FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Lasek Bielański nie dla rowerzystów
Autor Wiadomość
Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-03-11, 11:51   

tadekptaku napisał/a:
SOPu nie ma a Straz Lesna czy Miejska zajmuje sie czym? Bo napewno nie sprawami ochrony przyrody w czym Straz Lesna jeszcze zupelnie rozumiem bo jest ich tylu ze az strach bo przeciez nadmiar etatow szkodzi
Zobaczymy jak teraz będzie bo uzyskałam dziś informację że wszystkie lasy Warszawy przechodzą pod jurysdykcję Lasów Miejskich. W tej kadencji Komisji Ochrony Środowiska MW zasiadają podobno radni których sprawy zachowania cennych obszarów naszego miasta rzeczywiście obchodzą (a nie lobbyści przedsiębiorców jak bywało) i powiedziano mi zeby korzystać z tego i zgłaszać sprawy z całego miasta. Kontakt z odpowiednią osobą w Komisji mam :)

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-03-11, 14:51   

Joanna napisał/a:
Zobaczymy jak teraz będzie bo uzyskałam dziś informację że wszystkie lasy Warszawy przechodzą pod jurysdykcję Lasów Miejskich.

Napewno :shock: :?:

Joanna napisał/a:
W tej kadencji Komisji Ochrony Środowiska MW zasiadają podobno radni których sprawy zachowania cennych obszarów naszego miasta rzeczywiście obchodzą

Sceptycznie podchodze do takich informacji :roll:

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-03-11, 15:18   

Rey napisał/a:
Napewno
Dokumentu nie widziałam ;-) Wiem to od radnego. Wydaje mi się że to prawdziwa informacja.
Cytat:
Sceptycznie podchodze do takich informacji
Masz powody, ale będzie okazja przetestować nowy układ przy okazji sprawy którą się zajmuję. O mały włos by burmistrz nie oglądał z nami stawu dziś. To miłe i obiecujące.

lato 

Wysłany: 2007-03-24, 20:43   

Joanna napisał/a:
uzyskałam dziś informację że wszystkie lasy Warszawy przechodzą pod jurysdykcję Lasów Miejskich
Mam głupie pytanie ale co to da w wymiarze praktycznym :?: czy to cos zmieni :?:

[ Komentarz dodany przez: Rey: 2007-03-24, 20:51 ]
Powinno i to sporo :?

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-03-25, 09:37   

lato napisał/a:
Mam głupie pytanie ale co to da w wymiarze praktycznym czy to cos zmieni
Teoretycznie zarządzanie powinno być łatwiejsze bo do tej pory np. pół jakiegoś terenu było podkontrolą np. Lasów Państwowych a pół ZOM. Zobaczymy.

lato 

Wysłany: 2007-03-26, 00:50   

a to ciekawe jak wyjdzie w praktyce...

Ps; wracając do głównego tematu w rezerwacie "las bielański" został wytyczony jeden szlak pieszo-rowerowy...

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-03-26, 09:28   

Przecież jest (był :?: ) zakaz jazdy rowerami po rezerwacie :?

Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2007-03-26, 10:24   

Owszem ale parę dni temu postawili nowe słupy. Można jeździć ale tylko główną dróżką.

.

[Ptasi Azyl] [STOP] [Galeria zdjęć] [Galeria rysunków] [Niecodziennik]

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-04-11, 08:43   

Rowery to pół biedy wobec autobusów:
http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4050104.html

lato 

Wysłany: 2007-04-11, 11:15   

Wrr… jakkolwiek pomysł by autobus jeździł po całej długości Dewajtis z Marymonckiej do Wisłostrady jest fatalny, to troszkę ten artykuł mnie rozbawił.
Cytat:
Niezmotoryzowani idą zaś ok. 800 m do przystanku autobusowego lub tramwajowego na ul. Marymonckiej.
Chciałbym poznać którędy biegnie ta ścieżka która dystans ten skraca do 800m… albo poznać tajniki teleportacji :>
Co do planów puszczenia autobusu od ul Marymonckiej były już dość dawno. Szczerze mówiąc mniejszym złem dla rezerwatu byłby autobus niż obecna ilość samochodów osobowych. Uczelnia i ZDM chyba dawno temu się dogadali co do szczegółów.. ale zanim pomysł ten wyśmiejecie (głównie Reya mam na myśli), to odziwo uzgodnienia stron przewidywały zakaz poszerzania ulicy Dewajtis, oraz zakaz np. w zimie solenia drogi a jedynie prace pługów by zsuwały śnieg… I jak mówi
Cytat:
Autobus, który podjeżdża pod uczelnię, bardzo by się przydał. Albo od strony Wisłostrady, albo od ul. Marymonckiej. Wybór należy do miasta - mówi Agnieszka Burda, rzeczniczka Uniwersytetu.
Trudno się z tym nie zgodzić…

Cytat:
Witold Grefkowicz z dzielnicowego wydziału infrastruktury przyznaje (…) ale jest problem nie ma tam miejsca na pętlę
Może ten pan pracuje od niedawna bo to nie jest prawda. Uczelnia budowała parking poziomowy właśnie po to by stary wykorzystać jako pętle dla autobusu, który miał tam wykręcać.. I jeśli ten pan uważa, że
Cytat:
Najlepszym wyjściem będzie chyba odtworzenie przystanków na samej Wisłostradzie w pobliżu uczelni i budowa prowadzących do nich schodków.
To proponuje by ten „łaskawca” osobiście stał przy tych schodkach i pomagał osobom niepełnosprawnym w ich pokonaniu. Ciekaw jestem jak szybko wycofa się z pomysłu lub znajdzie pieniądze na windy… a później gdy to już zrobi by zmienił swoją lokalizacje i pchał wózki od schodków na samą górę skarpy…

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-04-13, 15:20   

lato napisał/a:
Szczerze mówiąc mniejszym złem dla rezerwatu byłby autobus niż obecna ilość samochodów osobowych.

Myślisz że jak się póści autobus, to znikną wszystkie samochody :lol: :>

lato 

Wysłany: 2007-04-14, 19:03   

Rey napisał/a:
Myślisz że jak się póści autobus, to znikną wszystkie samochody :lol: :>
Wszystkie na pewno nie ;-) ale czy z tego powodu ten pomysł trzeba zarzucić :> Jeśli nawet zmniejszy to o 75% ruch sam. osobowych to chyba warto.. Zauważ, że z chwilą puszczenia autobusu odbierasz podstawowy argument kierowcom... wiec chyba warto.. no i pomnyśl jak by wyglądała niedziela gdyby zamiast samochodem można by było podjechać autodusem...

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-04-14, 22:20   

lato napisał/a:
Zauważ, że z chwilą puszczenia autobusu odbierasz podstawowy argument kierowcom

Zgoda, pytanie tylko z której strony puścić autobus, korzystniej dla rezerwatu było by aby przejeżdżał on przez najmniejszą jego część, lub wogóle do niego nie wjeżdżał (czytaj wjazd od strony wisłostrady) :?

lato 

Wysłany: 2007-04-18, 10:51   

życie z pewnością rozwiąże ten problem.., ale oby jak najszybciej.. ;-)

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-04-18, 15:03   

lato napisał/a:
życie z pewnością rozwiąże ten problem.., ale oby jak najszybciej.. ;-)

a czemu nie dodałeś "oby odbywało się to z korzyścią dla środowiska" ;)

Odpowiedz do tematu