FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprzęt turystyczny
Autor Wiadomość
grzegorzb 

Wysłany: 2005-07-20, 13:39   

dwunastopak to rozumiem ale po co brac wielkie plecaki ? nie można te kilka dni obejsc sie bez lodowki, kina domowego itp ?

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-07-20, 15:11   

ale nie bez ulubionej gumowej kaczuszki, pluszowego misia i szęliwego widerka zintegrowanego z imadełkiem :wink: :P

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-07-20, 15:52   

krotom napisał/a:
No chyba, że kto lubi trzymać cały swój bagaż w tropiku :roll:

Rozumiem, że chodziło o przedsionek, bo o ile wiem tropik to ta cała zew. płachta. Tak właciwie to przedsionek o d tego chyba jest :roll: .

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2005-07-20, 16:01   

Dzięk grzegorzb :res: ,

dzięki krotom :res:

...czyli muszę się przyczaić do jesieni... a może już na samym pocz?tku wrzenia ceny zaczn? spadać ? :? :? :? (wybieram się na pilchy do Babiogórskiego na pocz?tku wrzenia [zobaczyć, jakimi napojami dysponuje For :wink: ; nie od rzeczy byłoby też wpać do Dominika nad Bug w sierpniu - no, ale można się przespać w samochodzie jedn? noc...)

[ Dodano: 2005-07-20, 16:02 ]
Wszystkie powyższe cenne rady ładnie sobie drukuję i archiwizuję do czasu pory zakupu :P

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-07-21, 00:28   

To może ja też poczekam do jesieni... Wilk wielkodusznie zaofiarował się pożyczyć mi namiot ;)

Grzegorzb, bardzo cenne uwagi, thx :]

Diafora 
moderator

Wysłany: 2005-07-25, 20:53   

grzegorzB napisał/a:
o do namiotu - zależy do czego wam potrzebny - jeli do tego by rozbić go 1-2 razy w roku na jeden dwa dni darujcie sobie kupowanie czego drogiego - taki z supermarketu za 50 zł starczy.

Nie opłaca się wcale, włanie wróciłam z mazur (no w pi?tek) i widziałam co dwa dni deszcu zrobiło z marketowym wyrobem :? lepiej mieć namiot, który nie przecieka starczyło kilkadziesi?t minut ulewy żeby lokatorzy mieli wszystko mokre, a to nie schnie w wilgoci wcale i wyjazd spaprany dokumentnie. Mój campusik już był grzeczny :D (podsmarowałam mu szwy i już nie kapał) moi drodzy za 300 można kupić namiot który będzie zadowalał. Oczywicie wiadomo zawsze można "troche dorzucić" i mieć lepszy :mrgreen: jeżeli to możliwe przydaj? się dwa wejcia i aluminiowy stelaż, a o namiotach radze poczytać sobie słówko tutaj http://ngt.pl/?p=namioty wci?ż jak dla mnie wygrywa marabut gwinea (mógłby być niższy spokojnie) poczytajcie co ludzie pisz? a lepiej każdy zrozumie czego potrzeba w namiocie :8):

kessy 
moderator

Wysłany: 2005-10-10, 19:24   

Zmieniłam przy okazji temat na ogólny - sprzęt turystyczny. Mylę (mam nadzieję) że się przyjmie, bo to kwestie ważne dla każdego terenowca :]

Już po sezonie, więc wznawiam poszukiwania. Na namiot jeszcze się nie zdecydowałam, ale póki co mam pytanie o piwory, może znowu doradzicie!

1. Jaka jest faktyczna różnica między syntetycznymi a puchowymi? Poza cen? - 200-300zł :>
2. Szukam piwora na niższe temperatury. Wyszperałam te:
* wiosenny, komfort 0oC, 270zł
* zimowy, komfort -4oC, 300zł
* zimowy, komfort -6oC, 330zł
Różnica w cenie max 80zł, w temperaturach 6oC. Przyznaję, że kusi mnie który zimowy - ale czy to nie będzie przesada? Co prawda trzęsłam się już nad Bugiem, ale przy ognisku wytrzymałam :P Chcę jednak kupić piwór z myl? o kwietniowej Akcji Bałtyckiej. Nad ranem bywało tam... zimno :]

Możecie co doradzić? Polecić? A może przepłacam? Czy warto wydać 300zł na taki piwór? W teren jeżdżę coraz częciej, więc wykorzystywany na pewno będzie...

grzegorzb 

Wysłany: 2005-10-11, 09:15   

Coż z moich zimowych dowiadczeń i spaniu w niegu, górach i lodzie :mrgreen:
Tak jak nie ma uniwersalnego roweru na bezdroża i asfalt tak i nie ma uniwersalnego piwora na lato i zimę.
Co do samego piwora - przy każdym sa podane 3 dane np. zakres temperatur (min x przejciowa x komfort - max) -18°C x -6°C x 18°C co to oznacza ano z grubsza tyle że taki spiwór - poniżej temp. 18 C zaczyna "przepuszczać" ciepło a powyżej 18 zaczyna sie pocić - czyli iloć energi wydalana przez ciało jest wieksza niż piwór może oddać. Za przy -6 człowiek czuje sie "optymalnie".
co jest ważne a czesto pomijaj? to w ofercie - aby piwór poprawnie funkcjonowała trzeba sie dodatkowo wyposażyć w bielizne z polaru lub bawełny - jeli użyjesz synteryku bedziesz zlana potem lub dygotać z zimna.
Osobicie używam dwóch piworów - letni z konfortem +8 C - cienki spiwór syntetyczny - lekki zajmuj?cy mało miejsca - oraz zimowy z temp konfortow? - 25 C - budowa mieszana 50% puch 50% syntetyk - dolna powierzchnia gumowana - umozliwia spanie praktycznie na niegu. - Wad? spiworów puchowych jest czas ich schnięcia - syntetyk schnie zawsze szybciej niz "tworzywo" naturalne. Dodatkowo do spiwora letniego można dokupić drugi piwór z NRC - zabezpiecza przed wilgoci? i jesiennymi chłodami ale tez utrudnia transpirację nadmiaru wilgoci z rodka.
Generalnie kupuj?c spiwór trzeba sobie - tak jak przy namiocie odpowiedzić - ile razy i gdzi będę spał w piworze - jesli u kolegi w domu po imprezie to kupowania spiworu o tem konfort. _10 czy -20 C jest bezsensem bo bedziemy po prostu zlani potem - jeli zakładamy spanie w ujemnych temperaturach czy kolebach nieżnych (pi sie cudnie spróbójcie!!!!!! polecam) to warto kupić poż?dny spiwór.
Zwrócić uwagę na budowę samego spiwora - s? jedno, dwu, trzy, wielo warstwowe - im wiecej warstw tym lepsza izolacja - sposób ułożenia warstw - komorowy dachówkowaty, mieszany - znów im bardziej sk?plikowany tym lepszy.
z czego zrobiony jest suwak - metalowy może zamarzn?c lub powodować odmrożenia - plastik - trzeba sprawdzić jakie ma wartoci termiczne - co z tego że spiwór będzie do -40C jak suwak rozkruszy sie przy -20 (kiedy tak mi sie stało - i zszywanie piwora w wietle czołówki przy -30 to nic przyjemnego)
czy spiwór ma dodatkow? kieszeń w kapturze - wtedy wpycha się polar i poduszka jak się patrzy,
czy posiada kieszeń wewnętrzn? - na dokumnety, najcenniejsze rzeczy,
czy suwaki s? przelotowe - to znaczy rozpinane od góry i dołu
czy sa kołki i sznurki do zaci?gania kaptura i wewnętrznego kołnierza - i gdzi s? ciagacze - najgorsze to te które sa "u góry" spiwora - wtedy sznurki zjeżdzaj? do gęby- najlepsze takie które s? z boku - i niewielkie wtedy nie uwiraj?.
czy wzdłuż suwaka jest dodatkowy pas dopinany na rzepy - to najbardziej wychładzaj?ce sie miesjce w spiworze.
czy spiwór jest prawy czy lewy - niektóre firmy szyj? takie spiwory - wtedy można ze sob? ł?czyć dwa piwory i jedna z osób nie ma kaptura na głowie :wink:
czy spiwór w nogach posiada wszyte uchwyty umożliwiaj?ce jego podwieszenie do suszenia.wreszcie czy spiwór jest typu sarkofag - letni lepszy - czy mumia - zimowy tylko ten - mniejsze straty ciepła - czy wreszcie mieszany - czyli "uniwersalny" :wink:
to tyle na wstępie - gdyby co to postaram sie odpowiedzeć - troche sie tych nocy przespało w życiu .

anna 

Wysłany: 2005-10-11, 09:41   

Hej Kess - ja nie mam tak dogłębnych dowiadczeń jak kolega z poprzedniego postu, ale 3 rzeczy moge powiedzieć na pewno: 1)jak pisz? komfort to czytaj: w tej temperaturze jeszcze idzie wytrzymać :)
2) Generalnie lepiej mieć spiwór cieplejszy - jak ci za ciepło to sobie zawsze możesz zdj?ć kaptur, zdjać jak? warstwe z siebie, co zakombinować. O wiele trudniej zakombinowac kiedy Ci za zimno w piworze. Ergo - lepiej kup ten najcieplejszy.
3) Namiot z supermarketu- dramat, nie warto :) Miałam taki na Turawie, to go owijałam płachta foliow?, bo inaczej przeciekał nawet od rosy:)
Pozdroweczki :)

kessy 
moderator

Wysłany: 2005-10-11, 09:49   

No takie ekstrema to mi niepotrzebne :) ?piworek na lato już mam. Teraz włanie szukam takiego wczesnowiosenno-póĽnojesiennego. Zim? się pod namiot nie wybieram. W komentarzach do piworów na tamtej stronie jaki goć pisał, że do temperatur komfortu należy dodać 4-6oC żeby była "prawidłowa" wartoć. Ma się to jako do rzeczywistoci? Przymrozki w kwietniu na AB pewnie były, ale temp nie spadała w nocy do -10 (chyba ;) w każdym razie jak już zasnęłam to spałam do rana i z zimna się nie budziłam). Na takie warunki szukam piwora.

Wiedz?c już na co zwracać uwagę - dzięki Grzegorzb! - podejrzałam sobie na stronie Fjorda parametry tego najbardziej ekstremalnego . Ma np jakie "listwy termiczne" (:shock:) wzdłuż zamka (dwukierunkowego) i jaki wewnętrzny kołnierz termiczny (?). Niestety nie pisz? z której strony s? sznurki ;) Trzeba będzie chyba napisać do producenta. Nadal nie mam pewnoci co do tego zakresu temperatur, ale chyba tak jak Aniu napisała będę się decydować raczej na te o niższych zakresach temperatur a nie ten "wiosenny" z 0oC komfortu...

[ Dodano: 11 PaĽ 2005 09:51 am ]
Tzn ucilenie - szukam na takie warunki, bo chciałabym żeby prócz piwora nie były mi potrzebne golf + sweter + cienka kurtka + 2 koce :D (bo zabrzmiało jakby tamten już był ok na takie temperatury, przepraszam za niecisłoć)

grzegorzb 

Wysłany: 2005-10-11, 12:03   

kessy napisał/a:
Wiedz?c już na co zwracać uwagę - dzięki Grzegorzb! - podejrzałam sobie na stronie Fjorda parametry tego najbardziej ekstremalnego . Ma np jakie "listwy termiczne" () wzdłuż zamka (dwukierunkowego) i jaki wewnętrzny kołnierz termiczny (?). Niestety nie pisz? z której strony s? sznurki Trzeba będzie chyba napisać do producenta. Nadal nie mam pewnoci co do tego zakresu temperatur, ale chyba tak jak Aniu napisała będę się decydować raczej na te o niższych zakresach temperatur a nie ten "wiosenny" z 0oC komfortu...

listwa termiczna - to włanie zabezpieczenie zamka przed wychłodzeniem - czyli zapinasz zamek a potem na rzepy lub dodatkowy suwak zapinasz listwe. kołnierz termiczny to co takiego co sciaga sie dodatkowo wokół szyji - czyli nie podwiewa w rodek - kaptur możesz miec zdjęty a nie wieje do rodka spiwora. jeli to Fjord to na 99% sznurki ma tam gdzie trzeba - moja uwaga dotyczyła głownie spiworów z marketów - u firmowych można sobie darować - nikt nie kupi worka który ma sci?gacze na plecach czy brzuchu. :mrgreen:
co do samego spania - jak pisałem - spiwór do nie wszystko - warto zainwestowac w bielizne polarowa. lub bawełnian?. Kup co z konfortem -15 , -20 pół na pół puch syntetyk - powinno stykn?ć

Logan 
moderator

Wysłany: 2005-10-11, 13:28   

kessy napisał/a:
Zmieniłam przy okazji temat na ogólny - sprzęt turystyczny.

Nie przegladalem calosci tematu ale skoro o sprzecie to moge napisac jedno: sprzet turystyczny nie umywa sie do sprzetu dla mysliwych i lesnikow. Poza roznymi niedogodnosciami sprzet turystyczny-goretexowy szelesci :mrgreen: jesli mozna cos polecic to jest taka polska forma, ktorej odziez jest :oki: - moj jeden letni komplecik wytrzymuje w dobrym stanie od 7 lat a przetrwal m.in. Fagarasz, Czarnohore i Syberie. Nie wiem czy mozna na forum reklamowac wiec nazwe formy podam dla zainteresowanych na priva. :wink:

amikosik 

Wysłany: 2005-10-11, 14:01   

Podaj

grzegorzb 

Wysłany: 2005-10-11, 14:51   

podaj

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-10-11, 14:58   

Logan napisał/a:
Nie wiem czy mozna na forum reklamowac

nie traktujmy tego jak reklamę, tylko po prostu prywatn? wypowiedĽ usera.
mów co to za firma i koniec. gdyby tak uważać to linki Kessy do fiorda też można by uznać za reklamę..a tak przeciez nie jest............. mamy pełne prawo do wymieniania się pogl?dami na temat firm i sprzętu.
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?

Odpowiedz do tematu