Do księżyca wystarczy, będę ekologicznie oszczędzać paliwo statku kosmicznego którego użyję żeby tą krechę namalować
Na niżu są przynajmniej piękne złote pola pszenicy, bagienka maści wszelakiej (ciekawe czemu ornitolodzy tak walą nad Biebrzę ), a jak las to porządny (vide Białowieża, Kampinos, etc). A w tych górach? Prócz buczyn oczywiście :> Wejdziesz w taki las i pusto, pusto, a jak wyjdziesz to tylko pod górę albo na dół.
A żeby kompletnego offtopicu nie robić, to proszę zaproponować jakąś niskogórską trasę dla tych którzy wolą spacerować i delektować się przyrodą niż zapychać na akord żeby przejść jakąś trasę w 4h
bagienka maści wszelakiej
pojedz na Orawe albo nad gorny San albo na mlaki w Gorcach - bagien do woli
kessy napisał/a:
a jak las to porządny
na Radziejowej czy w Bieszczadach sa lasy conajmniej tak fajne jak Bialowierza (tylko ze w rezerwatach gdzie nie ma szlakow i trzeba ostro pod gore ) a gornoreglowy bor nie jest ciekawy
kessy napisał/a:
piękne złote pola pszenicy
wole przepiekne borowczyska czy gorskie hale
kessy napisał/a:
Wejdziesz w taki las i pusto, pusto, a jak wyjdziesz to tylko pod górę albo na dół.
to ja nie wiem gdzie i kiedy Ty wchodzilas ze takie pustki byly a to gora - dol jest wlasnie
kessy napisał/a:
niskogórską trasę
wzdluz gornego Sanu ponizej Zatwarnicy i powyzej Mucznego
dolina srodkowej Raby (to juz wlasciwie niz)
kessy napisał/a:
dla tych którzy wolą spacerować i delektować się przyrodą niż zapychać na akord żeby przejść jakąś trasę w 4h
jak wejdziesz na autostrade gorczanska to juz m.w. bedzie po plaskim
a na akord to chodza jakies buraki a nie przyrodnicy mozna isc pod gore i w miare szybko oraz podziwiac przyrode
a jak las to porządny (vide Białowieża, Kampinos, etc). A w tych górach? Prócz buczyn oczywiście Wejdziesz w taki las i pusto, pusto, a jak wyjdziesz to tylko pod górę albo na dół.
Kessy teraz wyjasnie ci jakie sa zbiorowiska w gorach (pisze o Karpatach):
regiel dolny: drzewostany mieszane z udzialem buka, jodly, graba, jawora, swierka
(zbiorowiska: buczyna karpacka, termofilna buczyna storczykowa, kwasna buczyna, jaworzyna górska)
regiel gorny: jednolite drzewostany swierkowe az do gornej granicy lasu
(górnoreglowy bór świerkowy)
pasmo kosodrzewiny (lub ewentualnie w bieszczadach kosej (zielonej) olszy
piętro turniowe
prócz tego oczywiscie mozaikowatośc hal (połonin), młak (dla was to bagienka wszelakiej maści), torfowisk (tak wysokich, srednich i niskich)
itd...
powiedz mi gdzie na nizu masz wieksza bioróznorodnosc
co do Białowiezy - oczywiscie to prastary las pierwotny (mekka leśników), który oczywiscie dla mnie jest rowniez mekką
w Polsce mowi sie tylko o starej puszczy europejskiej tzn o bialowiezy...a malo kto wspomina o pierwotnej puszczy górskiej - której fragmenty pozostały w Rumuni, Słowacji...no i Polsce - bylas ponoc na prehybie...ponizej prehyby i radziejowej jest rezerwat Baniska - fragment naturalnej pierwotnej puszczy górskiej - czy widziałas kiedys kolumnowe jodły na kilkadziesiat metrów wysokosci (tzw las kolumnowy) pomieszane ze swierkami, bukami i jaworami rowniez bardzo starymi...
ja mowie tylko o jednym rezerwacie...a takie same są w Beskidzie Sądeckim zwłaszcza w Pasmie Jaworzyny Krynickiej i Łabowskiej Hali - min Uhryń, Łabowiec, Barnowiec i inne...
Ile jest u Ciebie roslin naczyniowych...strzelam około 600 gat ... hm... w Pieninach mamy 1600 lub wiecej (duzo wiecej)...dokladnie nie pamietam bo na Jurze ogólnie mamy 1600 gat. roslin naczyniowych...
ufffff...ale sie rozpisalem
_________________ ogromny dla Kess i Kamikazi za zawodowe łażenie po górach
To rozumiesz moją desperacje... nie byłem w górach 1,5 roku
jahod napisał/a:
Nieznajowa --> Jaworzec - z plecorem, z namiotem i na nartach! Czy fajna, zobaczymy, opowiem jak wrócę
Niestety wyprawa padła w Dukli z powodu braku śniegu na wschodzie Oczywiście zaczęło padać jak juz wróciłam! W każdym razie było tak:
dzień 1: Tychy Nieznajowa 9 godzin różnymi środkami transportu!
dzień 2: Nieznajowa Wołowiec Czarne Nieznajowa
dzień 3: Nieznajowa Feszówka Wyszowadka Grab Ożenna przeł Mazgalica (i tu serdeczne pozdrowienia dla tych, którzy wymyslili sobie odcięcie od świata doliny Ciechani )
dzień 4: przeł Mazgalica Baranie Barwinek Dukla
dzień 5: północna ściana Cergowej
dzień 6: Dukla --> Tychy 11 godzin
W sumie jak na tury, to traska troche nudna bo prawie cały czas płasko na szlaku granicznym i zjazdów mało! Ale nieliczne stromizny po drodze bardzo fajne
szkoda tylko, że już w Bieszczady nie było po co się pchać! teraz żałuję że nie przeczekałam bezśniegu, bo teraz byłoby bajecznie
Anemq...ja nie mowie o chodzeniu na akord...bardziej o gluszeniu, dziczeniu i surviwalu
na poczatek dla tych co nie lubią gór moja panoramka z Munţii Făgărasului (Jedna z grup górskich w Rumuni)
fogarskie.jpg
Plik ściągnięto 56 raz(y) 22.14 KB
_________________ ogromny dla Kess i Kamikazi za zawodowe łażenie po górach
Polecam okolice Rez. Kornuty w MPNie. Miłe dla nietoperzowców, skałołazów, botaników(dla chętnych poszukiwanie zaginionej w lesie reliktowej kosodrzewiny), być może także dla entomologów. Porankami może upolowac jakieś sarenki..
_________________ "Podstawą lasu są drzewa i ściółka, a cała reszta, sarenki, kwiatki, ptaszki, to tylko dekoracja."
No co? Jak szaleć to szaleć! Tylko, że niestety śnieg zjezdżał tam razem ze mną! Więc po dwóch zjazdach już nie było po czym szaleć Ale gdybyście widzieli minę pana, który przyszedł uprzątnąc kapliczkę..
WJG napisał/a:
Polecam okolice Rez. Kornuty w MPNie...(dla chętnych poszukiwanie zaginionej w lesie reliktowej kosodrzewiny)...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum