Wysłany: 2008-04-16, 22:37 Najwyższy szczyt Beskidów
Oglądając teleturniej (Czy jesteś mądrzejszy od piątoklasisty) poległem na pytaniu jak w temacie. Obstawiałem Babią Górę, ale prawidłowa odpowiedź brzmiała: Howerla. Czy dla Was Czarnohora to też Beskidy ? W sumie chyba tak za bardzo polonocentrycznie podszedłem do sprawy, a przed wojną wszystko od Beskidu Śląskiego po rumuńską granicę było traktowane jako jedna całość.
ostatnio w milionerach, "brat ojca został wujem"................ choć każdy komu nie obca znajomość polszczyzny i nazewnictwa doskonale zdaje sobie z tego sprawę że wuj to brat matki, natomiast brat ojca winien być prawidłowo nazywany stryjem!!!!
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?
Wychuchol, tak, Czarnohora to też Beskidy tyle że Wschodnie. Jeśli pytanie dotyczyło Beskidów ogólnie to najwyższym szczytem jest właśnie ukraińska Howerla. Gdyby pytanie było o najwyższy szczyt Beskidów Zachodnich, wtedy poprawną odpowiedzią byłaby Babia Góra.
Wychuchol napisał/a:
przed wojną wszystko od Beskidu Śląskiego po rumuńską granicę było traktowane jako jedna całość
obecnie poniekąd również, są to tzw. Karpaty Zewnętrzne (czyli fliszowe), ciągnące się od Austrii, aż do Rumunii, łukiem ograniczonym od południa Pienińskim Pasem Skałkowym. W ich skład wchodzą Beskidy Wschodnie i Zachodnie.
tyle wyjaśnienia!
w kwestii szczegółów odsyłam do wiedzy i kompetencji przewodników jahod, for
a tu fotka Babki (widok z Policy), fotki Howerli dla porównania niestety nie posiadam
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
jesli mowimy o Polsce najwyzszym szczytem Beskidów jest Diablak (Babia Góra) jesli mowimy w ogole o Beskidach to oczywiscie Howerla w Czarnohorze.
Jak zrobie skana Howerli wrzuce fote na forum.
Tomuś powinienes zostac przewodnikiem
_________________ ogromny dla Kess i Kamikazi za zawodowe łażenie po górach
Powiem Ci jeszcze Logan, że facet zanim się wycofał, inkasując zresztą i tak przyzwoitą sumkę, zastanawiał się, czy najwyższym szczytem Beskidów nie jest Mogielica. Tak więc Twoje włości są szeroko znane i wysoko oceniane
Powiem Ci jeszcze Logan, że facet zanim się wycofał, inkasując zresztą i tak przyzwoitą sumkę, zastanawiał się, czy najwyższym szczytem Beskidów nie jest Mogielica. Tak więc Twoje włości są szeroko znane i wysoko oceniane
to przez to ze podejscia na nia sa trudniejsze niz na Babke czy Howerle (tam to wwoza ludzi samochodami pod szczyt)
Oglądając teleturniej (Czy jesteś mądrzejszy od piątoklasisty) poległem na pytaniu jak w temacie. Obstawiałem Babią Górę, ale prawidłowa odpowiedź brzmiała: Howerla. Czy dla W
Oglądałam ten odcinek i pytanie wg. mnie było niedokładnie sformułowane. Ja też obstawiałam na Babią.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum