nie przejmuj sie ja z tymi stawami w Górkach też sie walnąlem Ale powiem wam ze jednak nie ma jak uczciwa mapa na papierze na której można zoczyc wszystkie,bajorka,strome stoki ,mokre łąki itp.:idea: A z satelity to sie dowiesz gdzie szukać jak wiesz czego i gdzie szukasz czyli możesz sobie obejżeć teren dzialania z lotu ptaka,ale to jak nie masz mapy niewiele jednak daje bo praktycznie z takiego zdjęcia niewiele wynika
to ja bardziej całościowo podchodzę i sobie teraz cale Ponidzie i Miechowskie zapodałem,wiecej mi nie potrzeba bo zanim to zbadam gruntownie to stary dziadek będe
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
No właśnie z tego Bosfor 1:50 000 tam w tym okienku cykasz na strzałeczkę w dół i zaznaczasz mapy topograficzne cywilne i wojskowe potem jak sie wyświetlą mapka i napisy po lewej klikasz w Główny Geodeta Kraju{GGK} jak nie ma to klikasz w GGK mapy wojskowe bo są tam niektóre których nie ma w cywilnych
tak tylko właśnie szukałem ostatnio takich map i prawdę mówiąc dokładne mapy to są tylko terenów które były częścią Rzeszy niemieckiej albo są to mapy kresów jakieś pipidówek na Litwie albo pod Stanislawowem Centralna Polska ma b.niewiele map ale sobie w końcu znalazlem coś takiego http://www.poczytaj.pl/14477 cale Królestwo Polskie z 1907 r moze nie jest to tak dokladnie jakbym chcial ale nie ma nic sensowniejszego
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
i tu sie wielce mylisz, z dobrego zdjęcia satelitarnego lub jeszcze lepiej lotniczego, a najlepiej z ortofotomapy wynika dużo więcej niż ze zwykłej mapy topograficznej.
Tylko trzeba takie zdjęcia nauczyć się czytać.
Jak umiesz przeczytać dobrze mapę to wiesz nawet jakie jest nachylenie stoku i bardzo Cię przepraszam Maćku nawet z najlepszego zdjęcia tego nie wyczytam -no chyba ze to będzie trójwymiarowe Ze zdjęcia wynika tylko tyle że : albo rośnie las,obok jest droga,potem teren trawiasty,jak niedaleko płynie rzeka to można podejrzewać ze może być teren podmokły Dla przykładu : na wschód od Pińczowa jest rezerwat torfowiskowy Pieczyska{las na płn od Bogucic} z satelity wynika tylko {a mapa jest dokładna}że jest to teren w części porośnięty drzewami a częściowo trawiasty,natomiast to że sie zapadniesz do pasa w to błoto to sie zorientujesz jak tam będziesz ale wtedy to d... blada
my odczytujemy ze zdjec informacje typu: skład gatunkowy drzewostanów, zwarcie, rodzaj pokrycia terenu (słyszałem nawet że sa zdjęcia które pozwalaja na odczytanie składu gatunkowego roślinnosci runa - zdjęcie fito - choć ja za bardzo w to akurat nie wierzę), mając pary zdjęć i odpowiedni sprzęt można sie pokusić o odczytanie wysokości drzew.
jednak oczywiście musza to być zdjęcia odpowiednio przygotowane.
Zresztą podobnie jak mapy. Aktualność wiekszości map topograficznych to kilkanaście-kilkadziesiąt lat. Zdjęcia są przeważnie świeże.
Co z tego jak na mapie masz zaznaczone jezioro skoro w terenie jest to już dawno zarośnięte bagienko?
Ptysiu
Można zrobić coś takiego jak zdjęcie wielospektralne w podczerwieni.
Na takiej focie widać wszystko w różnych odcieniach czerwieni, czasem zieleni.
Chodzi o to, że odcień czerwieni jest skorelowany z ilością chlorofilu w liściach, igłach, runie itd...
Uprawa gatunku liściastego wygląda na takim zdjeciu inaczej niż dojrzała świerczyna.(mozna okreslic faze rozwojową d-stanu) A teren podmokły to już zupełnie inny obraz... Olsy, bagniska, jeziorka itd mają kolor bardzo ciemny czasem czarny (woda jest "idealnie czarnym ciałem")
No dobra podajcie mi jakiś adres z sieci gdzie są te mapy żebym sobie oglądnął to co chcę interesi mnie parę miejsc w kraju wiec taka strona ze zdjęciami tego typu całej powierzchni kraju była by najlepsza Jak nie ma takiej strony to bardzo przepraszam nic mi po wiadomości że można coś takiego zrobić ,bo ja mam lepszą metodę,normalna mapa drogowa,samochód,focidło,jakiś kajet,ołówek i jeszcze własne oczy i mózg
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum