FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Pieniny
Autor Wiadomość
Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-25, 17:55   Pieniny

Mieliśmy jechać całkiem gdzie indziej, ale okazało się, że wybrana kwatera nie spełnia podstawowych standartów jak dla nas i w ostatniej chwili wygooglowaliśmy Kłodną Tylmanową blisko Krościenka. I był to wyjątkowo dobry pomysł.
Wiem że dla większości z Was moje spostrzeżenia będą mało odkrywcze (przewodnicy beskidzccy itp.) ale może komuś się przydadzą. Pieniny są niezbyt wysokie ale strome i bardzo atrakcyjne wizualnie. Kwitnie tu góralska tradycja, która zanika już w innych regionach, np. Beskidzie Sądeckim (oscypki itp).
Uważane są za zatłoczone ale tłumy te grupują się w kilku miejscach np. wejście na Trzy Korony czy Wąwóz Homole. Na wielu szlakach rzadko można spotkać kogokolwiek.
Unikam jak mogę wypoczynku w miastach, ale osobom, które ruszają w Pieniny bez samochodu lepiej byłoby chyba się zatrzymać w samym Krościenku, ze względu na swobodę powrotu ze szlaku kiedy się chce, nie martwiąc się odjazdami autobusów. To bardzo miłe, spokojne i czyste miasteczko. Turystycznie „przegrywa” ono z zatłoczoną Szczawnicą, pełną rozrywek, która jak dla nas była straszna. W okolicy kwitnie transport prywatnych busów i generalnie zapłaciliśmy za przejazdy sporą sumkę (i nie tylko my). Na kwaterze płaciliśmy 15 zł od łebka, za całkiem przyzwoite warunki. Pieniny to nie Tatry ale mnie osobiście (a głownie mój lęk wysokości) nieprzyjemnie zaskoczyło wejście na Gór Zamkową zielonym szlakiem od pięknie usytuowanego schroniska Trzy Korony. Wąska ścieżka i zionąca przepaść tuż obok. Niezbyt bezpieczna jest też Sokolnica - na szczycie chodzi się po wyślizganych kamieniach, a dołem barierki łatwo teoretycznie wypaść.
Na Trzy Korony wchodzi się też po metalowym rusztowaniu zawiedzonym nad przepaścią ale jest bardzo solidne i nowoczesne. Tam akurat się nie bałam – chyba w tłumie raźniej. Pieniny zachwycają wspaniałymi widokami i piękna roślinnością górskich łąk. Widzieliśmy sporo gatunków storczyków, lilię złotogłów itp. Poza tym spotkaliśmy padalca, pazia królowej i dzięcioła trójpalczastego. Po sześciu dniach byliśmy umówieni już w innych górach i musieliśmy jechać, ale Pieniny opuszczałam z poczuciem niedosytu, co naprawdę rzadko mi się zdarza.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-27, 12:56   

A teraz kilka szybkich fotek pstykniętych w pocie czoła i drżącą ręką :
1. okolice Palenicy

2. Widok z zamku w Czorsztynie na zamek w Niedzicy

3. pienińska łąka

4. Widok na trzy korony. Widoczna góralka przy produkcji oscypka. mniam mniam..

5. Widoczek na Dunajec spod szczytu Trzech Koron.

6. Podobno najczęsciej fotografowana sosna w Polsce. Sokolnica.

7. mniej popularny niż Homole Wąwóz Szopczański przed schroniskiem Trzy Korony

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2006-07-27, 13:06   

Joanna napisał/a:
Podobno najczęsciej fotografowana sosna w Polsce. Sokolnica.
nie podobno, ale na pewno. sam mam 2 widokówki z nią w roli głównej :]

Co do Zamku w Czorsztynie i Zamku w Niedzicy, jak zbiornik (woda) wpływa na jego mury? ktoś orientuje sie moze?

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2006-07-27, 15:26   

Alcedo napisał/a:
jak zbiornik (woda) wpływa na jego mury

Woda deszczowa chyba ;) bo zamek nie stoi w Jeziorze :mrgreen:

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2006-07-27, 15:30   

ale słyszałem że mimo tego iż zamek nie stoi w jeziorze ( :mrgreen: ) to i tak coś mu sie dzieje złego od tej wody :roll:

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

jahod 
nosicielka Malinki

Wysłany: 2006-07-27, 16:10   Re: Pieniny

Joanna napisał/a:
Sokolnica

Ludu! Poczytajta czasem co pisze na mapie! Sokolica (podobnie zresztą jak nasza ulubiona Mogielica) nie mają w nazwie litery N! <krzyk>

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-27, 19:40   

jahod napisał/a:
Ludu! Poczytajta czasem co pisze na mapie! Sokolica (podobnie zresztą jak nasza ulubiona Mogielica) nie mają w nazwie litery N! <krzyk>

Sorry, starałam się sprawdzać :oops: :smile:

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-07-28, 07:48   Re: Pieniny

Joanna napisał/a:
Poza tym spotkaliśmy dzięcioła trójpalczastego.

:res: to wielka rzadkość w Pieninach :!:

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-28, 08:49   

Rey napisał/a:
to wielka rzadkość w Pieninach

Mamy nawet zdjęcie kiepskiej jakości (nie zamieszczę) ale mozna rozpoznać.

Wychuchol 

Wysłany: 2006-07-28, 12:52   

Jezioro powoduje dużą wilgotność, z czego wynikają częste mgły w tym rejonie. Pewnie dla murów nie jest to do końca obojętne.

Lanius 

Wysłany: 2006-07-30, 19:53   

Alcedo napisał/a:
ale słyszałem że mimo tego iż zamek nie stoi w jeziorze ( :mrgreen: ) to i tak coś mu sie dzieje złego od tej wody :roll:

Może chodzi o zamkowe lochy. Powinny byc na wysokości wody. A tak wogóe, jeśli dobrze pamiętam, to wzniesienie na którym stoi zamek, było w trakcie budowy zapory wzmacniane betonowymi czopami właśnie w celu ochrony przed wodą.

Jeśli chodzi o dzięcioła trójpalczastego, to też miałem okazję pierwszy raz widzieć go w Pieninach (3 lata temu) i jak dotychczas, nie pokazał mi się ani razu.

Wiecie, że góra zamkowa była kiedyś niezalesiona? Chodziło o bezpieczeństwo tego, jakby nie patrzył obronnego zamku.

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2006-08-06, 15:48   

Joanna napisał/a:
pienińska łąka

Gladiolus imbricatius - na zdjeciach widac mieczyk dachowkowaty - chroniona roslinke
Joanna napisał/a:
Kłodną Tylmanową blisko Krościenka

hm a dokladnie Kłodne są przysiółkiem Tylmanowej, ktora ciagnie sie od ochotnicy po kroscienko - Kłodne sa ostatnim przysiolkiem przed Kroscienkiem - po 2 stronie Dunajca piekny rezerwat przyrody Kłodne nad Dunajcem...
Joanna napisał/a:
Na Trzy Korony wchodzi się też po metalowym rusztowaniu zawiedzonym nad przepaścią ale jest bardzo solidne i nowoczesne

ponizej wrzucam zdjecia ze szczytu
Joanna napisał/a:
Widok na trzy korony

Trzy Korony po górlolsku maja swoje nazwy:
od lewej patrząc ze Sromowiec to:
Kaśka, Grubo Baśka i Kudłato Maryśka

widok.jpg
Plik ściągnięto 55 raz(y) 38.89 KB

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-08-06, 16:06   

for napisał/a:
hm a dokladnie Kłodne są przysiółkiem Tylmanowej, ktora ciagnie sie od ochotnicy po kroscienko - Kłodne sa ostatnim przysiolkiem przed Kroscienkiem - po 2 stronie Dunajca piekny rezerwat przyrody Kłodne nad Dunajcem...
Fajnie, zgadza się, ale akurat nie popełniłam błędu, tak mieszkańcy Kłodnego określają miejsce gdzie mieszkają. :]
for napisał/a:
po 2 stronie Dunajca piekny rezerwat przyrody Kłodne nad Dunajcem...
. Po drugiej stronie, owszem, a most, ze 3 km dalej niestety był... :/
"ponizej wrzucam zdjecia ze szczytu"

Widzę że Ani nie ma lęku wysokości :res:

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-08-07, 06:42   

for napisał/a:
Trzy Korony po górlolsku maja swoje nazwy:

ale tam sa 4 korony :!: (chyba ze mam cos z oczami :roll: ) to czemu sa tylko 3 :?:

green_day 

Wysłany: 2006-08-07, 07:00   

bo chyba tam są 3 główne szczyty a na ostatni sie nie zwraca uwagi......for, napisał nazwy poszczególnych szczytów - a co to było z Kaśką też miała nazwe tylko już nie pamiętam....może wy wiecie :oops:

Odpowiedz do tematu