Nie wiem czy kto z was wie co to jest, ale dla tych co nie wiedza wyjanię. Turysta Przyrodnik jest to odznaka zrzeszona przez PTTK w celu popularyzacji ochrony przyrody wród turystów, ajk kto już ma bliższe spotkania z odznakami PTTK to wie na jakiej zasadzie to działa ale dla reszty podaje link: Regulamin "Turysta Przyrodnik" . Punkty dostaje się za wycieczki do rezerwatów, obiektów przyrodzniczych itp. Ale również za prelekcje i działania na rzecz ohcrony przyrody.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Lepiej zróbcie sobie lokalnego społecznika ochrony przyrody,można pouczać miejscow? społecznoć.Ciekawe na czym polega wyznaczanie społecznika.Wiem że trzeba się zgłosić do starosty.Czy jak powiem że się interesuję ornitologi? , ekologi? i że obserwuje stan rodowiska w okolicy ,czy od razu dostane status lokalnego społecznika ???.
Nie wiedziałem że to Forum już wtedy istniało.
"Turysta Przyrodnik" przydaje się do działania w strukturach PTTK. Z ochroniarskiego punktu widzenia ciekawsze wydaje mi się to:
http://okop.om.pttk.pl/zrzut/regulamin_op.pdf
Mój oddział PTTK (OM w Warszawie) właśnie organizuje kurs na to uprawnienie dla swojej kadry i nie wymaga żadnej odznaki, nie wiem jak jest w innych oddziałach. Zdam i zobaczę ile mogą wskórać listy interwencyjne autorstwa takiego Opiekuna Przyrody - zaszkodzić chyba nie zaszkodzą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum