FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Buty terenowe
Autor Wiadomość
Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2004-11-25, 13:41   Buty terenowe

Prosiłbym o informacje (najlepiej z własnego dowiadczenia) na temat butów terenowych z membran? typu goretex. W sklepach s? w cenach od ok. 300 do 900 zł. Czy macie jakie sprawdzone marki, ewentualnie modele. Jaka jest skutecznoć takich butów na przemakanie i jaka jest ich trwałoć. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2004-11-25, 14:00   

Ja mam buty kupione za około 400 PLN w sklepie Alpinusa w Geant, Janki Wawa.
Marka "Chiruca", podeszwa "FAL".
Mam je juz ze dwa sezony i sprawdziły się - generalnie nie przemakaj?,
w zimie s? ciepłe i zdecydowanie od gruntu "nie ci?gn?" zimna :res:

Kilka razy je umyłem > zakonserwowałem wodn? emulsja woskow? - jest
odpowiednia do goretexowych membran, aplikator kosztuje 20-30 PLN.

Raz tylko przemokły - podczas wielogodzinnego hardkorowego marszu w mokrym niegu
w Puszczy Kampinoskiej. Na sowiarskim nie przemokły na przykład w tym błocku;
specjalnie też nie lizgały się na nim i kamulcach ..

Wydaje mi się, że te droższe modele to dla "mocnych", górskich wędrowców,
co w sezonie wiele tygodni tam siedz?.

Aha - moje buty maja doć miękk? podeszwę i s? wygodne. Miałem poprzednio
jakie buty Alpinusa (też chyba za ok.400 PLN) z tward? i były niewygodne..

Mam, Namor, cały artykuł o butach terenowych, zachowałem sobie z
działu turystycznego "Rzepy" - jeli pracujesz na Reja, daj znać jutro na kom. to na Pl.Narutowicza
mogę Ci go użyczyć !

A tak w ogóle to największym "szpecem" od butów jest nasz forumiany koleżka Anem
- Onci posiada dwie pary i s? ZAWSZE dziewiczo czyciutkie
:res: :lol: :lol: :lol:

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2004-11-25, 14:27   

Kejbi z chęci? przeczytem ten artykuł, ale musimy się jako inaczej umówić bo jutro jadę w delegację. Kto już czeniej też chwalił t? markę, o której wspomniałe. Powiedz jeszcze czy te buty to s? z tkaniny, czy skórzane.

Batman 

Wysłany: 2004-11-25, 16:21   

Przymierzam się do zakupu dobrych trekingów, takie na ł?żenie w extremum warunkach zimowych w górach. Z tego co widzę to takie dobre butki pełne zaczynaj? się od 500 zł. Fajny sposób na zaoszczędzenie paru grosza: jest co takiego, jak PTTK, a każdy członek tej org. ma 10% rabatu (15% dla przewodników :razz: ) w sklepach Himountain: http://www.himountain.pl/pttk.php

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2004-11-25, 16:22   

One s? z zamszowej skórki a po bokach maj? takie łaty z membran?.. :P

[ Dodano: 2004-11-25, 16:24 ]
A markę tę chwaliła taka ładna blondyneczka tam w sklepie Alpinusa, że jej tata lenik je ma i chwali - tym tekstem i swoj? osob? do zaqpu mnie skuoniła i do dzi pamiętam.. :lol:

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-11-25, 21:05   

Cytat:
A tak w ogóle to największym "szpecem" od butów jest nasz forumiany koleżka Anem
- Onci posiada dwie pary i s? ZAWSZE dziewiczo czyciutkie

para właciwa była brudna jak cholera... druga była czysta bo w niej nie chodziłem po błocie... ot cała tajemnica. ;)

Teraz do rzeczy... Ja mam buty Alpinusa kupione za 430 złotych. Posiadaj? membranę Comfortex (taki Goretex dla ubogich) i podeszwę Vibram... Membrana jest niestety głównym mankamentem butów, bo niestety nie jest nieprzemakalna i na obozie w Pieninach buty zaczęły przemakać ale dopiero podczas ostatniego marszu w deszczu niegu i forsowania strumyczków w Białej Wodzie... Ja trochę zawaliłem sprawę, bo zapomniałem ich zaimpregnować... gdybym to zrobił pewnie by nie przemokły... co nie znaczy że nie s? nieprzemakalne.

Co do membrany Goretex, to tutaj mogę powiedzieć tylko to co wiem z drugiej ręki (sam się jeszcze takich butów nie dorobiłem, ale następne jakie kupię takie włanie będ?) że zapewnia ona całkowit? nieprzemakalnoć... Pani w Alpinusie mi swego czasu mówiła,że jak mieli promocje to wstawili j? w takich butach na 6 godzin do wanienki z wod? po kostki i but nie przemókł.

Co do membran generalnie, to z tego co wiem pogl?dy s? podzielone, gdyż niektórzy nie lubi? membran w ogóle i kupuj? buty bez nich...

Moim zdaniem jednak ważniejsz? rzecz? od membrany jest podeszwa, bo o ile można przeżyć mokr? skarpetę, to często skutki polizgnięcia się s? dużo gorsze... Co do podeszwy to ja mam pogl?d prosty... Vibram, Vibram i raz jeszcze Vibram.. Kapitalnie trzyma się podłoża. Czujemy się pewnie zarówno na mokrej, błotnistej, na kamieniach... ?lizgaj? się na lodzie, ale na lodzie lizgaj? się każde podeszwy i jak kto chce chodzić po lodzie to musi mieć raki.

Vibram ma różne twardoci więc dobranie właciwej dla siebie jest kwesti? indywidualn?.

Ja moje buty mam już bez mała dwa lata i korzystam z nich zarówno na co dień po miecie jak i na wypady w teren... sprawuj? się kapitalnie. Podeszwa starła się w małym stopniu (to kolejna zaleta Vibram).

Co do firm, to ja pomijam z góry takie, które nie montuj? Vibramu... Z tych które montuj? wymienić można Asolo, Aku, Scarpa, Lomer etc.

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2004-11-25, 21:35   

Anem napisali:
Cytat:
o ile można przeżyć mokr? skarpetę, to często skutki polizgnięcia się s? dużo gorsze

Fakt. Ledwoć zmieniłem obuwie na zwykłe - po tym hardocorwym zejciu ze schroniska na Obidzy
przez Biał? Wodę (buty pozostały suche :res: ) - a już się wywaliłem jak długi na nieżku
pokrywaj?cym trawkę w lekkim skosie - przy aucie na Bazie :(

Mowa o Obozie Sowiarskim, Jaworki 11-14.11.2004

Orni 

Wysłany: 2004-11-25, 21:59   

Ja mam buty AKU i tez nie narzekam, nie przemakaja, mam goretex i air 8000 oraz podeszwe vibram. Dałem w promocji 460 zł.

maciek 

Wysłany: 2004-11-25, 22:39   

Ja swego jestem wierny Salomonom - mam juz druga parę tej firmy i jeli chodzi o buty do trekingu po górach to podeszwa contagrip jest rewelacyjna. No i te moje sa nie do zdarcia (meczę się z nimi już 4 rok). Po zaimpregnowaniu nieprzemakalnoć ok. (choć powiedzmy sobie prawdę jak się wlezie w mokry nieg i zasuwa tak przez cały dzień, to każdy but przemieknie - nawet gumofilec) i wcale nie były drogie 320 zł.
ale chyba do takiego trekingu po lżejszym terenie to wybrał bym co z miększ? podeszw? - najpewniej chiruci. (opinie leników terenowych o nich s? dobre...)

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-11-26, 16:54   

Cytat:
Ja mam buty AKU

Ja na przyszłe buty zastanawiałem się włanie nad AKU. Brałem pod uwagę:
Orni czy masz może które z nich :?:

Polecam zagl?danie od czasu do czasu na stronę Niezależnej Grupy Testingowej gdzie można poczytać opinię ludzi na temat sprzętu turystycznego. Mamy wtedy gwarancję rzetelnej i obiektywnej oceny.

[ Dodano: 2004-11-26, 16:57 ]
Ciekawe s? jeszcze AKU Extreme GTX ale obawiam się o ich cene ;)

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2004-11-26, 17:33   

Uuuuuu Anem - to już będzie KOLEKCJA ta trzecia para...

PS. Też zawsze planujesz miec j? czyciutk? ? :wink:

:lol:

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-11-26, 17:35   

Cytat:
Uuuuuu Anem - to już będzie KOLEKCJA ta trzecia para...

PS. Też zawsze planujesz miec j? czyciutk? ?

No jasne... już przygotowuję dla nich honorowe miejsce za szybk?... tak żeby się nie kurzyły. ;)

Orni 

Wysłany: 2004-11-26, 17:36   

Moje nazywaj? sie sherpa (ale nie moge ich w necie znaleĽć nigdzie - to pewnie jakis starszy model?), wlazlem do sklepu zobaczyłem, przymierzyłem, kupłem ;) Spodobały mi sie kolorystycznie, sa dosyc lekkie, nie za wysokie, dosyc miekka podeszwa - to sa moje pierwsze wiec wybralem taka wersje zeby sie latwo przyzwyczaic (a i tak nie obyło sie bez kłopotów).
PS: Czy ktos mi może powiedzieć jak i czym takie buty zaimpregnować oraz jak je do tego zabiegu przygotowac... umyć/osuszyć/wyszczotkować - nie wiem :)

[ Dodano: 2004-11-26, 17:37 ]
Ale ogólnie jesli chodzi o wygode stosowania w przypadku butów AKU to jestem na tak! :P

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-11-26, 17:41   

Cytat:
Czy ktos mi może powiedzieć jak i czym takie buty zaimpregnować oraz jak je do tego zabiegu przygotowac... umyć/osuszyć/wyszczotkować - nie wiem

Ja używam impregnatu w sprayu firmy Tarrago - rekomendowanego do Goretexu włanie, ale impregnatów różnych jest dużo zajrzyj choćby tutaj

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-11-26, 22:25   

Nie polecam impregnatów w sprayu, lepsze s? te nakładane.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Odpowiedz do tematu