Zamiast pielgrzymować w tłumie do Morskiego Oka, lepiej przekroczyć granicę na Łysej Polanie i przejść się Doliną Białej Wody na Polski Grzebień, jest tam ze sto razy mniej turystów a dolina przepiękna. A obok kolejna dzika dolina - Jaworowa. Długie mozolne podejścia, ale warto.
wegetacja w Tatrach jest na etapie modrzyka, wierzbówki kiprzycy i goryczki kropkowanej, w tym roku rośliny zaczęły kwitnąć ok miesiąc wcześniej niż przed rokiem, więc botanicznie mamy już w górach wczesną jesień
Polecam wycieczki przyrodnicze w Tatry Słowackie, np. Tatry Bielskie
Ale szlak granią Tatr Bielskich jest od dawna zamknięty Czyżby otworzyli go znowu Chyba że chodziło Ci o inne trasy, które z tego co pamiętam ledwo wchodzą w Bielskie.
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
Jest szlak ze Zdziaru na Szeroką Przełęcz Bielską i dalej na Przełęcz Pod Kopą - istny ogród botaniczny, poza tym szlaki wokół Bielskich - Doliną Rakuską i Jaworową. Grani raczej nie mają zamiaru otworzyć
Piękne lasy tatrzańskie można zobaczyć w Dolinie Mięguszowieckiej - bory limbowe i Dolinie Koprowej - górnoleglowe bory świerkowe, no i oczywiście w Dolinie Białego - buczyna karpacka. Mało kto zwraca uwagę na przyrodę lasów tatrzańskich; najczęciej mija się je w pośpiechu wędrując ku szczytom.
wegetacja w Tatrach jest na etapie modrzyka, wierzbówki kiprzycy i goryczki kropkowanej, w tym roku rośliny zaczęły kwitnąć ok miesiąc wcześniej niż przed rokiem, więc botanicznie mamy już w górach wczesną jesień
Ta goryczka to już przeważnie przekwitnięta w niższych partiach , kwitnącą widziałam na wysokości 5 stawów. Wierzbówka to się rozszalała przed Tatrami Wysokimi na kilometrach na Słowacji sterczą same pniaki - pozostałości po huraganie 2 lata temu, tak że taki różowy krajobraz z domieszką żółtego. Morskiego Oka nie żałujemy. Turyści zatrzymują się przy schronisku a można iść nad Czarny Staw i obejść jezioro dookoła. Dolina Kościeliska to dopiero koszmar jeśli chodzi o tłumy, ale tam są z kolei oswojone dzikie zwierzaki
Dziś byłem w Pięcistawach i przez Świstówke do Morskiego Oka, goryczka jeszcze kwitnie, niektóre rośliny troche zgłupiały - kwitną drugi raz, np. kaczeńce
Polecam szlak na Przełęcz Pod Chłopkiem, kwitnie przy nim endemit tatrzański - warzucha tatrzańska. Można ją też spotkać w Kotle pod Rysami i pod Lodową Przełęczą w Zadniej Jaworowej.
Polecam szlak na Przełęcz Pod Chłopkiem, kwitnie przy nim endemit tatrzański - warzucha tatrzańska
A na Rusinowej Polanie jest cos ciekawego florystycznie? Zostały nam dwa dni i tak się waham między tym, a ścieżką nad reglami czarnym szlakiem, w ekipie nie ma już chęci na cięższe szlaki więc Dolina Białej Wody raczej odpada
Ips, no nareszcie na fajną strone o Tatrach trafiłem dzięki Tobie
Co do uroku Tatr Słowackich, to na pewno jest tam bajecznie, ja jednak wolę, jak mi woda w potoku tatrzańskim na północ, do Bałtyku , płynie, taki już szowinista jestem...
na Rusinowej Polanie jest cos ciekawego florystycznie?
Na Rusinowej owce wszystko zjadły, ale widok godny. Polecam ścieżkę nad reglami od Kalatówek po Dolinę Kościeliską (koniecznie w tym kierunku) - podejścia krótke, rozłożone na całej długości, krajobraz zróżnicowany, roślinność wapienna.
Tworzymy z kolegami stronę o przyrodzie Tatr, także o turystyce przyrodniczej. Adres: www.poznajtatry.pl Będę wdzięczny za wszelkie uwagi na jej temat. Czy się Wam podoba, czego brakuje, może coś nie działa albo są błędy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum