FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Google maps
Autor Wiadomość
Lanius 

Wysłany: 2006-10-24, 16:42   

Mam ciekawy serwis ze zdjęciami satelitarnymi. Tylko czarno-białe zdjęcia i niestety długo się ładuje (radzę czytać postępy w ładowaniu i być cierpliwym). Zalety to pokrycie większości kraju i niezła rozdzielczość zdjęć. Jak w googlach czegoś nie ma to można szukać TUTAJ

Aha I jeszcze jedno. Obraz satelitarny pojawia się po 2-3 krotnym powiększeniu danego rejonu (można sobie zakreślić krzyżykiem kwadrat do powiększenia i poczekać).
Generalnie serwis wymaga cierpliwości ale myślę, że warto.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2006-10-24, 20:05   

Niestety ta strona jest dużo mniej aktualna niż google.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Lanius 

Wysłany: 2006-10-24, 20:15   

Hubert napisał/a:
Niestety ta strona jest dużo mniej aktualna niż google.

Zależy czy chcesz aktualną mapę. Poza tym jest lepsza pod tym względem, że nie ma na mapach np. chmur które przesłaniały mi ostatnio stawy w Raszynie. :/

Lanius 

Wysłany: 2006-10-24, 22:10   

Wiecie co? Znalazłem jeszcze jedną rzecz w tym serwisie geoportalu. W TYM linku jest główna strona na której można trochę sobie ułatwić życie klikając na poszczególne mapki nas interesujące. Do tego można sobie wybrać TYP mapy. Może być to z czasem bardzo pomocne. Najciekawsza dla mnie jest mapa typu ArcIMS (wektorowa). Czytelna i cała pokrywa teren. Mam wrażenie, że ortofotomapa jest niepełna tam, gdzie może być coś czego nie wolno pokazywać ale trudno mi orzekać.

No i jest możliwośc wyświetlenia rastrowej mapy topograficznej, która może się przydać przy palnowaniu wycieczek i tym podobnych.

Uwaga :!: Żeby wyświetlić dany typ mapy trzeba go wybrać i kliknąć przycisk "Zobacz wybraną mapę"

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2007-06-13, 20:19   

Pojawiła się ciekawa alternatywa dla Google Maps. To portalik Zumi.

Tak na szybko plusy i minusy w porównaniu do bohatera tematu (nie bawiłem się za długo):
+ zdjęcia są aktualniejsze niż w GM,
+ ponoć 1/3 Polski jest wiernie sfocona i odwzorowana (w GM są tylko miasta i wyrywkowe tereny),
+ istnieje możliwość 'narysowania' sobie drogi z punktu do punktu (acz GM ponoć odpowiedział na tą zaczepkę i też u siebie to wprowadził - nie sprawdzałem),
+ inny bajer to wyszukiwarka firm, hoteli, restauracji itp., ale to na razie jest w powijakach,

- tylko Polska,
- ponoć wolniejsze ładowanie się obrazu niż w GM (choć ja jakoś tego nie odczułem),
- na największym zbliżeniu chyba jest większe rozmycie szczegółów niż w GM.

W najnowszym CHIPie jest artykuł o Zumi, bardziej fachowy niż te moje wypociny ;)

Ptyś 

Wysłany: 2007-06-13, 21:39   

Rozmycie szczegółów potwierdzam dodam że mapy Ponidzia niczym sie nie różnią prucz tego rozmycia :twisted: choć to może i dobrze bo rezerwaty Polana Polichno i Wroni Dół bezpieczne są :idea:

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2007-08-30, 22:08   

nie wiem czy już było o tym ale GM podaje to jako "new" - coś smakowitego dla webmasterów - przy kliknięciu w "Link to this page" pojawia sie kod HTML do wstawienia na stronę - można też wybrać odpowiednią opcję po kliknięciu w "Customize and preview embedded map"

przykład (mam nadzieję, że się uda :P ):

View Larger Map

dodatkowo podałem przykład nałożenia na mapę 2 stanowisk motyla z opisami i komentarzami (widoczne po kliknięciu w niebieskie "szpilki") - po powiększeniu można zobaczyć niemal punkt w którym złapałem te osobniki :P

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2007-08-30, 22:45   

niech mi kto powie jak sie dodaje te niebieskie punkciki .... :/ bo nie moge tego za cholere znaleźć :/ trzeba miec konto na googlu ?

Przewodnik Beskidzki

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2007-08-30, 23:55   

Pełek napisał/a:
trzeba miec konto na googlu ?

raczej tak - nigdy nie sprawdzalem bez logowania ;)

Pełek napisał/a:
niech mi kto powie jak sie dodaje te niebieskie punkciki ....

wchodzisz w zakladke "My Maps" i tam szalejesz - mozesz wybrac czy mapa ma byc publiczna czy priv ;) poćwicz sobie :] możesz zaznaczać punkty włącznie z HTML czyli dodawanie grafiki w komentarzu, wyznaczać trasę przejazdu, zaznaczyć jakiś teren (obszar) i inne cuda

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2007-09-10, 19:08   

właśnie dzisiaj zauważyłem - udostępnili GM w języku polskim :] :P super :D

klon 

Wysłany: 2007-09-11, 20:43   

Przykład wykorzystania Google maps w badaniach przyrodniczych:
Telemetria satelitarna błotniaka łąkowego
:res: