Już teraz można targać laptopa czy palmtopa. Mapa w internecie, czy w pamięci.
Jakby co to kompas, co by jakoś z lasu wyjść. Wcale mi się śmiać nie chciało kiedy błądziłem z dziewczyną po Beskidzie Niskim gdzieś koło granicy, NIESAMOWITE LASY, PUSZCZA, ale... słupki podpisane i to jest to! Taki GPS graniczny
Skądże znowu, a zwykli turyści to nie mierzą odległości? Cała działalnoś PTTK propagująca turysykę wśród dzieci i młodzieży opiera się głównie na odznakach PTTK, a żeby je zdobywać trzeba mieć informacje ile się przeszło.
Hubert teraz dla potrzeb zdobywania odznak PTTK wszystkie trasy w Polsce które są punktowane są skatalogowane, więc nie trzeba nic mierzyć (ewentualnie jakieś króciutkie odcinki którymi przechodziliśmy jak zmienialiśmy szlak i które nie są oznaczone). Jest nawet w necie gdzieś programik, który pomaga liczyć te wszystkie gotowskie punkty. Wystarczy tylko z listy wybrać szlak, kierunek w którym tym szlakiem szliśmy i gotowe.
Co do liczenia odległości na mapie, to ja zawsze korzystam z nitki + linijki i sprawdza się dobrze.
Mam natomiast inne pytanie. Czy spotkaliście się może z programem komputerowym, który po wpisaniu odpowiednich danych robi wykres pokazujący przebieg wysokości wzgledem odległości (nie wiem jak to się fachowo w geografii nazywa). Po krótce chodzi mi o to, żeby po podaniu współrzędnych kilkunastu (-dziesięciu) punktów (wysokość n.p.m. i odległość od początku trasy) programik wyrzucił mi przekrój wysokościowy trasy...
Mam nadzieję, że zrozumieliście moje nieudolne tłumaczenia...
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Mam natomiast inne pytanie. Czy spotkaliście się może z programem komputerowym, który po wpisaniu odpowiednich danych robi wykres pokazujący przebieg wysokości wzgledem odległości (nie wiem jak to się fachowo w geografii nazywa). Po krótce chodzi mi o to, żeby po podaniu współrzędnych kilkunastu (-dziesięciu) punktów (wysokość n.p.m. i odległość od początku trasy) programik wyrzucił mi przekrój wysokościowy trasy...
Mysle ze program arcview bez problemu by sobie z takim zapytaniem poradzil
nie wie ktoś gdzie to mogę kupić w Warszawie, jakiś bazar? stadion?
W najnowszej ofercie LIDLa jest elektroniczny za 19,99. Nazwany jest "wskaźnik odległości do map" - produkty sprzedawane w Lidlu to jednak mocno problematyczna jakość.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum