Chodzi mi o koszty transportu - chyba nie stanowi różnicy, jakim rodkiem poruszaj? się wycieczkowicze. Częć jazdy poci?giem i częć autem czy autobusem czy helikopterem... to chyba naturalne, że dojeżdza się w różny sposób, a chodzi może o to, by się zmiecić w budżecie ?
W układzie "z poci?giem" brałbym benzynę właciwie tylko na jakie 300 - 400 km, więc OTOPowi to się zbilansuje [400 km "bez poci?gu" dodatkowo to około 150 pln i poci?g do "Malborka" dla trzech osób to też około 150 pln]
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
To zależy - wtej chwili nie potrafię powiedzieć. Proponuję kontynuować dyskusję od jutra, kiedy będzie wiadomo, czy przyznano nam te pieni?dze
(dotychczas w planach było, że jadę z amikosikami w sobotę).
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
Zgadzam sie z Tristanem
Do wydania jest ł?cznie 5 tys. zł - w zależnoci od kwot, o jakie ubiegaj? się grupy, dostanie pieni?dze od 5 do 10 projektów.
Zastanawiam się, czy uda nam się znaleĽć odpowiedni? liczbę samochodów - tym bardziej, że wci?ż zgłaszaj? się nowi uczestnicy. Wobec tego niewykluczone, że zdecydowalibymy się na wynajem autokaru. Mylałem, że to może przekroczyć kwotę 1000 zł, ale teraz nie jestem tego pewien. Muszę porozmawiać z kilkoma osobami, które już organizowały wyjazdy dalsze wyjazdy poza Warszawę wynajętymi autokarami - mylę, że w poniedziałek powinienem znać szczegóły.
Obawiam się jednej rzeczy.
Dofinansowanie wygl?da tak - przed rozpoczęciem projektu dostajemy pół kwoty, a drugie pół po rozliczeniu się z wycieczki. Niewykluczone więc, że trzeba by było zapłacić częć (zakładaj?c, że jedzie 25 osób, na łebka wypadałoby 20 zł - oczywicie do zwrotu). Napiszcie, czy zgodzilibycie się na takiwariant, gdyby był realny.
Oczywicie KB może dojechać do nas z Mazur samochodem.
Zgadzam sie z Tristanem
Zastanawiam się, czy uda nam się znaleĽć odpowiedni? liczbę samochodów - tym bardziej, że wci?ż zgłaszaj? się nowi uczestnicy.
To ile osób będzie jechało Jak tak pójdzie to będzie się można podzielić na grupy i jedna będzie obserwować Ujcie Wisły od strony Mikoszewa, a druga od strony ?wibna
(a dokładnie 569,51 zł) Nie jest to tyle, na ile liczyłem, ale cóż - jak się nie ma, co się lubi, to sie lubi, co się ma
Ponieważ osób jest tyle ile jest, a samochody tylko 3, wielce prawdopodobne jest, że będzie trzeba wynaj?ć autokar. W sobotę i niedzielę będę rozmawiał na temat tego, jak to zrobić najtaniej i w poniedziałek poinformuję o szczegółach (również o cenie noclegu).
Jeli kto co wie o możliwoci taniego wynajęcia autokaru lub busa lub np. o osobie lub firmie, która chciałaby nas wesprzeć finansowo np. kwot? 100 zł, niech da mi znać.
[ Dodano: 2005-11-10, 21:54 ]
Jest nieĽle - rozmawiałem z Iz? i na 90% moglibymy przekimać na karimatach i w piworach w gdańskim biurze OTOP. Pewnoć mam mieć w poniedziałek. Jest to dobra wiadomoć, ponieważ w takim razie pieni?dze, które szłyby na nocleg, można przeznaczyć na dopłatę do autokaru.
Zgadzam sie z Tristanem
- odnonie ujcia Przekopu Wisły ("Mewia Łacha") - choć ?wibno i Mikoszewo oddalone s? od siebie w linii prostej o rzut beretem (i nawet zamachu nie trzeba brać dużego), to faktyczny dystans do przebycia między dwoma brzegami jest w tej chwili bardzo duży, bo prom pomiędzy tymi dwiema miejscowociami kursuje tylko do końca paĽdziernika - przynajmniej tak było zawsze do zeszłego roku, ostatnio nie sprawdzałem, ale nie wydaje mi się, żeby co się miało zmienić. Czyli droga ze ?wibna do Mikoszewa wiedzie przez Sobieszewo, most pontonowy na Martwej Wile tamże, a następnie przez most na Wile w Kiezmarku, następnie Drewnicę - kilkadziesi?t kilometrów w sumie.
Ale faktem jest, że warto odwiedzić ujcie po obu stronach Wisły - brzegowe umocnienia wysuwaj? się dalej w morze włanie po stronie Mikoszewa, łach na morzu też czasami więcej jest tam.
- odnonie Ptasiego Raju - najlepiej oczywicie zrobić i cieżkę przyrodnicz? nad jeziorami i morze, ale jeli z jakiego powodu trzeba wybierać (na przykład z powodu braku czasu) to chyba lepiej wybrać morze i przejć się do końca falochronu w ujciu ?miałej Wisły, wspi?ć się na podwyższenie u jego krańca, stamt?d przeczesać panoramę Zatoki, a na samym falochronie poszukać biegusa morskiego Tylko - uwaga - grobla oddzielaj?ca jezioro od ?miałej Wisły jest przy wyj?tkowo wysokich stanach wody nie do przejcia. Na szczęcie zdarza się to rzadko, ale też trzeba brać to pod uwagę przy planowaniu wycieczki.
- odnonie molo w Sopocie - jego częć u nasady jest w tej chwili w remoncie (a cile rzecz bior?c, w tej chwili nie istnieje), ja ostatnio wszedłem po prowizorycznych schodkach ustawionych z boku, na samej plaży. Mylałem, że zostały one tam ustawione specjalnie dla spacerowiczów, ale ostatnio przeczytałem w lokalnej prasie, że to s? schody dla ekipy kręc?cej tam jaki film. Także - nie wiem, czy nie mielibycie przypadkiem problemów z dostaniem się na molo.
- odnonie innych ciekawych miejsc na trasie Gdańsk - Puck - przede wszystkim chyba Ujcie Redy z baz? wypadow? w Rewie - może być nawet (choć oczywicie nie musi) ciekawsze niż Ujcie Wisły.
Mikus.zet odnocie tych uwag to absolutnie się z nimi zgadzam( tzn. te dotycz?ce Ujcia Wisły i Ptasiego Raju, bo tylko tam byłem, na Ujcie Redy nigdy nie miałem czasu )
mikus.zet napisał/a:
- odnonie Ptasiego Raju - najlepiej oczywicie zrobić i cieżkę przyrodnicz? nad jeziorami i morze, ale jeli z jakiego powodu trzeba wybierać (na przykład z powodu braku czasu) to chyba lepiej wybrać morze i przejć się do końca falochronu w ujciu ?miałej Wisły, wspi?ć się na podwyższenie u jego krańca, stamt?d przeczesać panoramę Zatoki, a na samym falochronie poszukać biegusa morskiego
Ja bym powiedział że wiele w tym względzie będzie zależeć od pogody. Może się okazać, że więcej ptaków będzie na Jeziorze niż nad morzem.
mikus.zet napisał/a:
Tylko - uwaga - grobla oddzielaj?ca jezioro od ?miałej Wisły jest przy wyj?tkowo wysokich stanach wody nie do przejcia. Na szczęcie zdarza się to rzadko, ale też trzeba brać to pod uwagę przy planowaniu wycieczki.
Patrz?c na pogarszaj?cy się z roku na rok stan grobli, to mylę że teraz będzie łatwiej o k?piel
Busy i autobusy s? droższe, niż mylałem. Pytajcie po zanjomych i znajomych znajomych, czy nie maj? samochodów i nie chcieliby się w weekend przejechać do Gdańska. Generalnie stawki kształtuj? się na poziomie 2-2,5 zł/km, często 3 zł. Boję się, że koszt transportu + noclegu (czyli sam transport) może skoczyć np. do 80 zł, co pewnie sporo osób może zniechęcić. Dlatego apeluję - zróbmy wszystko, co się da, aby ta wycieczka się jednak odbyła!
Zgadzam sie z Tristanem
W zwi?zku z ostanimi postami przypominam, że jest opcja, że ja wezmę trzech wycieczkowiczów - w pi?tek - z PKP Malbork, Tczew, etc. W tej opcji osoby te plus ja pokrywaj? / dostajemy refinansowanie na cenę benzyny jedynie z PKP do UW + na miejscu + z UW do Elbl?ga - czyli maksimum 250 km czyli maksimum 2,5 X 40 = 100 PLN . Trasa z wysokoci Elbl?ga do Wawy jest bowiem na benzynie służbowej auta
Dzisiaj rozmawiałem z siostr? zakonn?, która szefuje kręgowi biblijnemu, gdzie należę i dała mi namiary na kierowców z autobusami, którzy nie zdzieraj? tak jak firmy przewozowe, więc jest nadzieja.
Jeli uda się załatwić bus, bardzo by mi zależało, aby jak najwięcej osób nim pojechało- po prostu, im więcej ludzi, tym mniej każdy będzie musiał zapłacić. Szczegóły pewnie jutro wieczorem (po zebraniu GW OTOP)
Zgadzam sie z Tristanem
oby koszty tej eskapady były jak najniższe, jeli mam jechac pociagiem do leborka to już może byc za drogo, na razie z tego co piszecie nie mogę nic wywnioskować ostatecznie, czekam z niecierplioci? na rozwoj wypadków
nocleg w biurze jest już pewien?
_________________ N I E M A S P R A W I E D L I W O Ś C I
J E S T E M T Y L K O J A
ŚMIERĆ
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum