FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przewodnik Beskidzki
Autor Wiadomość
Anem 
moderator

Wysłany: 2006-02-01, 10:27   Przewodnik Beskidzki

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zdobycia blachy przewodnika beskidzkiego. Czy ktoś na forum może już ją ma :?: a może ktoś się orientuje dokładniej jak wygląda kurs i egzaminy :?:

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2006-02-01, 16:21   

ja sie orientuje :roll: :wink: bo dwoch moich kumpli jest teraz na takim kursie... aha no i przewodnikiem beskidzkim jest przede wszystkim For

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Anem 
moderator

Wysłany: 2006-02-01, 17:00   

Cytat:
przewodnikiem beskidzkim jest przede wszystkim For

For rzeknij coś zatem...

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2006-02-02, 10:01   

Cytat:
For rzeknij coś zatem...

no cóż...uprawnienia mam jakieś 10 lat - kurs trwał okolo 2 lat , pozniej egzamin teoretyczny i praktyczny (prowadzenie wycieczki w wylosowanej grupie górskiej).
Szkolenia składały się z wykładów oraz co 2 tygodniowych weekendowych wyjazdów szkoleniowych po beskidach od beskidu slaskiego do bieszczad z pogórzem karpackim włącznie. Teoria rozniasta:
od historii polskich karpat, etnografii, przyrody, architektury, pierwszej pomocy po szczegółowe wiadomosci na temat topografii polskich i nie tylko polskich gór (słowackie rowniez).
Kurs był niesamowity i superekstrazajefajniebiście scie te czasy wspominam... :mrgreen: :mrgreen:
Nastepny etap to tatrzanska blacha...jak znade czas, ktorego notorycznie mi brakuje :?

Kess a jednak ural istnieje :]

jahod 
nosicielka Malinki

Wysłany: 2006-02-08, 11:07   Re: Przewodnik Beskidzki

Anem napisał/a:
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zdobycia blachy przewodnika beskidzkiego. Czy ktoś na forum może już ją ma :?: a może ktoś się orientuje dokładniej jak wygląda kurs i egzaminy :?:

No widzę, że kolega z Siemianowic, więc z punktu widzenia wiecznego kursanta mogę zachwalić katowickie skpb! kurs w sumie niedrogi, a zabawy dużo :) Na początek zgarniają ludzi z ulicy więc na kursie jest koło 40 osób, ale potem się powoli wykrusza i wykrusza i zostaje z 8 :)
Jeżeli chodzi o egzaminy to oczywiście zdaje się topografie szczegółowe z każdej grupy górskiej na terenie uprawnień + inne egzaminy zależnie od widzimisię szefa kursu! Ale generalnie ponad 20 egzaminów!

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2006-02-08, 11:13   

jahod napisał/a:
Na początek zgarniają ludzi z ulicy więc na kursie jest koło 40 osób, ale potem się powoli wykrusza i wykrusza i zostaje z 8

no ludzie sie wykruszają niestety...ja przerwałem dzienne studia coby kurs ukonczyc :D
jahod napisał/a:
! Ale generalnie ponad 20 egzaminów!

to prawda..nawet wszystkich nie pamietam - ale np byl taki egz: góry w literaturze polskiej :D

Kess a jednak ural istnieje :]

jahod 
nosicielka Malinki

Wysłany: 2006-02-08, 11:21   

forestman napisał/a:
no ludzie sie wykruszają niestety...ja przerwałem dzienne studia coby kurs ukonczyc

Hehe! A ja przerwałam kurs, coby sesje zaliczyć :mrgreen:

Ale takich fikuśnych egzaminów to u mnie nie ma! Chociaż mój ulubiony to : kultura materialna i niematerialna Beskidów :?

Anem 
moderator

Wysłany: 2006-02-08, 17:50   

jahod napisał/a:
Jeżeli chodzi o egzaminy to oczywiście zdaje się topografie szczegółowe z każdej grupy górskiej na terenie uprawnień + inne egzaminy zależnie od widzimisię szefa kursu! Ale generalnie ponad 20 egzaminów!

Jahod a powiedz mi jeszcze, jak to wygląda czasowo :?: To znaczy jak dużo czasu trzeba poświęcić... bo jak dużo, to będę musiał wysłać gdzie trzeba wniosek o wydłużenie doby do 30 godzin :D

aha chodzi mi tylko o zajęcia teoretyczne i wyjazdy... do egzaminów to się można w nocy uczyć... po 5 latach studiów już mam doświadczenie... ;)

jahod 
nosicielka Malinki

Wysłany: 2006-02-08, 18:13   

Anem napisał/a:
Jahod a powiedz mi jeszcze, jak to wygląda czasowo :?: To znaczy jak dużo czasu trzeba poświęcić... bo jak dużo, to będę musiał wysłać gdzie trzeba wniosek o wydłużenie doby do 30 godzin :D

aha chodzi mi tylko o zajęcia teoretyczne i wyjazdy... do egzaminów to się można w nocy uczyć... po 5 latach studiów już mam doświadczenie... ;)

Wyjazdy są łikendowo średnio co dwa tygodnie (zależnie od dostepności prowadzących)! Poza tym jest obóz zimowy, obóz letni i przejście przewodnickie (to ostatnie obowiązkowe). Generalnie nie trzeba byc na wszystkich wyjazdach - ale wyjazdy są punktowane, więc trzeba zdobyć jakąś, nikomu nie znana liczbę punktów.
Do tego dochodzą jeszcze imprezy kołowe - bacowanie, rajd nocny, biegi na orientacje, blachowanie, wigilia, rozbijanie i zwijanie baz, slajdowiska, fasolki (zależnie od fantazji aktualnych zarządców)
Poza tym trzeba odsiedzieć tydzień praktyki bazowej na którejś z naszych baz!

No a wykłady sa raz w tygodniu na WNS w Katowicach! :)

Anem 
moderator

Wysłany: 2006-02-08, 18:24   

jahod napisał/a:
katowickie skpb

To jeszcze mi powiedz gdzie to ma siedzibę, to może tam kiedyś podejdę...

jahod 
nosicielka Malinki

Wysłany: 2006-02-08, 18:43   

Anem napisał/a:
To jeszcze mi powiedz gdzie to ma siedzibę, to może tam kiedyś podejdę...

Na Krzywej 8!
Ale łatwiej będzie Ci tu: www.skpb.org :cool:

jahod 
nosicielka Malinki

Wysłany: 2006-03-28, 00:24   

Prezes (pod groźbą tajemniczych kar cielesnych) kazał napisać mi co następuje:

prezes napisał/a:

Oddział Międzyuczelniany PTTK w Katowicach oraz Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich w Katowicach zapraszają na półtoraroczny

KURS PRZEWODNIKÓW BESKIDZKICH

Koszt kursu: 250 zł

Masz wolny czas, lubisz góry, prowadzisz aktywny tryb życia, chcesz przeżyć wspaniałą przygodę, poznać ciekawych ludzi, a przy okazji zdobyć zawód zgodny ze swoimi zainteresowaniami?

ZAPISZ SIĘ NA NASZ KURS!!!

Szczegóły na www.skpb.org
Informacje: k-latos@o2.pl

A ja dodam tylko nieśmiało od siebie: Anem do boju ;)

Anem 
moderator

Wysłany: 2006-03-28, 17:03   

jahod napisał/a:
A ja dodam tylko nieśmiało od siebie: Anem do boju

No wiem wiem, też dostałem mailem tę informację, ale choć bardzo bardzo bym chciał...

jahod napisał/a:
Masz wolny czas

musiałbym się rozdwoić :(

Ani 

Wysłany: 2006-03-29, 11:15   

a na kurs moze zapisac sie juz niestudentka?

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2006-03-29, 15:14   

Myślę, że to działa na zasadzie - płacisz, wymagasz. ;-)

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Odpowiedz do tematu