FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Krajobrazy na Mazowszu.
Autor Wiadomość
politolog16 

Wysłany: 2006-10-14, 10:54   Krajobrazy na Mazowszu.

Szukam namiarów na ciekawe miejsca na Mazowszu (możliwie blisko Warszawy), w które można się udać w porze wschodu lub zachodu słońca, aby pofotografować pejzaze. Rzeki, łąki, jeziora - nie ma większego znaczenia, choć doświadczenie mi podpowiada, że najciekawsze na Mazowszu są łąki. Ze swej strony mogę polecić łąki k. Górek i Zamościa w KPN. Pozdrawiam

SMUGA 
treeworker

Wysłany: 2006-10-21, 10:21   

Za moim komputerem, na ścianie, wisi mapa Województwa Mazowieckiego...
To mój ulubiony region Polski...
No moze jeszcze Podlasie...
Moze Suwalszczyzna...
Co by Ci tu polecić...
No, np.:
Widok z wysokiej skarpy Wisły w Wyszogrodzie...
Tereny zalewowe Wisły koło Góry Kalwarii (zwłaszcza widok z wieży zamku w Czersku)...
Po drugiej stronie Wisły, koło mostu kolejowego w Górze Kalwarii, rosnie Maryna - najwyższa topola na Mazowszu...
Łaki nad Narwia k. Pomiechówka...
Stawy w Raszynie...
Stawy w Grzegorzewicach, gm. Żabia Wola...
Park w Radziejowicach...
Lasy w okolicy Puszczy Mariańskiej...
Wijacą sie Rawkę w Bolimowskim Parku Krajobrazowym...
Tereny poligonu wojskowego k. Wesołej...
Miejsce k. Kamieńczyka (gdzie Liwiec wpada do Bugu)...
Łąki w Puszczy Kampinoskiej, gdzie kiedyś tetniły życiem osady wśródleśne (np. Karolinów)...
Cmentarz w Palmirach...
Okolice leśniczówki Krzywa Góra w KPN...
Niektóre miejsca nad Bzurą (z wału przeciwpowodziowego k. Tułowic momentami jest fajny widok na łaki i widniejący w oddali kosciół w Brochowie)...
Parujące mgłą łaki nad Łasicą...
Tereny gminy Wieliszew (zwłaszcza te nad Bugo-Narwią)...
Łąki wdłuż drogi Leszno - Kazuń, przecinajacej tereny KPN...
A w Warszawie: park w Natolinie (jeżeli Cie wpuszczą - bo to teren zamkniety)...
A jak zmarzniesz fotografując wschodnia część KPN, to wdepnij na herbatę do baru "Dziupla" w Truskawiu...
Pozdrawiam...;)

- Wojtek M.

politolog16 

Wysłany: 2006-10-21, 10:40   

Dzięki. Wszystkie miejsca na pewno kiedyś oddziedzę :smile: , a jutro od dawna zaplanowany wypad na Rawkę do Bolimowskiego Parku Krajobrazowego. Pozdrawiam

Namor 

Wysłany: 2006-10-21, 19:39   

SMUGA napisał/a:
Łąki w Puszczy Kampinoskiej, gdzie kiedyś tetniły życiem osady wśródleśne
tydzień temu w Ławach (w pobliżu OOŚ Debły), podszedł do nas Gość, który powiedział, że się tu urodził. Dla nieznających Puszczy Kampinoskiej, jest to dawno wymarła wioska, gdzie były tylko 4 gospodarstwa, ale tuż obok były Wyględy (też od lat już wymarłe). Wypytałem go o wiele spraw, może go jeszcze kiedyś spotkam. Ludzi ciągnie do miejsc, w których się wychowali. Trochę smutno, jak, wszystko pochłonął las. Pytałem go o dawne drogi, pola i łąki. Większośc dróg dawno zarosła - można je tylko rozpoznać zimą.

Przepiękne krajobrazy sa też w Pawłowicach (między Maciejowicami a Dęblinem) - moje dzisiejsze odkrycie (byliśmy tam z Kejbim). Dzięki niskiemu stanowi Wisły likometrami ciągną się łachy z cudownymi wydmami.

Oriolla 
dzikuska

Wysłany: 2007-02-22, 23:23   

Mieszkam na Mazowszu- dokładnie naprzeciwko Pawłowic- po drugiej stronie Wisły. Wspaniałe łęgi, łachy, skarpy a głębiej w ląd starorzecza i łąki z charakterystycznymi wierzbami.

Jurek7 

Wysłany: 2007-02-23, 16:28   

Wystarczy Wisla od Warszawy do Gory Kalwarii w obie strony. Tam kiedys zrobilem niesamowite fotki drzew w wodzie wieczorowa pora...
I na Kepie Zawadowskiej masz ladny krajobraz ksiezycowy piaskarni i Gory Popiolow ;)

Lawy to faktycznie najbardziej depresyjne miejsce w Kampinosie. :cry: Ale za to pobliskie deby sa o wiele fajniejsze. :oki: Nie mowiac o urokliwej Lasicy z drewnianymi mostkami obok Zamosci :oki: :smile:

Odpowiedz do tematu