Wysłany: 2006-01-26, 05:54 Myszkowanie po rezerwatach
Czesto biegam po rezerwatach w celu np zrobienia zdjec. Laduje sie do rezerwatu pomimo ze nieraz jest zakaz wstepu. To samo z MIEJSCEM OSTOI ZWIERZYNY gdzie jest bezwzgledny zakaz wstepu. Czy powinienem miec wyrzuty sumienia? Czekam na wasze opinie.
Po rezerwatach można się szwendać po wyznaczonych trasach (ścieżkach, drogach).
Należy stosować się do prepisów porządkowych tamże obowiązujących (bez psów, nie śmiecić, krzyczeć, te rzeczy). Jeśli nie ma ścieżki to trudno -nie można tam wejść, bo nie wolno łazić poza ścieżkami.
W "Ostoja zwierzyny zakaz wstępu" w lasach nie wolno wchodzić. Może tam być np.strefa ochronna wokół gniazd ptaków drapieżnych, tokowisk tetraonów, itp.
Tak jak napisał Kejbii - jest to prawnie zabronione i karalne
Do ostoi zwierzyny absolutnie nie wolno wchodzić Takie zachowanie może spowodować porzucenie lęgu przez bardzo rzadkie i ginące u nas gatunki np. orły W sytuacji gdy gniazduje u nas kilka par tych rzadkich ptaków każda taka strata jest ogromną szkodą dla gatunku. Ile razy ja chodzę po lasach nigdy nie wchodziłem do ostoi zwierząt. I każdy kto uważa się za miłośnika przyrody powinien tak robić
Co do rezerwatów, to przecież wiele z nich posiada szlaki, lub drogi którymi wolno się poruszać i zwiedzać. Jeśli w jakimś miejscu do rezerwatu nie wolno wchodzić, to spowodowane jest to tym że takie zachowanie może wywołać nieodwracalne skutki w chronionych ekosystemach
Przypominam że zakazy wchodzenia nie stawia się po to aby specjalnie ludziom zabronić wstępu, tylko po to by zachować najbardziej wrażliwe na ludzką ingerencję ekosystemy czy gatunki.
w rezerwatach nalezy poruszac sie po wyznaczonych szlakach. za wyjatkiem sluzb ochrony przyrody, sluzby lesnej, badz naukowcow ktorzy maja pozwolenie od WKP.
ja u siebie gonie po "swoich rezerwatach" i gonie takich jak ogardy coby nie głuszyli przyrody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum