FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Babia Góra
Autor Wiadomość
Rey 
moderator

Wysłany: 2006-12-11, 16:44   

Logan spokojnie, każdej górskiej gminie marzy się wyciąg, na szczęście rzadko kiedy są to marzenia realne do spełnienia :twisted:

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-10-29, 14:22   

odswieżamy temat o Babce - podczas ostatniego weekendu dziczyłem w rezerwatach ścisłych BgPNu (pomiary na powierzchniach doświadczalnych Katedry Szczegółowej Hodowli Lasu AR Krak), poprzedzone nawiedzeniem siedziby Parku i herbatką z Panem Dyrektorem :cool: ;-)
A w sobote nawiedziłem też pasmo Policy
Jutro wrzucę parę fotek

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

bodzishek 
KPStUJ

Wysłany: 2007-10-29, 21:43   

Jadę na Babią wkrótce na wycieczkę z kursu
Gospodarka w parkach narodowych prof. Okarmy i dr Wierzbowskiej
Czy Baba włożyła już zimowy, biały moherek na głowę???

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2007-10-30, 14:19   

pojade na wszystkich swietych toi zdam relacje :)

bodzishek 
KPStUJ

Wysłany: 2007-10-30, 17:53   

Zatem 3mam za słowo:)

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-10-30, 19:20   

bodzishek napisał/a:
Czy Baba włożyła już zimowy, biały moherek na głowę
jedynie na czubek głowy :]

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-10-30, 20:34   

no i pare fotek...
- spod Sokolicy...

źle się dzieje...?

-oraz z pasma Policy...

rezerwat na Policy

maciek 

Wysłany: 2007-10-31, 07:34   

Piekna sprawa - trochę żałuję że w niedziele nie wybrałem się na Babią.. Ale za 2 tyg to już koniecznie.

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-10-31, 10:36   

green power napisał/a:
Piekna sprawa
ano piękna Maćku, piekna...niesmak pozostawia tylko rozmiar pozyskania w Parku....w leśnictwie Sokolica znacznie większy niż w przeciętynch górskich leśnictwach :/ I niech mi jeszcze jakiś ustawodawca zechce wmawiać, że PN to najlepsza forma ochrony przyrody!! :evil:

maciek 

Wysłany: 2007-10-31, 12:01   

green power napisał/a:
ano piękna Maćku, piekna...niesmak pozostawia tylko rozmiar pozyskania w Parku....w leśnictwie Sokolica znacznie większy niż w przeciętynch górskich leśnictwach I niech mi jeszcze jakiś ustawodawca zechce wmawiać, że PN to najlepsza forma ochrony przyrody!!

Wiem co Ci powiedza - że w parku i tak tylko wredne leśniki pracują, które nie umieją nic poza ogałacaniem lasu z drzew. :>

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-10-31, 12:49   

maciek napisał/a:
Wiem co Ci powiedza - że w parku i tak tylko wredne leśniki pracują, które nie umieją nic poza ogałacaniem lasu z drzew.
heh, ale można też odwrócić kota ogonem, że leśniki z "normalnych" lasów nie tacy źli skoro w Parku Narodowym pozyskuje się dużo więcej niż w ich leśnictwach

maciek 

Wysłany: 2007-10-31, 12:58   

green power napisał/a:
heh, ale można też odwrócić kota ogonem, że leśniki z "normalnych" lasów nie tacy źli skoro w Parku Narodowym pozyskuje się dużo więcej niż w ich leśnictwach

innymi słowy praca w PN moralnie i zawodowo pogrąża lesników? :>

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-10-31, 13:05   

Cytat:
innymi słowy praca w PN moralnie i zawodowo pogrąża lesników?
w Parkach Narodowych pracują nie tylko leśnicy, ale sądząc po tym co widziałem (i słyszałem... warkot pił na każdym niemal kroku w PN pod Sokolicą) i dowiedziałem się z rozmów z naszym przewodnikiem - leśniczym to tak by to można było określić :| . Babiogórski Park akurat w tym czasie jak byliśmy miał na głowie jakoweś kontrole ze Stolicy i podobno właśnie pod Sokolicą kontrola owa wypadła najlepiej (może ktoś bardziej zorientowany mógłby to wyłuszczyć dokładniej)

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-10-31, 22:44   

green power napisał/a:
I niech mi jeszcze jakiś ustawodawca zechce wmawiać, że PN to najlepsza forma ochrony przyrody!! :evil:

Ano tak to jest kiedy leśnicy pracują w PN :P ;) Zresztą był jeden znaczący przykład: w jednym z naszych PN jego ówczesny dyrektor zaproponował by zaprzestać zwalczania gatunków owadów szkodliwych dla drzew (głównie chodziło o kornika). Efekt: za niedługi czas pożegnał się ze stanowiskiem :>
Poza tym tego rodzaju zabiegi to jedno z niewielu źródeł dochodu PN, a jakiekolwiek próby zmiany tego sytemu wywołują od razu protesty - i to bynajmniej nie przyrodników :>

bodzishek 
KPStUJ

Wysłany: 2007-10-31, 23:03   

Rey napisał/a:
Ano tak to jest kiedy leśnicy pracują w PN

Ano tak to jest, kiedy Parkami rządzi Ministerstwo jak zwał, tak zwał leśnictwa.
Jest pomysł, by im to odebrać i przenieść PN do Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego;
Co Towarzysze na to???

Odpowiedz do tematu