Wysłany: 2006-01-22, 22:40 Odpowiedni ubiór na mrozy, deszcz i upały
Po dzisiejszej eskapadzie mam chyba lekko przemrożone ręce (po 6 godz. jeszcze czerwone), w związku z tym pytanie:
- jakie rękawice są odpowiednie na takie mrozy, mam skórzane i niestety nie sprawdziły się, chodzi o to aby wygodnie operować lornetką i by były jednoczesnie ciepłe,
- czy ktoś używa bielizny z polipropylenu (koszulki, kalesony BODYDRY), znalazłem to w ofercie dla narciarzy (wg ulotki nie wchlania wilgoci i doskonale izoluje ciało)
- skórzane obszerne buty zdały egzamin na 100%.
edited by Anem
Lekka zmiana tematu, tak żeby lepiej pasował do charakteru dyskusji
- jakie rękawice są odpowiednie na takie mrozy, mam skórzane i niestety nie sprawdziły się, chodzi o to aby wygodnie operować lornetką i by były jednoczesnie ciepłe,
polarowe. grube.jeśli mają być tylko jedne
a jeśli te skórzane są o "rozmiar" większe to cienkie polarowe i na to skórzane.
polarowe do kupienia na każdym bazarku/ryneczku za ok 10zł
ew "pseudo-narciarskie" będą już lepsze od skórzanych
Owszem, bielizna wzmiankowana prze Ciebie, Majorze Namorze, niewątpliwie ratowała mi dzisiaj d**ę na dwu i półgodzinnym hardkorze na Polach
A Ty gdzie dziś dziczyłeś, obawiałem się o Ciebie - czy powróciłeś cały, no znany jest Twój "szwendacz"... już chciałem alarmistycznego posta pisać..:wink:
Co do rękawiczek to ja dziś wybrałem polarowe i tu też nie narzekam, łatwo (stosunkowo) przez nie naciskać spust migawki Przez moje skórzane, podbite barankiem - nie byłoby to możliwe.
[ Dodano: 2006-01-22, 23:17 ]
Corvus napisał/a:
chucha do rękawiczki i od razu robi się cieplej........
........ i wilgotniej, co po chwili prowadzi do tego że jest znowu zimno..
Co do bielizny, to termoaktywna ma taką przewagę, że odprowadza wilgoć i tym samym jest w nij cieplej niż w innej... Niestety wadą jest to, że jest dość droga... przynajmniej ta dobra... Złej nie polecam, bo to strata pieniędzy...
Jak ktoś chce wybrać wariant ekonomiczny, to proponuję pod spód spodnie polarowe... najlepiej 200-setki, a na wierzch jakieś nieprzemakalne, np z mębraną 5000 mm... Ostatnio tak jeździlem na desce i przy -15°C sprawdzało się rewelacyjnie... Trzeba jednak wziąć pod uwage to, że jazda na nartach to trochę większy wydatek energetyczny niz chodzenie za ptakami, więc w takim samym ubiorze pewnie narciarzowi byłoby cieplej niż ornitologowi...
Co do rekawiczek, to polarowe są calkiem ok. narciarskich nie polecam, bo ograniczają możliwości manualne Mozna jeszcze spróbować np. bawełniane z wysciółką z jakiegoś termoizolacyjnego materiału np. Thinsulate... Tylko nie radze sie w nich przewracać bo nasiąkną wodą
Co do butów, to grube skarpetki i buty dopasowane idealnie... Puste przestrzenie to podobno pierwszy stopień do odmrożeń...
A do kieszeni piersiówka
[ Dodano: 2006-01-22, 23:48 ]
pełna whisky
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Ja bym zaproponował specjalne ubrania dla motocyklistów -takie podgrzewane.
W komplecie elektryczne władki do butów, ogrzewane spodnie i kurtka. Nie wiem czy jest do kompletu elektryczna czapka. Tylko trzeba jeszcze namówić kogoś do dźwigania akumulatora.
To ja Wam powiem co jest najlepsze na mrozy - wazelina kosmetyczna
Przy takich mrozach jak teraz radze posmarowac palce rak i nog cienka warstwa wazeliny kosmetycznej, zalozyc cienkie skarpety na stopy, cienkie rekawiczki na dlonie (chyba ze ktos preferuje odwrotnie ) a na te cienkie dopiero grubsze. Dodatkowa zaleta w przypadku dloni jest to ze zdejmujac grubsze zewnetrzne rekawice mozna manipulowac lornetka, aparatem i pisac.
Anem napisał/a:
Puste przestrzenie to podobno pierwszy stopień do odmrożeń...
Chyba odwrotnie - powietrze dobrze izoluje (przeciez puch czy futro wlasnie dzieki uwiezionemu powietrzu dak dobrze zatrzymuja cieplo)
Dlatego w butkach nalezy zostawic troche luzu, zwlaszcza na palce, zeby mozna nimi bylo poruszac jak kostnieja
A na twarz polecam po prostu chuste zakrywajaca nos i usta (przy okazji mozna ukryc swoja tozsamosc )
a jak ktos sie nabawi odmrozen (czego nikomu nie zycze) to moge podac prosty sposob leczenie - skuteczny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum