w weekend wlasnie tam bacowalem z przyjaciolmi
poza klimatem na fotach najfajniejsze jest zaglebie soweczek w tym rejonie
jedna zwabilem pod Wielkim Rogaczem a druga tuz koło chatki na Niemcowej
Oj trzeba, trzeba jeszcze piękniej wybrać się się w plener. Do chatki nie daleko sprzęt można przynieść Tam przy swieczce uczyłam się meteo, na egzamin
W przyszłym tyg. się wybieram i mógłby ktoś mi podać ciekawe miejsca ptasie?
niech sie for wypowie bo tam czesciej bywa
ogolnie poradzilbym tak:
odpusc sobie pasmo Jaworzyny, a zwlaszcza sama Jaworzyne bo tam krajobraz jest pelen wyciagow, schronisk i ludzi sporo
za to radze udac sie w pasmo Radziejowej, gdzie mniej ludzi, lasy ciekawsze (nie tylko w rezerwatach) i mozna spotkac wiekszosc gatunkow lesno-gorskich (dziecioly, sowy, orly-orliki, kuraki), fajna jest sama Radziejowa oraz szlaki na jej N i S stoku
dodatkowym plusem jest bliskosc Malych Pienin gdzie tez polecam sie wybrac, a po drodze zagladnac w cofki zb. Czchowskiego i Roznowskiego
Logan, zgodzę się z tobą co do pasma Radziejowej, jest tam cicho pusto, oprócz ptaków fantastyczne widoki. w tym paśmie polecam szlak z Rytra (niebieski) na Prechybę, natępnie czerwonym szlakiem na Niemcową ( możliwość zejścia do Chatki, ok 10 min) przez Radziejową i Rogacze, zejść można potem do Rytra (czerwony), żółty do Piwnicznej, albo zanocować w Chatce. Czas przejścia ok 6-7 h.
W przyszłym tyg. się wybieram i mógłby ktoś mi podać ciekawe miejsca ptasie?
pasmo radziejowej i prehyby
z sów: puchacz, ural, puszczyk, uszatka, wlochatka, soweczka (na niemcowej idz rano do kibla i zagwizdaj to przyleci ci pod jabłonke i 40 minut bedzie siedzieć - zapytaj sie harrisa jak zwabiłem pod chatką)
z innych ciekawszych drapoli: orlik krzykliwy, trzmielojad
kuraki: głuszec, jarząbek
dzięcioły: trójpalczak, białogrzbiet
i pełno innych fajnych pluszczy siwerniaków i drozdów obroznych ...
w małych pieninach dodatkowo fruwa prawdziwy przedni orzeł
poza ptakami w pasmie radziejowej jest rysio i wilk
w bacówce na koniecznej hali mieszkają popielice
z rezerwatów zaiebiaszczych w pasmie radziejowej - polecam rezerwat Baniska (zobaczysz resztki prastarej karpackiej puszczy z królową Jodłą i królem Bukiem w roli głównej)
w małych pieninach zaś rezerwaty Biała Woda i Wąwóz Homole - niepylaki mnemozyna i apollo
Niestety pirwszy dzień będę musiał tam sie włóczyć
wiec wlocz sie zgodnie z 1 przykazaniem przyrodnika w gorach: Wychodz na szlaki bladym switem ... chociaz jezeli jedziesz
orlik06 napisał/a:
na wycieczkę szkolną
to swit bedzie sie zaczynal dla Ciebie kolo 10
z sadeckich ciekawostek to na budynku przy schronisku nad Wiechomla jest wymalowana wielka sowa, artysta chyba nie zmyslal bo bedac tam kiedys sploszylem na polanie powyzej puchacza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum