Wysłany: 2006-06-14, 22:48 Zidentyfikowane Obiekty Latajace - forum uczestników
Witam
zapraszam do wypowiadania się w tym wątku na wszelkie tematy związane z naszym polsko-tureckim projektem.
Pozdrawiam
Antek
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
dobra, to ja mam pierwsze pytanie: kiedy nastepne spotkanie, i czego sie Tony dowiedziałes od tego Gurucoś.
Następne spotkanie - dla tych, co będą w Warszawie, pewnie pod koniec pierwszej połowy lipca. W tej chwili nadal mam na głowie sesję i rozczłonkowanie mysli mi nie służy.
Od Guvencza dowiedziałem się:
- żeby wiedzieć, co chcą u nas zobaczyć, powinienem napisać do ercana (jego pomocnika, który jest "ptasią stroną projektu")
- o wyborze Polski zadecydowało głównie to, że Aleksandra, kiedy była Dyrektor Zarządzającą, szybko odpowiedziała na ich maila. Partnerów szukali przez stronę internetową tamtejszej Narodowej Agencji Programu Młodzież. Próbowali też z innymi krajami (Guvenc ich nie wymienił), ale nie było odpowiedzi
- któryś z Turków ma mieć kamerę, przypuszczalnie cyfrową, więc raczej nie powinno być problemów ze zrobieniem filmu
Na następną rozmowę jesteśmy umówieni po 25 czerwca, bo wtedy kończy się w Turcji szkolenie finansowe dla uczestników projektu.
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
Zgadzam sie z Tristanem
A tak w ramach ciekawostki. Kiedy ostatnio przeglądaliśmy profile Turków, przy jednej z osób pojawiło się tajemnicze "playing NEY". Spiesze donieść, że nie jest to bynajmniej tak jak przypuszczaliśmy taki ich turecki O-Game. NEY to instrument coś a la nasz flet:))
Dziś zmieniałem coś na grupie i zobaczyłem, że dołączyła się jeszcze jedna osoba grająca na NEY. Trzeba będzie chyba poprosić Guvencza, aby zrobili nam któregoś wieczora koncert gry na tym czymś
Zgadzam sie z Tristanem
zajrzałem do kalendarza i wydaje mi się, że najlepszą datą do zorganizowania Dnia Tureckiego w Warszawie będzie 22 lipca (sobota). Teraz pytanie, jak wielu uczestników projektu będzie wtedy w mieście
Pomysł na miejsce to Wilanów, bo trzeba walczyć ze stereotypami Jutro chcę napisać do Urzędu Dzielnicy w Wilanowie, jak oni by się zapatrywali na taką imprezę. Oczywiście najważniejszy jest program, a z tym na raie cienko (chyba że znajdziemy kogoś, kto też gra na NEY Wiem, że nie będzie problemów z plakatami, broszurami i innymi takimi rzeczami o Turcji - mamy obiecane z Biura Kultury i Promocji Ambasady Turcji.
Zgadzam sie z Tristanem
Pozwolę sobie wrzucić na forum propozycje Wojtka sprzed jakiegoś miesiąca odnośnie Dnia Tureckiego jako początek dyskusji (mam nadzieję, że się na mnie za to nie obrazi, bopropozycje były w prywtanym mailu ):
Twoje propozycje dnia tureckiego są ciekawe. Ja bym dorzucił od siebie takie elementy jak:
-stworzenie strony internetowej - nie musi być bardzo skomplikowana, ale ludzie czasem wolą sami wcześniej z czymś się zapoznać. Trochę kiedyś robieniem takich rzeczy bawiłem się, choć nie jestem specjalistą. Ale zawsze to coś - próbka - moja stronka robiona w 2 klasie LO na konkurs z religii o ochronie życia http://www.rudy2way.30.pl
Dodatkowo można zamieścić podstronę sponsorów, czyli za wsparcie finansowe - reklama na stronie
-reklama w gazecie. Może dałoby się znaleźć gazetę, która chiałaby małe ogłoszenie wydrukować najlepiej za darmo
-drukowanie ulotek i plakatów - nawet we własnym zakresie. Można byłoby poprosić o pomoc lub radę jakiś zakład drukarski
-i żeby nie było zbyt nudnie można byłoby zaprosić jakiś kabaret. Oczywiście występ byłby związany z Turcją i Polską. Warto się zapytać, czy by chcięli nam pomóc, bo mail z zapytaniem nic nie kosztuje.
-reklama w tv regionalnej. Można byłoby spytać się, czy nie powiedzieliby coś o nas w mediach.
-także często różne serwisy wymieniają się linkami do swoich stron - obupulna reklama
-proponuję także osobiste odwiedzanie wybranych instytucji i rozmowę z ich kierownikami np banków (ochrony środowiska i innych), fundacji na rzecz ochrony środowiska, hipermarketów.
Czyli w skrócie mówiąc trzeba się postarać, aby jak najwięcej ludzi chcących nam pomóc dowiedziało się o naszej akcji. Aby to osiągnąć musimy postawić na reklamę gdzie się tylko da i przy możliwie jak najniższych kosztach. Można otworzyć konto w wybranym banku i poprosić o zwolnienie z części opłat w zamian za reklamę na ulotkach czy stronie internetowej. A na końcowej stronie ulotki może być lista sponsorów itd.
Bo myślę, że sukces wtedy odniesiemy kiedy informacja trafi do jak najszerszej grupy ludzi. Musimy opracować znaki rozpoznawcze takie jak logo itd.
Zgadzam sie z Tristanem
Zgadzam sie z Tristanem
Hubert, na gronie tureckim są osoby, które interesują się Turcją, a nie przyrodą, więc nie będę im kazał rejestrować się na tym forum.
W tej chwili mamy w sieci następujące rzeczy związane z projektem:
a) listę "turpol_birds" - dla celów komunikacji polsko-tureckiej
b) to forum - dla dyskusji między polskimi uczestnikami
c) grono o Turcji, gdzie wypowiadają się głównie osoby niezwiązane z projektem, a które mogą nam w jakiś sposób pomóc.
Myślę, że to nie jest jakoś bardzo dużo - jeśli kogoś Dzień Turecki, np. z powodu nieobecności w Warszawie, nie interesuje, to pozostaje mu tylko lista i forum.
Zgadzam sie z Tristanem
dobra wiadomość - Urząd Dzielnicy Wilanów zgodził się na zorganizowanie w szkole przy Wiertniczej (naprzeciwko pętli autobusowej przy mcDonaldzie) Dnia Tureckiego!
Zgadzam sie z Tristanem
Cześć,
korzystając z forum chciałabym wszystkich poinformować, że w projekcie tureckim jestem w grupie "geograficznej", nie wiem kto jeszcze sie tym zajmuje, wiec prosiłabym o info, najlepiej na maila beata.kojtek@op.pl lub gg 5044977.
Jeśli chodzi o przygotowania do wrześniowego przyjęcia Turków u nas, to tak:
1) mam mapkę Wilanowa, Lasu Kabackiego i Ogrodu Botanicznego w Powsinie z opisami w języku angielskim,
2) prowadzę obserwacje ptaków w Rezerwacie Morysin tuż za Parkiem Wilanowskim (w ramach mojej pracki mgr:)), więc w celu opowiedzenia o ptakach tego terenu mogę udostępnić zebrane przeze mnie info (mapki z zaznaczonymi stwierdzeniami i liczebnością danych gatunków),
3) chciałabym się zająć opisem Mazowsza, Kampinosu, a Białowieski PN i Podlasie zostawić komuś innemu do opracowania, chyba że ktoś ma inny pomysł na podział pracy, jestem otwarta na wszelkie propozycje:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum