Tak się składa, że ostatnio w głowie zrodził mi się pomysł czesania jakiegoś pasemka Beskidów i padło na Besid Mały. Czy ktoś z forumowiczów tam chodził? Jeśli tak to które części są takie w miare dzikie, z fajnymi drzewostanami? Polecacie jakieś trasy, jak z noclegami?
jak bys szedl w Beskid Slaski lub Zywiecki to bym wiecej poradzila...
a nie chcesz polazic po jakiniach?
Mam nadzieje ze Pudelek sie tez odezwe w tym temacie
Powodzenia!
Pozdrawiam!
_________________ Niektórzy ludzie mają wielkie, inni małe marzenia.Nieważne jakie masz Ty, ważne jest, żebyś nigdy nie przestał marzyć.
http://stokrotka.mojegory.com.pl/
jak bys szedl w Beskid Slaski lub Zywiecki to bym wiecej poradzila...
a nie chcesz polazic po jakiniach?
Sęk w tym, że wolę zapełniać białe plamy ornitologiczne ma się rozumieć
Nie chce nic narazie mowic ale CHYBA moze bede wspolpracowac z chlopakiem co pracuje w parku niespodzianek w Ustroniu Anem o tym pisal i nie wiem doklnie ale bedzie on opisywal ptaki Beskidu Slaskiego.Nie wiem moze sie przylaczysz?
no chyba ze jak mowisz wolisz cos nieznanego....
Beskid Maly tez jest piekny i dlugo sie tam wybieralam i sie nie wybralam
a szkoda...
wiesz ten link co Ci podalam to nie przemuj sie moimi postami bo mialam na pienku z adminem za bledy ortograficzne;/
Powodzenia!
jak cos to pisz relacje itp.
Chetnie poczytam!
No i moze mnie to zacheci do tego aby sie tam wybrac
_________________ Niektórzy ludzie mają wielkie, inni małe marzenia.Nieważne jakie masz Ty, ważne jest, żebyś nigdy nie przestał marzyć.
Hmmm w tej sprawie pisałem z Jankiem Królem i on robi Śląski i Żywiecki, no a ja sobie wymyśliłem Mały. Dał mi namiar na Dawida Mołdysza bo ponoć on tam też czesze. Tak czy siak współpraca z ludkami chodzącymi w inne pasma jest bardzo wskazana.
A z relacjami to hmmm... to jeszcze potrwa bo pewnie rusze tam dopiero wiosną...
Tak się składa, że ostatnio w głowie zrodził mi się pomysł czesania jakiegoś pasemka Beskidów i padło na Besid Mały.
super
ptaki kolejnej czesci Karpat zostana wreszcie poznane
niestety nie znam tego terenu ale moge podac pare gorsko-ptasich rad m.in.
- poszukaj bacowek - po co placic za noclegi (oczywiscie gdy temp. jest znosna) i od razu bedziesz caly czas w terenie (nadadza sie tez duze ambony)
- przegladnij mapy turystyczne, lesne oraz przede wszystkim zdjecia satelitarne/lotnicze (na poczatek wystarcza np. te z Google Earth) i wyszukaj buczyny (jasniejszy kolor lasu) i swierczyny (ciemniejsze, zdaje sie ze gdzies w Malym jest kawalek naturalnego regla gornego) oraz gorskie polany - oszczedzi Ci to duzo czasu w terenie
- najlepiej wyznacz sobie na poczatek jakies przejscia aby poznac teren (1-2 dniowe) w gorach ciezko bedzie zejsc caly teren, lepiej ograniczyc sie do tych ciekawiej zapowiadajacych sie miejsc
- popytaj lesnikow co maja u siebie ale nie wierz we wszystko co Ci powiedza albo zaprzecza
- przegladnij Atlasy Ptakow Malopolski i zobacz ile tam NIE MA stwierdzonych gatunkow a jakie moga byc
na razie to tyle
aha, w gorach wbrew pozorom ciezko sie jest zgubic (ciezej niz na nizinach)
powodzenia
wbrew nazwie Beskid Maly nie jest az taki maly i w dodatku to gory
Rey napisał/a:
eśli tak będziesz mógł zweryfikować dane z Parku Krajobrazowego Beskidu Małgo
Cytat:
Natomiast badania ornitofauny wykazały występowanie 111 gatunków ptaków lęgowych, w tym 6 drapieżników dziennych, a wśród nich: trzmielojada i kobuza; 4 gatunki kuraków; 6 gatunków dzięciołów, bociana czarnego, pójdźki i zimorodka.
111 to dosc duzo jak na gory, kto te dane zbieral
ciekawi mnie jakie tam wykazano te kuraki i dziecioly, wg. publikacji zdaje sie Jamrozego byly tam oba Tetraa
Patrząc na mapę jaka jest na tej stronce PK Beskidu Małego to te 111 gatunków to wcale nie tak dużo jeśli pod uwage brano tez otulinę - kupe terenów zabudowanych, zbiorniki wodne, Soła.
Patrząc na mapę jaka jest na tej stronce PK Beskidu Małego to te 111 gatunków to wcale nie tak dużo jeśli pod uwage brano tez otulinę - kupe terenów zabudowanych, zbiorniki wodne, Soła.
Dokładnie, tym bardziej że w tekście jest napisane, iż liczba ta obejmuje tereny całego Beskidu Małego, a nie tylko terenu PK. Choć zapewne to co najciekawsze w parku się znalazło
no chyba, ze liczyc z calym "zapleczem" zwlaszcza wodnym mialem na mysli, ze jak na GORY 111 gat. to dosc duzo dla porownania Beskid Wyspowy (134 gat. z tego ok. 126 legowych)
Znasz Janka?;/
Wiesz Beskid Maly jest piekny!Zobacz sobie te trase co Ci podalam slyszalam ze jest bardzo fajna.To pasmo jest malo uczeszczane i to +.Nie bedzie nikt halasowal;-)
Wiesz....poszukaj moze beda tam takie chatki mysliwieskie jaka ja zlalalam.Juz mam pozwolenie nadlesniczego zeby z niej korzystac W sumie i tak bym z niej korzysatala.
Powodzenia!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum