FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Spanie w terenie
Autor Wiadomość
DogTrekkingowa 

Wysłany: 2008-06-19, 19:28   Spanie w terenie

Interesuje mnie jakie są Wasze doświadczenia ze spaniem w terenie, bo ja wiem jedno - poranki po takiej nocy są bezcenne :) czekam na opowieści...

pozdr,

Mrówek 
Uwaga Blondynka

Wysłany: 2008-06-19, 19:38   

zaczęło się na obozach harcerskich na tzw, chatkach, (pierwszy raz byłam robalem w wieku 11 lat), potem na obozach żeglarskich bo na jachcie ciasno.
Najlepiej jednak wspominam, obóz na mazurach, kiedy to może dwie noce z 8 przespałam w namiocie. Przy ognisku były nocne polaków rozmowy, szanty. I niesamowity klimat nocy pod gwiazdami.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-06-19, 19:50   

For wielce zachęca do takich akcji ... kusi uralem z 5 metrów .. czemu nie ?

Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-06-19, 20:38   

Zawsze jak spałem pod namiotem to chodziłem późno spać a wstawałem o 4 a 6 rano :D

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

DogTrekkingowa 

Wysłany: 2008-06-20, 14:16   

Ja ostatnią noc z poniedziałku na wtorek przespałam w ambonie myśliwskiej. Zaszłam ok 35 km od domu i ok 20 godziny do przebycia zostało mi jakieś ładne 20 km :P Byłam przygotowana na taką ewentualność: koc, świetliki, świeczka, książka :D , termos i kanapki, no i rozgrzewający pies obok. O dziwo nawet udało mi się zasnąć na jakieś 1,5 H. Jedyny moment grozy to przejeżdżający nieopodal myśliwi i myśl co ja im powiem jak akurat zechce im się polować na tej ambonie :shock: Ale na szczęście Panowie pojechali dalej w dzicz...
O 4 rano już maszerowałam w stronę domu, jaki piękny wschód mnie przywitał :oki:

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2008-06-20, 14:58   

Noce w terenie są na prawdę radosne ;) Nigdy się prawie nie wie co człowieka obudzi....

mieliście jakieś doświadczenia z hamakiem ? tzn. wygodnie sie na tym śpi ? idzie się przyzwyczaić ? bo się zastanawiam poważnie czy nie zainwestować. NIe twardo, chłód nie ciągnie, a 2 drzewa prawie zawsze się znajdą....

A skoro o nocowaniu w terenie - zimą w namiocie ostatnio dowiedziałem się jak zrobić ogrzewanie ;)
Palimy ognisko - kopiemy dół taki 40 x 40 x 30 na dno dołu sypiemy żar, w dużej dość ilości, przykładamy to warstwą ziemi 5-10 cm tak by odizolowało i na tym rozbijamy namiot. Ponoć zapewnia komfortową temperaturę w środku bez ryzyka zapalenia namiotu nawet w ostrą zimę. problemem jest jedynie kopanie w zmarzniętej ziemi, ale metoda zasłyszana od SG.

Przewodnik Beskidzki

DogTrekkingowa 

Wysłany: 2008-06-20, 15:07   

Co do hamaków nie mam niestety doświadczenia :) Ale a'propos ognisk, to robię $*&%)*($ kurczaka z ogniska hehe :D (oczywiście takiego kupowanego wcześniej, nie upolowanego ;) )

Corbie 

Wysłany: 2008-06-20, 17:08   

Jako wariant spania w hamaku polecam spanie w... kajaku. ;)
W miejscach gdzie brzeg rzeki nie pozwala na rozbicie namiotu, ścielimy sobie w kajaku przywiązanym cumą do drzewa.
Zasypiania w rytm kołyszącej nas fali nie da się z niczym porównać...
A przebudzenie z głową tuż ponad lustrem wody jest jeszcze lepsze... :)

DogTrekkingowa 

Wysłany: 2008-06-20, 21:03   

O z takich perełek to jeszcze mi się przypomina rzucenie śpiwora na mrowisko czerwonych mrówek :P
Po kilku godzinach pozostawienia tak śpiwora położyłam się w nim, licząc na relaksujący odpoczynek. Pewnie domyślacie się jak się skończył ten mój relaks :]

Od tamtego czasu zawsze wiem gdzie kładę śpiwór :-D

Radecki 

Wysłany: 2008-06-21, 09:57   

Pełek napisał/a:
mieliście jakieś doświadczenia z hamakiem ? [cut] NIe twardo, chłód nie ciągnie,

Chłód ciągnie, prawie jakbyś spał na glebie, a może i bardziej. Mimo to czasami używam hamaka z powodzeniem. Kiedyś, dawno temu, miałem taki kanadyjski hamak uszyty na kształt śpiwora (zamykany na zamek błyskawiczny i z kapturem). Było to świetne rozwiązanie, bo można było w tym spać nawet podczas deszczu. Niestety tamten się rozpadł, a nie wiem, czy da się obecnie kupić coś takiego.
Generalnie powiem tak – jeśli portfel na to pozwala, to obecnie zamiast hamaka lepiej kupić jakiś lekki namiot. Namiot, który
a/ będzie stał stabilnie bez konieczności szpilenia odciągów
b/ z możliwością postawienia samej sypialni – w ciepłe i suche noce można zabierać tylko sypialnię, żeby człowieka komary nie zżerały.

Jurek7 

Wysłany: 2008-06-22, 01:21   

Spoko sie spi bez namiotu, tylo trzeba sie nie przejmowac, ze rano caly spiwor w rosie. Szybko wysycha. :] Zreszta w popoludniowym wypadzie tez zdarza mi sie przespac z godzinke... duzo tlenu!

Kiedys cala wycieczke po Francji przespalem w terenie. Na dzien plecak chowalem w krzakach... raz sie budze rano, a na drutach nad glowa siedzi 20 zoln... Ach, te czasy. :D

Raz kimnalem w dzien w lesie i budze sie - katem oka widze, ze cos sie rusza obok. Kura jarzabka stoi z 10 metrow ode mnie, gapi sie... Nie kojarzyla, ze to czlowiek... :D

A innym razem obudzilo mnie stado owiec, ktore pasly sie dookola..

Wychuchol 

Wysłany: 2008-06-22, 12:44   

Kiedyś z sukcesem stosowałem metodę przykrywania się karimatą w razie deszczu - np zasypiałem w śpiworze na karimacie, a jak lało w nocy odwracałem kolejność :-D Oczywiście sprawdza się tylko przy lekkim deszczu.

Raz w Pirenejach spałem na hali pod gołym niebem (nawiasem mówiąc w oddali widać było miasto Lourdes, wieczorem morze świateł a nad ranem tylko "szkielet" ulic, bo w domach pogaszono światła - widok z gór na miasto w nocy też fajna sprawa). Gdy zrobiło się już ciemno usłyszałem że coś łazi. Poświeciłem latarką - wokół mnie jarzyło się ze 20 par zielonych oczu wpatrzonych nieruchomo we mnie :? Okazało się że to stado owiec :grin:

DogTrekkingowa 

Wysłany: 2008-06-22, 14:26   

Owce przodują :oki:

Swoja drogą niesamowite przeżycia i doświadczenia macie za sobą, jestem pełna podziwu.

Pozd,

Namor 

Wysłany: 2008-06-22, 19:36   

A czy macie doświadczenia co do namiotów "samorozkładających się" sprzedawanych w Decathlonie?

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-22, 23:40   

Ja pamiętam jak pod Pińczowem troche z fanaberii bo w sumie niedaleko domu{15km} kimnąłem sie w starej ale jeszcze OK kopce siana i najlepsze było to ze jak już rano wystartowałem w stronę domu to mię coś po plecach łachotało a ja mam pierońskie łaskotki :idea: :razz: i żem sie rzucał jak potępieniec ściągając odzienie- myszka polna mi wlazła :P Ale jednak najbardziej wręcz z rozrzewnieniem wspominam czasy gdy siano było luzem a nie w jakchś kwadraciakach czy rolkach i spalo sie na nim w stodole :idea: u nas w stodole sie tak spało a w stodole sowy byly :idea: :tup:

Odpowiedz do tematu