FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
MAPA
Autor Wiadomość
Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2006-11-02, 16:22   MAPA

Będe starał się ją dosyć często aktualizować. Miejsca godne polecenia. Ptasie, widokowe, turystyczne, inne które warto odwiedzić.
Podawajcie miejsce, krótki (pare słów opis), i kategorie - krajobraz, ludzie, fauna&flora, nietopy.

Chcialbym zebrac tu te dane ktore są rozrzucone po tematach - pomożecie?

Przewodnik Beskidzki

Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2007-01-06, 16:25   

No to coś z napewno znanych miejsc pod wzgledem fauny i flory w Gdańsku i okolicach:
Ujście Wisły czyli wyspa sobieszewska
Rezerwat Ptasi raj
No i w zatoce Puckiej rezerwat Beka - podobno tam stwierdzono najwięcej gatunków naszej awifauny

W okolicach Brodnicy
Dolina Drwęcy czyli tereny N2000 (patrzac od miasta w górę rzeki) tereny bagienne, rozlewiska, dookoła lasy :)
A następnie jeziorka pod względem awifauny większość jest ciekawa, jednego dnia można przeczesac 3-4 dokładnie.

A turystycznie... Też polecam Brodnice :) W mieście fajne imprezy (w wakacje na rynku dzieje sie coś co niedziela) pare fajnych klubów i lokali. Nad kilkoma jeziorami mamy ośrodki wypoczynkowe, wszytsko naterenie Brodnickiego Parku Krajobrazowego czyli cisza, spokój i masa zwierzaków.

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2007-03-05, 16:36   

Coś mi się widzi, że temat padł był jak szmata ;-) A może sie mylę :?: Bo nie wiem czy pisać o miejscach na Dolnym Śląsku, a trochę by się tego nazbierało :smile:

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2007-03-05, 21:39   

pisz pisz :D to sie temat moze ozywi :D bedzie bardzo fajnie :D

a co do twojego podpisu - "... jeden mowi do drugiego, pokaz!!!! cewke malpighiego! " Nasz prof. od zoologii tym rzucal na wykladzie ;P

Przewodnik Beskidzki

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2007-03-05, 22:36   

Ok to zaczynam. Na pierwszy ogień – Stawy Milickie, na które składają się kompleksy: Radziądz, Jamnik, Ruda Sułowska, Stawno, Potasznia Południe (wszystkie objęte rezerwatem „Stawy Milickie”) oraz Potasznia Północ, Krośnice, Żeleźniki, Droździęcin, Grabek i Niezgoda (poza rezerwatem, oprócz tego trochę mniejszych kompleksów i pojedynczych stawów). Leżą w Dolinie Baryczy, w Kotlinach Żmigrodzkiej i Milickiej, na północ od Wrocławia, w odległości ok. 40-50 km. Należą do międzynarodowej sieci jezior i innych zbiorników wodnych „Living Lakes”, objęte również Konwencją RAMSAR i siecią Natura 2000 (ptasia jest, siedliskowa będzie :smile: ); cała dolina dodatkowo objęta jest największym w Polsce parkiem krajobrazowym. Kategoria – krajobraz + fauna&flora (głownie ptaki oczywista). Powstałe być może już w średniowieczu, obecnie jest ok. 200 stawów o łącznej powierzchni 6000 ha. Część stawów (te najcenniejsze) jako tzw stawy lęgowiskowe przypominają naturalne płytkie jeziora eutroficzne, z szerokim pasem szuwaru, wyspami, półwyspami i zatoczkami i często z olsami na brzegach. Największy i prawdopodobnie najstarszy Staw Stary w kompleksie Radziądz ma ok. 300 ha :!:
To tak na próbę. Jeśli coś jeszcze dopisać (może np jakie gatunki :?: ), daj znak. Jak ok., to potem napiszę o innych miejscach.
PS. A co do podpisu, to jest to modlitwa księdza Małegojania z „Jesieni w Pekinie” Borisa Viana (moja ulubiona kniga :mrgreen: ) i jestem prawie pewien, że tam było „pożycz”. Ale sprawdzę, bo człek omylny a pamięć zawodna :smile:

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2007-04-11, 20:18   

Dodaję własny post z ptasich list dyskusyjnych, bo widzę, że temat pokrewny

Cytat:
Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pewien pomysł. Coraz więcej osób korzysta z różnych cyfrowych map drogowych (i nie tylko). Dość popularna jest Automapa, która na serwisie, którego link daję poniżej umożliwia tworzenie własnych kategorii i na dodatek umożliwia automatyczną ich aktualizację (dodawanie nowych i ściąganie tych, które pojawiły się ostatnio). Myślę, że to doskonały sposób na szybkie skompletowanie ciekawych ptasio miejsc. Co jakiś czas pojawiają się pytania jak dojechać do..... Co jakiś czas niespodziewanie znajdujemy się w ciekawych okolicach, ale nie znamy najlepszych miejscówek. Mało tego, być może właśnie w podróży służbowej nagle mamy kilka godzin wolnych, a nie wiemy, że kilka km obok jest ciekawe miejsce. W linku, który podaje, ktoś zaczął zbierać ciekawe miejsca z parków narodowych.

http://www.mobilne.net/?s...tap=lista&id=87

Może zapoczątkować coś takiego ptasiarskiego??? Ja oczywiście jestem za. Oprócz nawigacji satelitarnej w samochodach, coraz więcej osób ma ją na iPAQ lub w komórce. System Garmina zdaje się, że jest dość hermetyczny, nie wiem jak jest w Tom Tom-ie. Oczywiście w Automapie standartem jest korzystanie z ostrzeżeń o fotoradarach i punktach kontroli drogowej ;)

Póki co zaznaczam punkty na wlasny użytek.

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-26, 16:22   

http://www.bosfor.pl/index.php?s=ShopOrder tak sobie grzebiąc w sieci znalazlem z tego co grzebalem to mają najdokladniejsze w najwiekszej ilości choć siatka nie pokrywa calego kraju :idea: :> Ale może sie komuś ta stronka przydać :idea: ;-)

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-10-26, 16:38   

http://www.geoportal.gov.pl/ tu są fajne mapy,najdokładniejsze są Topograficzne :>

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-27, 01:33   

Może i tak ;-) ale żeby mi sie choć jedna mapa pokazała to nie powiem :idea: ;-) Może za jakiś czas to i owszem ale na razie to kiszka jest nie strona :idea: :> poza tym nie zamierzam taszczyć kompa w teren bo u nas raz ze sa strome pagórki to jeszcze marny zasieg :idea: :-P poza tym lubie sobie notatki na mapach robić :idea: :grin:

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-10-27, 09:35   

Ptyś napisał/a:
ale żeby mi sie choć jedna mapa pokazała to nie powiem
mi się pokazują,trzeba poczekać :>

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-27, 15:48   

ale ile godzin :idea: :?: czekalem 2 a potem zrezygnowalem ,możliwe jest że ponidzie jest jeszcze nie wprowadzone,dochodze do tych zielonych mapek poszczególnych gmin i to wsio ,pomoć calą już przestudiowalem i nic :idea: :?

IrekM 

Wysłany: 2007-10-27, 15:52   

Dobre zdjęcia satelitarne, ale niestety też koło większych miejscowości, są tu: http://www.zumi.pl/ Zdjęcia chyba z przed dwóch albo trzech lat.

MOJA OKOLICA

ptasiarz 
Sz. H.

Wysłany: 2007-10-27, 15:55   

A ja polecam: mapa.szukacz.pl :!: Co prawda nie ma tam zdjęć, ale jest bardzo dokładna mapa, a nawet współrzędne.

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-27, 16:00   

eeee to już w googlu tereny Ponidzia {Gacki ,rezerwaty Grabowiec,Krzyżanowice,Skorocice,i jeszcze pare innych miejsc jak stawy w Młodzawach, czy Górkach- super miejsca dla ptasiarzy} są sporo dokładniej sfocone :idea: :> swoją drogą nie wiem dlaczego ale jakośc zdjęc jest b.dobra jak na taki wygwizdów :idea: :twisted:

IrekM 

Wysłany: 2007-10-27, 16:17   

No cóż...
Jeżeli chodzi o okolice Lubomierza (pow. lwówecki), to zdjęcia w Zumi są o niebo dokładniejsze niż w googlu. Niestety nie całego obszaru.

MOJA OKOLICA

Odpowiedz do tematu