FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
krzywomierz
Autor Wiadomość
wodnik_szuwarek 

Wysłany: 2006-03-30, 14:07   

Mapa i GPS w zegarku.

Panowie jest XXI wiek.

Już teraz można targać laptopa czy palmtopa. Mapa w internecie, czy w pamięci.

Jakby co to kompas, co by jakoś z lasu wyjść. Wcale mi się śmiać nie chciało kiedy błądziłem z dziewczyną po Beskidzie Niskim gdzieś koło granicy, NIESAMOWITE LASY, PUSZCZA, ale... słupki podpisane i to jest to! Taki GPS graniczny :res:

Anem 
moderator

Wysłany: 2006-04-02, 11:47   

Hubert napisał/a:
Skądże znowu, a zwykli turyści to nie mierzą odległości? Cała działalnoś PTTK propagująca turysykę wśród dzieci i młodzieży opiera się głównie na odznakach PTTK, a żeby je zdobywać trzeba mieć informacje ile się przeszło.

Hubert teraz dla potrzeb zdobywania odznak PTTK wszystkie trasy w Polsce które są punktowane są skatalogowane, więc nie trzeba nic mierzyć (ewentualnie jakieś króciutkie odcinki którymi przechodziliśmy jak zmienialiśmy szlak i które nie są oznaczone). Jest nawet w necie gdzieś programik, który pomaga liczyć te wszystkie gotowskie punkty. Wystarczy tylko z listy wybrać szlak, kierunek w którym tym szlakiem szliśmy i gotowe.

Co do liczenia odległości na mapie, to ja zawsze korzystam z nitki + linijki i sprawdza się dobrze.

Mam natomiast inne pytanie. Czy spotkaliście się może z programem komputerowym, który po wpisaniu odpowiednich danych robi wykres pokazujący przebieg wysokości wzgledem odległości (nie wiem jak to się fachowo w geografii nazywa). Po krótce chodzi mi o to, żeby po podaniu współrzędnych kilkunastu (-dziesięciu) punktów (wysokość n.p.m. i odległość od początku trasy) programik wyrzucił mi przekrój wysokościowy trasy...

Mam nadzieję, że zrozumieliście moje nieudolne tłumaczenia... :)

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2006-04-02, 15:28   

Znaczy przekrój hipsometryczny trasy?

Wracając do punktów, to są też takie bajery jak odznaki nizinne, w których takowego wykazu nie ma i nie będzie, bo mało u nas szlaków oznakowanych.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Anem 
moderator

Wysłany: 2006-04-02, 22:31   

Hubert napisał/a:
Znaczy przekrój hipsometryczny trasy?

No może... :roll:

kania ruda 
specjalistka;)

Wysłany: 2006-05-02, 12:15   

Anem napisał/a:
Mam natomiast inne pytanie. Czy spotkaliście się może z programem komputerowym, który po wpisaniu odpowiednich danych robi wykres pokazujący przebieg wysokości wzgledem odległości (nie wiem jak to się fachowo w geografii nazywa). Po krótce chodzi mi o to, żeby po podaniu współrzędnych kilkunastu (-dziesięciu) punktów (wysokość n.p.m. i odległość od początku trasy) programik wyrzucił mi przekrój wysokościowy trasy...

Mysle ze program arcview bez problemu by sobie z takim zapytaniem poradzil

Namor 

Wysłany: 2006-05-17, 20:59   

Hubert napisał/a:
nie wie ktoś gdzie to mogę kupić w Warszawie, jakiś bazar? stadion?
W najnowszej ofercie LIDLa jest elektroniczny za 19,99. Nazwany jest "wskaźnik odległości do map" - produkty sprzedawane w Lidlu to jednak mocno problematyczna jakość.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2006-05-17, 21:59   

Sprawiłem już sobie "klasyczny", ale i tak pewnie pójdę sprawdzić jak wygląda ten Lidlowski.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Odpowiedz do tematu