę, ale największy dla mnie urok mają góry Sowie, Bardzkie, Stołowe, Rudawy Janowickie i Izery. W każdych z nich znajdzie się coś dla siebie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum