Wysłany: 2006-08-09, 13:08 Lubelszczyzna -miejscówki do fotografowania ptaków
Witam, od niedawna mieszkam w Lublinie, szukam fajnych miejscówek do focenia i obserwacji dzikich ptaków (na jedniowe wypady), mile widziane towarzystwo, kontakt na priva.
Najlepiej zapytaj S Aftykę - on jest najbardziej zorientowany
Polecam stawy w Samoklęskach, ponoc można tam zobaczyc ciekawe okazy, a już napewno ptactwa na pewno nie brakuje (Gdy byłam tam tydzien temu, ale tylko na chwilę przy okazji wycieczki rowerowej widziałam dużo łysek, krzyżówek i śmieszek, sporo czapli siwych, gąsiorki, dwa perkozy dwuczube i jakiegoś drapola, który napewno nie był myszołowem. Nie objechałam jednak nawet połowy stawów, nie miałam czasu na dokładne oględziny, a było to też prawie w samo południe ). Można tu ponoc spotkac jednak np. bociana czarnego, sieweczki rzeczne, zauszniki, bielika i czaple białą
Wiktorio a jak z ochroną tych stawów? Kolega mi opowiadał, że podobno nie są zbyt mili więc nigdy nie zapuszczałem się za daleko na groble.
Co do bociana czarnego to się jak najbardziej zgadza Co prawda nie widziałem go w samych Samoklęskach, ale dosyć niedaleko, więc pewnie tam też zalatuje.
A co do ciekawych miejsc to polecam stawy hodowalne koło jeziora w Białce. Można tam obserwować mnóstwo czapli siwych, białe, rózne drapole ( w tym błotniaki ), różnego rodzaju kaczki (nie będę pisał jakie, bo niektórych nie potrafię oznaczyć), kormorany czarne, bociany białe, mewy, rybitwy i całą masę nieznanych mi ptaków ( w tym chyba nurogęś)
_________________ ,,Odnajdę każdy ślad i cień na murze
Przeszukam każdy dom piwnicę strych
Zajrzę pod każdy most przeczekam burzę
I choćby za sto lat odnajdę cię..."
a co powiecie o rez. Piskory pod Puławami? jak tam z ptactwem?
Z ciekawszych spraw bocian czarny, żuraw, orlik krzykliwy, bielik, puchacz, gąski, liczne zauszniki, rybitwy ( ja widziałem tam tylko zwyczajne i białoskrzydle), różne kaczki, masa błotniaków stawowych, chruściele ( wodnik, kropiatka itp.)
Ostatnio zmieniony przez mixer 2006-08-30, 20:58, w całości zmieniany 1 raz
rybitwy ( ja widziałem tam tylko zwyczajne i białoskrzydle)
mógłbyś podać dokładna datę swoich obserwacji Z tego co ja wiem (a dość często tam bywam), Rybitw tam już od kilku lat nie ma (przynajmniej legowych).
Poza tym co do Piskor... Dość ciekawe miejsce, ale pod kątem fotografi do niczego sie nie nadaje (zbiornik prawie całkowicie porośniety trzciną i odległości do ptaków duże). Poza tym wyrazie od kilku lat spada liczba ptaków na zbiorniku (jednym z powodów może być wkroczenie tam norki amerykańskiej). Ale na obserwacje można się tam wybrać. Czasem coś ciekawego się trafi (ale najlepiej w sezonie legowym, bo teraz tam są straszne pustki)
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
na rozewiskach sporo siewkowców, czaple, kaczki i ogólnie sporo ptactwa migrującego wiosną, a na wspomnienych torfiankach sa kolonie smieszek i rybitwy czarnej, sa bąki, bączki, podróżniczki, różniste drapole i oglnie jest całkiem przyjemnie
[ Komentarz dodany przez: Rey: 2006-11-02, 20:25 ]
Bardzo dziękuje za odpowiedź
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum