FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
MAPA
Autor Wiadomość
Ptyś 

Wysłany: 2007-10-27, 15:35   

nie przejmuj sie ja z tymi stawami w Górkach też sie walnąlem :idea: ;-) Ale powiem wam ze jednak nie ma jak uczciwa mapa na papierze na której można zoczyc wszystkie,bajorka,strome stoki ,mokre łąki itp.:idea: A z satelity to sie dowiesz gdzie szukać jak wiesz czego i gdzie szukasz :idea: czyli możesz sobie obejżeć teren dzialania z lotu ptaka,ale to jak nie masz mapy niewiele jednak daje :idea: bo praktycznie z takiego zdjęcia niewiele wynika :idea: ;-)

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-10-27, 15:43   

Ptyś napisał/a:
jednak nie ma jak uczciwa mapa na papierze na której można zoczyc wszystkie,bajorka,strome stoki ,mokre łąki itp
racja :oki: sam mam 2 takie,jedna obejmuje całą moją gminę,a druga prawie to samo,tylko że ojest na niej więcej obszarów na wschód od mojej gminy

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-27, 17:26   

to ja bardziej całościowo podchodzę i sobie teraz cale Ponidzie i Miechowskie zapodałem,wiecej mi nie potrzeba bo zanim to zbadam gruntownie to stary dziadek będe :idea: ;-)

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-10-27, 20:02   

Ptyś napisał/a:
sobie teraz cale Ponidzie i Miechowskie zapodałem
a skąd bierzesz te mapy :?: Ja jedną kupiłem w księgarni,a drugą mam ze szkoły,bo już nie była potrzebna

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-27, 21:25   

No właśnie z tego Bosfor :idea: 1:50 000 tam w tym okienku cykasz na strzałeczkę w dół i zaznaczasz mapy topograficzne cywilne i wojskowe :idea: potem jak sie wyświetlą mapka i napisy po lewej klikasz w Główny Geodeta Kraju{GGK} jak nie ma to klikasz w GGK mapy wojskowe bo są tam niektóre których nie ma w cywilnych :idea: ;-)

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-10-28, 11:33   

a zobaczcie jakie tu są mapy :arrow: http://www.museumoffamilyhistory.com/maproom-1.htm :eek: chyba jeszcze przedwojenne :shock:

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-28, 12:27   

tak tylko właśnie szukałem ostatnio takich map i prawdę mówiąc dokładne mapy to są tylko terenów które były częścią Rzeszy niemieckiej albo są to mapy kresów jakieś pipidówek na Litwie albo pod Stanislawowem :twisted: Centralna Polska ma b.niewiele map :sad: ale sobie w końcu znalazlem coś takiego http://www.poczytaj.pl/14477 cale Królestwo Polskie z 1907 r :idea: ;-) moze nie jest to tak dokladnie jakbym chcial ale nie ma nic sensowniejszego :idea: :|

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-10-28, 13:00   

akurat tak się składa że na mapkach z mojego linku sa moje okolice,w tym moja miejscowość :] i to za darmo

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-28, 14:20   

No to fuksiarz jesteś :idea: ;-)

maciek 

Wysłany: 2007-10-29, 07:24   

Ptyś napisał/a:
bo praktycznie z takiego zdjęcia niewiele wynika

i tu sie wielce mylisz, z dobrego zdjęcia satelitarnego lub jeszcze lepiej lotniczego, a najlepiej z ortofotomapy wynika dużo więcej niż ze zwykłej mapy topograficznej.
Tylko trzeba takie zdjęcia nauczyć się czytać.

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-30, 00:11   

Jak umiesz przeczytać dobrze mapę to wiesz nawet jakie jest nachylenie stoku :idea: :> i bardzo Cię przepraszam Maćku nawet z najlepszego zdjęcia tego nie wyczytam -no chyba ze to będzie trójwymiarowe :idea: :> Ze zdjęcia wynika tylko tyle że : albo rośnie las,obok jest droga,potem teren trawiasty,jak niedaleko płynie rzeka to można podejrzewać ze może być teren podmokły :idea: :> Dla przykładu : na wschód od Pińczowa jest rezerwat torfowiskowy Pieczyska{las na płn od Bogucic} z satelity wynika tylko {a mapa jest dokładna}że jest to teren w części porośnięty drzewami a częściowo trawiasty,natomiast to że sie zapadniesz do pasa w to błoto to sie zorientujesz jak tam będziesz :> ;-) ale wtedy to d... blada :razz:

maciek 

Wysłany: 2007-10-30, 08:00   

my odczytujemy ze zdjec informacje typu: skład gatunkowy drzewostanów, zwarcie, rodzaj pokrycia terenu (słyszałem nawet że sa zdjęcia które pozwalaja na odczytanie składu gatunkowego roślinnosci runa - zdjęcie fito - choć ja za bardzo w to akurat nie wierzę), mając pary zdjęć i odpowiedni sprzęt można sie pokusić o odczytanie wysokości drzew.
jednak oczywiście musza to być zdjęcia odpowiednio przygotowane.
Zresztą podobnie jak mapy. Aktualność wiekszości map topograficznych to kilkanaście-kilkadziesiąt lat. Zdjęcia są przeważnie świeże.
Co z tego jak na mapie masz zaznaczone jezioro skoro w terenie jest to już dawno zarośnięte bagienko?

ParusAter 

Wysłany: 2007-10-30, 08:18   

Ptysiu
Można zrobić coś takiego jak zdjęcie wielospektralne w podczerwieni.
Na takiej focie widać wszystko w różnych odcieniach czerwieni, czasem zieleni.
Chodzi o to, że odcień czerwieni jest skorelowany z ilością chlorofilu w liściach, igłach, runie itd...
Uprawa gatunku liściastego wygląda na takim zdjeciu inaczej niż dojrzała świerczyna.(mozna okreslic faze rozwojową d-stanu) A teren podmokły to już zupełnie inny obraz... Olsy, bagniska, jeziorka itd mają kolor bardzo ciemny czasem czarny (woda jest "idealnie czarnym ciałem")

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-30, 15:09   

No dobra podajcie mi jakiś adres z sieci gdzie są te mapy żebym sobie oglądnął to co chcę :idea: interesi mnie parę miejsc w kraju wiec taka strona ze zdjęciami tego typu całej powierzchni kraju była by najlepsza :idea: Jak nie ma takiej strony to bardzo przepraszam nic mi po wiadomości że można coś takiego zrobić :idea: ;-) ,bo ja mam lepszą metodę,normalna mapa drogowa,samochód,focidło,jakiś kajet,ołówek i jeszcze własne oczy i mózg :idea: ;-) :mrgreen:

ParusAter 

Wysłany: 2007-10-30, 21:41   

Pobożne życzenia:D
ołówek, lecytyna i wytężaj mózgownicę :)
Obawiam się że takie foty 1. nie są ogólnodostępne 2. nie pokrywają terenu całego kraju;)

Odpowiedz do tematu