FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Babia Góra
Autor Wiadomość
Rey 
moderator

Wysłany: 2006-11-16, 08:28   

maciek napisał/a:
Z końmi to nie wypali (zwłazcza w parkach górskich) (...)
Koń jest elementem obcym w środowisku i może np z odchodami przenosić nasiona roślin inwazyjnych. :>

Słusznie, nie wszędzie koń jest porządanym elementem w środowisku. Co innego gdy dyskutujemy o terenie Biebrzańskiego, Narwiańskiego czy PN Ujście Warty a co innego gdy mamy na myśli Gorczański, Karkonoski czy PN Gór Stołowych.

A zakazy obowiązujące na terenie PN są zapisane w Ustawie o Ochronie Przyrody :]

maciek 

Wysłany: 2006-11-16, 08:33   

Rey napisał/a:
Słusznie, nie wszędzie koń jest porządanym elementem w środowisku.

No tak, tylko widzisz, według mnie straż konna parku (tam gdzie to możliwe, bo PN gór Stołowych czy TPN odpadają) to fajna sprawa. Chyba kiedyś na Roztoczu coś z tym eksperymentowali. Zwiększa się szybkość przenieszczania, czas rekcji, możliwość pokonywania przeszkód terenowych, no i prestiż. Jakoś chyba łatwiej gadać z przyłapanym turystą z pozycji "wyższej" niż winowajca. ;-)

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-11-16, 08:42   

maciek napisał/a:
No tak, tylko widzisz, według mnie straż konna parku (tam gdzie to możliwe, bo PN gór Stołowych czy TPN odpadają) to fajna sprawa.

Owszem, ale jak już pisałem nie wszędzie ;) I nie tylko TPN i PNGS odpadają ;)

maciek napisał/a:
Chyba kiedyś na Roztoczu coś z tym eksperymentowali.

W Roztoczańskim PN straż konna funkcjonuje zawsze w okresie wakacyjnym :]

jahod 
nosicielka Malinki

Wysłany: 2006-11-16, 10:30   

Logan napisał/a:

i nie widze punktu ktory by zezwalal w nocy biwakowac/spac w krzakach :mrgreen:

jak spisz poza szlakiem to niszczysz np. krzak borowek na ktorym spisz :mrgreen:

a zeby sie kimnac w krzakach trzeba zejsc ze szlaku

bo jak sie biwakuje w wiekszym gronie to czesto jest wesolo i glosno :mrgreen:

Ale mnie ani o nocleg w krzakach, ani o biwakowanie w borówkach nie chodziło :P

Gdzie jest napisane że:
Hubert napisał/a:
przebywanie na terenie PN po zmroku też nie wolno
:roll:

nie wiem dlaczego 'przebywanie' kojarzy Ci się panie Loganie od razu ze 'spaniem' ;)
A jak nie zdażę dojść do schroniska zanim się ściemni to co? Mam sobie rozbić namiot na granicy parku, czy siąść pod drzewem i czekać na ranną godzinę? :roll:

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-11-16, 11:38   

jahod napisał/a:
nie wiem dlaczego 'przebywanie' kojarzy Ci się panie Loganie od razu ze 'spaniem'

a co mam po nocy robic :?: swiecace grzybki zbierac :?: :mrgreen:

maciek napisał/a:
No tak, tylko widzisz, według mnie straż konna parku (tam gdzie to możliwe, bo PN gór Stołowych czy TPN odpadają) to fajna sprawa.

wlasnie, na hamerykanskich filmach czesto straznicy jezdza konno ;-)

Stokrotka 
starczok

Wysłany: 2006-11-17, 22:14   

popatrzcie co za cudo!!!!!!!!!!!

pozdrawiam!

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2006-11-18, 09:03   

Logan napisał/a:
wlasnie, na hamerykanskich filmach czesto straznicy jezdza konno
w okolicach zal. Sulejowskiego funkcjonuje, w Tucholskich tez widzialem.... zasadniczo dzialajace i skuteczne... :)

Przewodnik Beskidzki

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2006-11-20, 13:32   

straz konna funkcjonuje np w lecie w RPN :res:

jack45 

Wysłany: 2006-11-20, 17:08   

[quote="Heimdall"]Anem, super relacja i świetne foty!!!

Jestem pod wielkim wrażeniem. :res: :res: :res: [/quot
Jesli jeszcze badziesz w zawoji to proponuje ci malo znany i uczeszczany szlaK na Babia ,bardzo ciekawy i widokowy /drugiej polowie powinien sie podobac/
prowadzacy przez ryzowana,a zaczynajacy sie tuz za moim ogrodzeniem/zawoja paluchowka/ Serdecznie polecam i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez jack45 2006-11-20, 17:26, w całości zmieniany 1 raz  

jack45 

Wysłany: 2006-11-20, 17:14   Re: Babia Góra

Anem napisał/a:
W ostatnią sobotę, zachęcony bardzo dobrymi prognozami pogody, postanowiłem w końcu wybrać się z moją Drugą Połową na górską wyprawę. Jako, że chciałem wybrać jakieś ciekawe miejsce, wybór padł na Babią Górę. Po pierwsze, że tam ładne widoki, a po drugie dlatego, że nigdy tam jeszcze nie dotarłem.

Jazda samochodem okazała się trochę nużąca, ale po wielu analizach możliwości dotarcia na miejsce rozpoczęcia wycieczki, okazało się, że samochód to jedyna mozliwość, która pozwala na odbycie tej wycieczki w ciąu jednego dnia. 150 kilometrów w jedną stronę niezbyt dobrymi drogami zajęło trochę czasu, ale w końcu dotarliśmy na miejsce.

Trasa jaką wybrałem, ze względu na ograniczenia czasowe, siłą rzeczy był tą najbardziej typową. Rozpocząć postanowiliśmy z Przełęczy Krowiarki i do schroniska na Markowych Szczawinach dotrzeć szlakiem niebieskim, który wiedzie w całości przez las, ale za to nie jest trudny.

Przełęcz Krowiarki → Markowe Szczawiny - szlak Obrazek 6,1 kilometra, czas przejścia 2 godziny

Jako, że pogoda dopisywała, to turystów przy schronisku było nawet sporo... Niestety znowu poczułem się jak na Krupówkach :? Krótki postój w schronisku i w dalszą drogę...

Tym razem zmieniamy kolor szlaku i od schroniska podążamy już wyraźnie pod górę szlakiem czerwonym, który po 30 minutach dość forsownego i mało widokowego, póki co, podejścia doprowadza nas na przełęcz Brona, gdzie rozchodzą się szlaki na Diablak i na Małą Babią Górę

Markowe Szczawiny → Przełęcz Brona - szlak Obrazek 0,9 kilometra, czas przejścia 30 minut

droga na Małą Babią Górę...

My nie kierujemy się jednak na Cyl, a w stronę przeciwną na Diablak... Podejście na szczyt ma niemal 2 kilometry, ale mimo, że cały czas pod górę, nie sprawia dużych problemów odpowiednio wyposażonemu turyście. Ważne jednak, żeby mieć dobre buty, bo widok ludzi schodzących z Diablaka w adidasach lekko mnie przerażał... Podejście w niektórych miejscach jest na prawdę wąskie i minięcie się z ludźmi schodzącymi z góry może być uciążlie, zwłaszcza jeśli główną myślą tych turystów jest to jak daleko jeszcze do schroniska i co zrobić żeby nie skręcić nogi w adidasach :?

Po początkowym dość stromym podejściu wychodzimy na bardziej płaski odcinek, który nie sprawia juz praktycznie żadnego problemu. Opuszczamy piętro kosodrzewiny i wchodzimy na kamienisty odcinek prowadzący nas na sam szczyt Diablaka... Kiedy się odwrócimy mamy piękny widok na Małą Babią Górę...

po chwili podziwiania widoków i po obowiązkowej sesji zdjęciowej, odwracamy głowę w stronę szczytu i podążamy dalej... droga jest już typowo kamienista...

po około godzinie drogi jesteśmy już niemal na szczycie... jeszcze jeden rzut oka na wspaniałe widoki... szkoda tylko, że mimo ładnej pogody gęstość letnio/jesiennego powietrza nie daje szansy na podziwianie pełnej panoramy, jaką to miejsce może oferować...

na szczycie Babiej Góry jesteśmy po godzine marszu od Przelęczy Brona.

Przełęcz Brona → Diablak - szlak Obrazek 1,9 kilometra, czas przejścia 1 godzina.

Na szczycie nie zabawiliśmy zbyt długo, bo zaczęło dość mocno wiać, a na wysokości 1723 metrów nad poziomem morza nawet w ciepły jesienny dzień nie jest zbyt ciepło... Postanowiliśmy zatem podążyć dalej... na samą Przełęcz Krowiarki, dokładnie w miejsce z którego przyszliśmy wiedzie nas szlak czerwony... Widokowo trasa ta jest na prawdę zachwycająca i szczerze powiem, że cieszę się, że postanowiliśmy przejść ją w tę właśnie stronę. Zchodzenie z Babiej przez Sokolicę na Przełęcz Krowiarki daje nam możliwość podziwiania wspaniałych widoków, które mamy przed oczyma i wcale nie musimy przystawać i oglądać się za siebie...

Monotonia pojawia się dopiero w koncowym etapie, kiedy wchodzimy w piętro lasu... z tego miejsca jest już jednak niedaleko do końca wypraw...

Diablak → Sokolica → Przełęcz Krowiarki - szlak Obrazek 4,5 kilometra, czar przejścia 1 godzina 45 minut.

Choć wyprawa była na prawdę udana, to czuję pewien niedosyt związany z brakiem możliwości podziwiania tych słynnych babiogórskich widoków... może uda się wrócić tam zimą, kiedy powietsze jest przejrzystsze, a ludzki wzrok sięga dalej... ;)

Póki co jednak, mogę z czystym sumieniem polecić tę trasęwszystkim miłośnikom gór... Po prostu nie można się w tym miejscu nie zakochać...

Całość trasy:
Przełęcz Krowiarki → Markowe Szczawiny szlak Obrazek → Przełęcz Brona szlak Obrazek → Diablak szlak Obrazek → Przełęcz Krowiarki szlak Obrazek - długość 13,4 kilometra, czas przejścia ok. 6 godzin...

Jesli jeszcze badziesz w zawoji to proponuje ci malo znany i uczeszczany szlaK na Babia ,bardzo ciekawy i widokowy /drugiej polowie powinien sie podobac/
prowadzacy przez ryzowana,a zaczynajacy sie tuz za moim ogrodzeniem/zawoja paluchowka/ Serdecznie polecam i pozdrawiam

jahod 
nosicielka Malinki

Wysłany: 2006-12-11, 14:25   

Może już niedługo podjedziemy sobie pod Babią wyciągiem :evil: :evil: :evil:

http://www.e-beskidy.com/...9e612ebc72e3d70

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2006-12-11, 14:56   

nie wiem czy im sie uda ale zakusy doprowadzaja mnei do szału - kolejny planowany wyciag w obszarze cennym przyrodniczo :/

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-12-11, 16:03   

Tak łatwo im nie pójdzie, Babia Góra jest objęta 3 formami ochrony, z czego 2 mają znaczenie międzynarodowe :twisted: Ale pomysł faktycznie to jedna z największych bzdur jakie ostatnio czytałem :evil:
Ostatnio zmieniony przez Rey 2006-12-11, 16:12, w całości zmieniany 1 raz  

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-12-11, 16:10   

Cytat:
nie wiem czy im sie uda ale zakusy doprowadzaja mnei do szału - kolejny planowany wyciag w obszarze cennym przyrodniczo

a co tam, for, po co mamy sie wysylac i wchodzic na szczyty, wjedziemy sobie a po drodze bedziemy ogladac gluszce tokujace pod kolejka, wabic sowy i patrzec jak wilki zjadaja nieuwaznych narciarzy :mrgreen:
kazdy, powiat, kazda gmina, co tam :!: kazda wies, a nawet przysiolek POWINIEN MIEC SWOJ WYCIAG :!: i to po kilka na kazda gore z kilku stron :!: ale bedzie wtedy fajnie w gorach :oki:

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-12-11, 16:38   

przyklad - Beskid Wyspowy 1000 km2 z czego gory zajmuja moze polowe
jest juz conajmniej kilka wyciagow roznej wielkosci w tym 2 duze (Kamionna, Snieznica)
a planowane sa dalsze, na prawie kazdej gorze - Lubon W. z Rabki, Mogielica ze Slopnic, powiekszenie na Snieznicy z Kasinki itd., do tego w pobliskich Gorcach kolejnych kilka istniejacych wyciagow i kilka planowanych (np. AZ 3 na Luban)

czy wladze lokalne i inwestorzy mysla, ze znajdzie sie AZ TYLU narciarzy zeby wypelnili te wszystkie wyciagi :?: :!: Zakopiec, Krynica a nawet Slowacja czy Alpy stanowia konkurencje ktorej nie przeskocza bo w naszych malych Beskidach gorski sa za niskie, za ciasne a sniegu lezy za malo i za krotko (jak zimy beda takie jak ta to juz kompletna klapa)

niech buduja, za pare lat po gorach beda nas straszyc szkielety wyciagow, gory smieci i rozjezdzone stoki :evil:

Odpowiedz do tematu