jako że 27 i 28 stycznia jest Zimowe Liczenie Ptaków w Parkach i Ogrodach (przypominam, że cały czas czekam na zgłoszenia osób, które chciałyby w którymś z tych dni poprowadzić godzinny spacer połączony z liczeniem ptaków po parku, skwerze lub innym terenie zielonym w swojej okolicy), 20 i 21 jest liczenie ptaków zimujących na Wiśle połączone pewnie z ogólnopolskim liczeniem krzyżówek (co do drugiej akcji szczegóły podam, jak złapię w końcu Patryka Rowińskiego z SGGW), jedynym terminem na zorganizowanie wycieczki WG OTOP dla bardziej wytrawnych terenowców okazuje się 13 stycznia.
Pytanie dotyczy przede wszystkim miejsca, w które chcemy się wybrać:
a) czy powtarzamy wypad nad Zalew (minus - to już było)
b) czy, nie czekając na przyjście prawdziwej zimy, wyruszamy nad kolektory?
Są jeszcze np. stawy w Wildze - słyszałem, że trzymają się tam np. łabędzie czarnodziobe i czaple białe. Problem - ja tam nigdy nie byłem. Poza tym dla niektórych może być problemem odległość od Warszawy.
Bardzo proszę o nadsyłanie opinii lub ewentualnych propozycji innych terenów do piątku włącznie.
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Jak dla mnie na kolektory to kiepska zima jest. Mogą być te stawy w Wildze, chociaż wycieczka, np. do Kampinosu mogła by być fajna. W końcu GW dawno w lesie nie była .
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Hubert, a poprowadziłbyś taką wycieczkę? Ja słabo leśny ludź jestem i Kampinosu prawie nie znam (a z tego, co co i rusz pojawia się na listach, to sporo ciekawostek można tam zobaczyć). Trzeba by jednak wybrać takie miejsce, do którego jest jakiś ludzki dojazd komunikacją publiczną (PKS).
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
Zgadzam sie z Tristanem
Co prawda, ja trochę po fakcie, ale popieram Huberta. Do Kampinosu można dojechać z pl. Wilsona autobusami podmiejskimi oraz liniami Ł i Ł-bis kursującymi do Łomianek. Poruszamy się po szlakach, więc nie będzie problemu ze znalezieniem i obliczeniem długości trwania trasy (nawet biorąc poprawkę na szybkość ptasiarską to najczęściej będziemy się zatrzymywać na polanach i łąkach). Wystarczy dobra mapa. Może warto skontaktować się albo z Adamem Olszewskim albo kimś, kto po Kampinosie chodzi często? Wtedy będziesz miał więcej konkretów.
_________________ Chcąc chronić przyrodę pamiętaj, że odpowiadasz nie tylko za swoje błędy, ale i za opinię jaką wystawisz swoim kolegom "ekologom".
Tylko trzeba pamiętać i uprzedzić, że w lesie ptaki zimą są rozrzucone wyspowo, tzn. przez pół godziny jest cisza, a potem przez dwie minuty przelatuje nam kilkanaście gatunków.
Mogę poprowadzić, jeśli sprowadza się to tylko do mówienia, gdzie iść .
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Ok, możemy zrobić do Kampinosu. Napisałem do Adama Olszewskiego - zobaczymy, czy odpowie. Hubert - gdzie Twoim zdaniem i o której zrobić zbiórkę? Jeszcze trzeba pamiętać, że w ten weekend Amikosik miał jechać na łąki Pulwy - sam jestem ciekaw, jak tam jest, a dojazd pociągiem jest ponoć dość dogodny.
Hubert - a czy na planowanej przez Ciebie trasie są jakieś potencjalne miejsca na myszołowa wlochatego? Przyznam sie bez bicia, że jest to mój drugi sezon bez tego gatunku i bardzo nad tym boleję.
Zgadzam sie z Tristanem
Jeszcze trzeba pamiętać, że w ten weekend Amikosik miał jechać na łąki Pulwy - sam jestem ciekaw, jak tam jest, a dojazd pociągiem jest ponoć dość dogodny.
Tony odpowiedz znajdziesz w temacie wypadow pod Warszawe.
A jednym zdaniem - warto jechac
zawiadamiam, że 13 stycznia odbędzie się wycieczka WG OTOP po Puszczy Kampinoskiej. Zbiórka o godz. 7.30 na pętli autobusu 719 przy Osiedlu Górczewska. Odjazd autobusu do Leszna o 7.40. Do przejścia 15,6 km. Uprzedzam lojalnie, że będę szedł tą trasę po raz pierwszy i jestem zaopatrzony tylko w instrukcję od Adama Olszewskiego (wklejam poniżej), dlatego mogą być jakieś przygody związane z orientacją w terenie. Jeśli ktoś mimo to chce podjąć to ryzyko (może sie opłaci, a może nie , to zapraszam serdecznie. Godzina powrotu do Warszawy nie jest dokładnie znana - autobusy z Leszna jeżdżą co godzinę.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że do zobaczenia w sobotę
Zgadzam sie z Tristanem
Witam,
w związku z zapowiadanym na jutro silnym wiatrem odwołuję wycieczkę do Kampinosu - nie chciałbym mieć nikogo na sumieniu (dziś w Krakowie konar drzewa śmiertelnie przygniótł zakonnicę).
A więc najbliższe wycieczki WG OTOP odbędą się 27 i 28 stycznia z okazji Zimowego Liczenia Ptaków w Parkach i Ogrodach.
Zgadzam sie z Tristanem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum