FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Odpowiedni ubiór na mrozy, deszcz i upały
Autor Wiadomość
Namor 

Wysłany: 2006-01-22, 22:40   Odpowiedni ubiór na mrozy, deszcz i upały

Po dzisiejszej eskapadzie mam chyba lekko przemrożone ręce (po 6 godz. jeszcze czerwone), w związku z tym pytanie:
- jakie rękawice są odpowiednie na takie mrozy, mam skórzane i niestety nie sprawdziły się, chodzi o to aby wygodnie operować lornetką i by były jednoczesnie ciepłe,
- czy ktoś używa bielizny z polipropylenu (koszulki, kalesony BODYDRY), znalazłem to w ofercie dla narciarzy (wg ulotki nie wchlania wilgoci i doskonale izoluje ciało)

- skórzane obszerne buty zdały egzamin na 100%.

edited by Anem
Lekka zmiana tematu, tak żeby lepiej pasował do charakteru dyskusji

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2006-01-22, 22:46   

Namor napisał/a:
- jakie rękawice są odpowiednie na takie mrozy, mam skórzane i niestety nie sprawdziły się, chodzi o to aby wygodnie operować lornetką i by były jednoczesnie ciepłe,

polarowe. grube.jeśli mają być tylko jedne
a jeśli te skórzane są o "rozmiar" większe to cienkie polarowe i na to skórzane.
polarowe do kupienia na każdym bazarku/ryneczku za ok 10zł
ew "pseudo-narciarskie" będą już lepsze od skórzanych

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2006-01-22, 23:06   

Mój kumpel ma rekawiczki z zaworem, wtedy kiedy mu bardzo zimno, otwiera zawór, chucha do rękawiczki i od razu robi się cieplej, podobno się sprawdza.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2006-01-22, 23:12   

Hubert napisał/a:
chucha do rękawiczki i od razu robi się cieplej........

........ i wilgotniej, co po chwili prowadzi do tego że jest znowu zimno.. :twisted:

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2006-01-22, 23:14   

Owszem, bielizna wzmiankowana prze Ciebie, Majorze Namorze, niewątpliwie ratowała mi dzisiaj d**ę na dwu i półgodzinnym hardkorze na Polach :D

A Ty gdzie dziś dziczyłeś, obawiałem się o Ciebie - czy powróciłeś cały, no znany jest Twój "szwendacz"... już chciałem alarmistycznego posta pisać..:wink:

Co do rękawiczek to ja dziś wybrałem polarowe i tu też nie narzekam, łatwo (stosunkowo) przez nie naciskać spust migawki :] Przez moje skórzane, podbite barankiem - nie byłoby to możliwe.

[ Dodano: 2006-01-22, 23:17 ]
Corvus napisał/a:
chucha do rękawiczki i od razu robi się cieplej........

........ i wilgotniej, co po chwili prowadzi do tego że jest znowu zimno..

ale wtedy qmpel odkręca zaworek od buuteleczki,

i znowu robi się cieplej, etc., etc. :mrgreen:

Anem 
moderator

Wysłany: 2006-01-22, 23:45   

Co do bielizny, to termoaktywna ma taką przewagę, że odprowadza wilgoć i tym samym jest w nij cieplej niż w innej... Niestety wadą jest to, że jest dość droga... przynajmniej ta dobra... Złej nie polecam, bo to strata pieniędzy...

Jak ktoś chce wybrać wariant ekonomiczny, to proponuję pod spód spodnie polarowe... najlepiej 200-setki, a na wierzch jakieś nieprzemakalne, np z mębraną 5000 mm... Ostatnio tak jeździlem na desce i przy -15°C sprawdzało się rewelacyjnie... Trzeba jednak wziąć pod uwage to, że jazda na nartach to trochę większy wydatek energetyczny niz chodzenie za ptakami, więc w takim samym ubiorze pewnie narciarzowi byłoby cieplej niż ornitologowi...

Co do rekawiczek, to polarowe są calkiem ok. narciarskich nie polecam, bo ograniczają możliwości manualne ;) Mozna jeszcze spróbować np. bawełniane z wysciółką z jakiegoś termoizolacyjnego materiału np. Thinsulate... Tylko nie radze sie w nich przewracać bo nasiąkną wodą :P

Co do butów, to grube skarpetki i buty dopasowane idealnie... Puste przestrzenie to podobno pierwszy stopień do odmrożeń...

A do kieszeni piersiówka :P

[ Dodano: 2006-01-22, 23:48 ]
pełna whisky :8):

amikosik 

Wysłany: 2006-01-23, 01:23   

Ja bym zaproponował specjalne ubrania dla motocyklistów -takie podgrzewane.
W komplecie elektryczne władki do butów, ogrzewane spodnie i kurtka. Nie wiem czy jest do kompletu elektryczna czapka. Tylko trzeba jeszcze namówić kogoś do dźwigania akumulatora.

Namor 

Wysłany: 2006-01-23, 08:14   

Kejbii napisał/a:
A Ty gdzie dziś dziczyłeś,

zapora w Dębem

Anem napisał/a:
Niestety wadą jest to, że jest dość droga... przynajmniej ta dobra... Złej nie polecam, bo to strata pieniędzy...

możesz polecić jakąś sprawdzoną markę (lub nazwę tkaniny).

Anem napisał/a:
Co do butów, to grube skarpetki i buty dopasowane idealnie... Puste przestrzenie to podobno pierwszy stopień do odmrożeń...

Tu moje doświadczenia są zupełnie odwrotne. Buty, które mają choś trochę luzu są zdecydowanie lepsze ...

Anem 
moderator

Wysłany: 2006-01-23, 12:08   

amikosik napisał/a:
Nie wiem czy jest do kompletu elektryczna czapka

Ta i elektryczne krzesło ;)

Namor napisał/a:

możesz polecić jakąś sprawdzoną markę (lub nazwę tkaniny).

Bielizna termoaktywna

Ostatnio słyszałem że jeśli chodzi o tkaniny, to bardzo dobry jest Polartec Power Stretch...

Polecam poczytanie opinii o bieliźnie termoaktywnej:

testy

pod numerem 4.

Jeśli chodzi o opinie na temat sprzętu outdoorowego, to cały czas polecam zaglądać tutaj

NGT

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-01-23, 12:22   

kurcze, jak zaczynalem dziczyc w terenie jako chlopak to jeszcze uzywalem za rada dziadkow onuc i bylo :oki: ... co to sie porobilo :? bielizna termoaktywna :P

Anem 
moderator

Wysłany: 2006-01-23, 13:22   

Logan napisał/a:
kurcze, jak zaczynalem dziczyc w terenie jako chlopak to jeszcze uzywalem za rada dziadkow onuc i bylo :oki: ... co to sie porobilo :? bielizna termoaktywna :P

Trza iść z postępem... Kiedyś się do ptaków strzelało żeby udowodnić, że się je widziało... dzisiaj wystarczy luneta i aparat... ;)

Pawelele 

Wysłany: 2006-01-23, 14:27   

Postęp postępem ale onuce to całkiem fajny wynalazek - u mnie się sprawdzają - gumiak+solidne onuce i można dziczyć :wink:

Namor 

Wysłany: 2006-01-23, 16:44   

Był program o renesansie walonek w Rosji, ale u nas juz chyba nie można dostać, co najwyżej gumofilce.

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-01-24, 20:21   

To ja Wam powiem co jest najlepsze na mrozy :D - wazelina kosmetyczna

Przy takich mrozach jak teraz radze posmarowac palce rak i nog cienka warstwa wazeliny kosmetycznej, zalozyc cienkie skarpety na stopy, cienkie rekawiczki na dlonie (chyba ze ktos preferuje odwrotnie :] ) a na te cienkie dopiero grubsze. Dodatkowa zaleta w przypadku dloni jest to ze zdejmujac grubsze zewnetrzne rekawice mozna manipulowac lornetka, aparatem i pisac.

Anem napisał/a:
Puste przestrzenie to podobno pierwszy stopień do odmrożeń...

Chyba odwrotnie - powietrze dobrze izoluje (przeciez puch czy futro wlasnie dzieki uwiezionemu powietrzu dak dobrze zatrzymuja cieplo)
Dlatego w butkach nalezy zostawic troche luzu, zwlaszcza na palce, zeby mozna nimi bylo poruszac jak kostnieja :P

A na twarz polecam po prostu chuste zakrywajaca nos i usta (przy okazji mozna ukryc swoja tozsamosc :twisted: )

a jak ktos sie nabawi odmrozen (czego nikomu nie zycze) to moge podac prosty sposob leczenie - skuteczny :oki:

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2006-01-24, 20:56   

Logan napisał/a:
a jak ktos sie nabawi odmrozen (czego nikomu nie zycze) to moge podac prosty sposob leczenie - skuteczny :oki:

Może lepiej podaj zawczasu ;-)

Logan napisał/a:
A na twarz polecam po prostu chuste zakrywajaca nos i usta (przy okazji mozna ukryc swoja tozsamosc :twisted: )

Ja chodzę w teren w kominiarce :]

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Odpowiedz do tematu