Mam ciekawy serwis ze zdjęciami satelitarnymi. Tylko czarno-białe zdjęcia i niestety długo się ładuje (radzę czytać postępy w ładowaniu i być cierpliwym). Zalety to pokrycie większości kraju i niezła rozdzielczość zdjęć. Jak w googlach czegoś nie ma to można szukać TUTAJ
Aha I jeszcze jedno. Obraz satelitarny pojawia się po 2-3 krotnym powiększeniu danego rejonu (można sobie zakreślić krzyżykiem kwadrat do powiększenia i poczekać).
Generalnie serwis wymaga cierpliwości ale myślę, że warto.
_________________ Chcąc chronić przyrodę pamiętaj, że odpowiadasz nie tylko za swoje błędy, ale i za opinię jaką wystawisz swoim kolegom "ekologom".
Wiecie co? Znalazłem jeszcze jedną rzecz w tym serwisie geoportalu. W TYM linku jest główna strona na której można trochę sobie ułatwić życie klikając na poszczególne mapki nas interesujące. Do tego można sobie wybrać TYP mapy. Może być to z czasem bardzo pomocne. Najciekawsza dla mnie jest mapa typu ArcIMS (wektorowa). Czytelna i cała pokrywa teren. Mam wrażenie, że ortofotomapa jest niepełna tam, gdzie może być coś czego nie wolno pokazywać ale trudno mi orzekać.
No i jest możliwośc wyświetlenia rastrowej mapy topograficznej, która może się przydać przy palnowaniu wycieczek i tym podobnych.
Uwaga Żeby wyświetlić dany typ mapy trzeba go wybrać i kliknąć przycisk "Zobacz wybraną mapę"
_________________ Chcąc chronić przyrodę pamiętaj, że odpowiadasz nie tylko za swoje błędy, ale i za opinię jaką wystawisz swoim kolegom "ekologom".
Pojawiła się ciekawa alternatywa dla Google Maps. To portalik Zumi.
Tak na szybko plusy i minusy w porównaniu do bohatera tematu (nie bawiłem się za długo):
+ zdjęcia są aktualniejsze niż w GM,
+ ponoć 1/3 Polski jest wiernie sfocona i odwzorowana (w GM są tylko miasta i wyrywkowe tereny),
+ istnieje możliwość 'narysowania' sobie drogi z punktu do punktu (acz GM ponoć odpowiedział na tą zaczepkę i też u siebie to wprowadził - nie sprawdzałem),
+ inny bajer to wyszukiwarka firm, hoteli, restauracji itp., ale to na razie jest w powijakach,
- tylko Polska,
- ponoć wolniejsze ładowanie się obrazu niż w GM (choć ja jakoś tego nie odczułem),
- na największym zbliżeniu chyba jest większe rozmycie szczegółów niż w GM.
W najnowszym CHIPie jest artykuł o Zumi, bardziej fachowy niż te moje wypociny
Rozmycie szczegółów potwierdzam dodam że mapy Ponidzia niczym sie nie różnią prucz tego rozmycia choć to może i dobrze bo rezerwaty Polana Polichno i Wroni Dół bezpieczne są
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
nie wiem czy już było o tym ale GM podaje to jako "new" - coś smakowitego dla webmasterów - przy kliknięciu w "Link to this page" pojawia sie kod HTML do wstawienia na stronę - można też wybrać odpowiednią opcję po kliknięciu w "Customize and preview embedded map"
dodatkowo podałem przykład nałożenia na mapę 2 stanowisk motyla z opisami i komentarzami (widoczne po kliknięciu w niebieskie "szpilki") - po powiększeniu można zobaczyć niemal punkt w którym złapałem te osobniki
niech mi kto powie jak sie dodaje te niebieskie punkciki ....
wchodzisz w zakladke "My Maps" i tam szalejesz - mozesz wybrac czy mapa ma byc publiczna czy priv poćwicz sobie możesz zaznaczać punkty włącznie z HTML czyli dodawanie grafiki w komentarzu, wyznaczać trasę przejazdu, zaznaczyć jakiś teren (obszar) i inne cuda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum