FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Autostopem
Autor Wiadomość
Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2008-06-18, 08:15   Autostopem

Ostatnio usłyszałem reklamę w radiu i postanowiłem wejść na stronkę i sprawdzić.
Moim zdaniem pomysł bardzo godny uwagi i warty rozpropagowania..

www.zabieram.pl

Przyjmuje ryzyko zablokowania tematu, ale nie jest to portal komercyjny, a informacyjny więc może mnie nie zjecie.
Co sądzicie na ten temat, a przy okazji, macie jakieś sprawdzone techniki łapania stopa?

Przewodnik Beskidzki

Mrówek 
Uwaga Blondynka

Wysłany: 2008-06-18, 09:32   

na blondynkę :) zdarza sie jeździć stopem bo tanio, a czasem brak innego dojazdu (pamiętasz w Beskidzie niskim :-D :-D )? Zdarzało sie na obozach harcerskich czy innych.

"Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy"

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-06-18, 11:53   Re: Autostopem

Pełek napisał/a:
[...] macie jakieś sprawdzone techniki łapania stopa?
im pogoda gorsza tym bardziej się lituje i zabieram przydrożnych nieboraków

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-06-18, 12:14   

Pełek napisał/a:
macie jakieś sprawdzone techniki łapania stopa?

Czym więcej osób to mniejsze szanse na załapanie dojazdu.... :oki:

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2008-06-18, 12:42   

Pełek napisał/a:

Im autostopowicz bardziej zbliżony do wieku dziecięcego tym ma większe szanse u mnie. Nastolatki "duże" już są podejrzane (vide niedawny przypadeczek na Mazurach z napadem pary nastolatków na kierowcę) :]
Generalnie w obecnych czasach można podwozić dzieci do szkoły, a z młodzieżą i starymi dać sobie spokój :P (choć, pomnę, ze 3 lata temu powiozłem jakąś parkę spod Zamościa do Lublina.. :roll: )

mateo76 
MSC

Wysłany: 2008-06-18, 14:13   

Najwięcej zaufania wśród kierowców budzi parka (oczywiście heterogeniczna :-D ).
Poza tym duży plecak pozwala ocenić autostopowicza jako autentycznego podróżującego (= nie-bandziora).
Większą skuteczność osiąga się na np. parkingach i stacjach benzynowych, gdy można pogadać.

Poza tym nie ma reguł.

Ale - mam ważenie, że generalnie "ma się szczęście".

Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2008-06-18, 14:49   

Parę razy zdarzyło się nam zabrać autostopowicza. Do mnie należy przywilej woboru - bierzemy tego czy nie? ;) Unikam chłopaczków w dresie z reklamówką w ręce. Plecak zwiększa moje zaufanie. W Bieszczadach spotkaliśmy bardzo sympatycznego chłopaka. Bo na zielono i kudłaty, no to zabraliśmy. Okazało się, że jedzie do Gruzji i ma już na swoim koncie sporo podróży autostopem. Pojechał z nami na ptaki. Obserwowaliśmy orliki. Tak miło się rozmawiało, że podwieźliśmy go do samego przejścia granicznego. Wymieniliśmy się mailami i po jakimś czasie napisał, że dotarł bezpiecznie i że bardzo dziękuje. Nie mam złych doświadczeń z autostopowiczami, mam tylko jedno złe jako autostopowiczka ;) W Hiszpanii jeździliśmy parę razy z i do miasta autostopem. Raz zatrzymał się młody arab. Czy jedzie w tamtym kierunku i czy moglibyśmy się zabrać itd itp. Jaaasne. A na koniec okazało się że nie wypuści nas z samochodu dopuki mu nie zapłacimy. Gdy sytuacja zaczęła się zaogniać wcisnęłam mu pieniądze do ręki i czmychnęliśmy zniesmaczeni z samochodu.

.

[Ptasi Azyl] [STOP] [Galeria zdjęć] [Galeria rysunków] [Niecodziennik]

katarzynka 

Wysłany: 2008-06-18, 15:02   

Pełek napisał/a:

Ty to kiedyś na mundur wojskowy złapałeś ;)

Generalnie łatwiej złapać, jeśli się jest (z) dziewczyną, ale podobno niektórych denerwuje widok dziewczyny łapiącej stopa i chłopaka w najlepsze odpoczywającego obok niej... I takich nie zabierają (chyba że im się żal dziewczyny zrobi). no i rzeczywiście parkingi, stacje benzynowe i przystanki autobusowe sprawdzają się najlepiej.
Dobrze tez jest mieć kartkę z nazwą miejscowości, do której się jedzie, zwłaszcza jeżeli chodzi nam o podwiezienie parę kilometrów. Nieraz zdarzało się, że łapaliśmy długo stopa bez kartki, chcąc dojechać do sąsiedniej miejscowości, a większość ludzi mijała nas pokazując, że oni jada niedaleko...

Nie polecam zabierania się z miło wyglądającymi dziadkami. Wprawdzie mniejsza szansa, że okaże się jakimś bandytą ;) ale w czasie jazdy może wyjść na jaw jego niedowidzenie i niedosłyszenie objawiające się tym, że jedzie na czołówkę nie słysząc policyjnej syreny za sobą.. ;) zdarzenie autentyczne, sama przeżyłam (całe szczęście przeżyłam ;) ).

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-06-18, 15:09   

Swego czasu sporo jeździłem (acz tylko po Polsce) i generalnie starałem się trzymać jednej podstawowej zasady: żeby miejsce w którym się stoi było wygodne do zatrzymania się samochodu i żebym był widoczny z jak największej odległości (oczywista nie zawsze się tak dało). Jeśli machanie nie dawało skutków, używałem mej tajnej broni ;) czyli miny zbitego pieska :] często działało :D
I zauważyłem, że przestała już obowiązywać "etyka stopa" (o której mówił mi starszy brat) - np notorycznie ktoś stawał przede mną (to tak jakby wpychał się do kolejki) i NIGDY nie zdarzyło mi się, żeby taki cham ustąpił :/ A już całkiem mnie drażniło, jak taki czereśniak ładował się na samo skrzyżowanie byle by być przede mną :evil:
Generalnie nie miałem negatywnych przygód :] Najgorsze było jak na odcinku Wrocław-Poznań wziął mnie koleś z Amway'a (może ktoś pamięta jeszcze - tzw. "network marketing" na pograniczu sekciarstwa) i całą drogę musiałem z nim dyskutować i odpierać wszystkie te idiotyczne argumenty :lol:
I jeszcze ciekawostka z zeszłego roku. Jechaliśmy z goblinkiem z Turawy do Tenczynka - jednym z podwożących nas był młody drech z baseballem (wyraźnie używanym wcześniej :shock: ) na tylnym siedzeniu (ale nic sie nie wydarzyło), a ostatni odcinek podwiózł nas pan z Krakowa, który w pewnym momencie dowiedział się, ze żona odwołała spotkanie na ów wieczór, co spowodowało iż pan kierowca zjechał z autostrady i podwiózł nas pod sam zamek :razz: :oki:

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

Odpowiedz do tematu