FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Tony
2006-04-08, 19:49
Warszawiacy! Ujcie Wisły czeka na nas!
Autor Wiadomość
refleksja 

Wysłany: 2005-11-04, 11:37   

W UW zawsze się co wypatrzy. Wiadomo jak co lata b. daleko to najlepiej miec lunetę, ale przy pomocy lornetki też się co zawsze zdziała :wink: Istnieje też drugie fajne miejsce, tuz obok: Rezerwat Ptasi Raj, też bywa ciekawie. Jak napisał Tony zawsze się jaka kaczucha znajdzie, bez względu na pore roku.

Jeszcze sprostowanie: z Wawy jedzie 1 osoba, któr? miałam wpisac. Ja pewnie też będę w tym terminie wracac, tylko jako nie rodowita Warszawianka :wink: to nie bardzo się chyba łapie by z Wami się wtedy zabrac autkiem? :| Jeli będę skazana na poci?g to postaram się Was odwiedzic na UW :]

A co do wiatru bywa różnie. Jak bylimy z ekip? PPP to wyst?piły problemy z widocznoci?, cho 1 wczeniej takowych nie było.

xhardcorex 
Jerzy Jeż

Wysłany: 2005-11-04, 12:33   

Skoro jest tak mało chętnych w grupie warszawskiej to może można ukryć swoje pochodzenie i też się wybrać :razz:

refleksja 

Wysłany: 2005-11-04, 12:36   

Mozna zawsze się wkupic w łaski twierdzeniem że człowiek się czuje jak stoliczanka :P a pwoażnie Tony jak będzie juz wszystko wiedział da znac :]

Rey 

Wysłany: 2005-11-04, 15:32   

Moim zdaniem te dwa podane miejsca s? najlepsze, skoro Szczecińskie odpada :wink: Z ciekawych terenów o tej porze roku s? jeszcze doliny rzeczne np. Noteci, czy jakie inne duże zbiorniki wodne np. Jezioro Gopło. Jak mam szukać dalej to dajcie znać.

Tony napisał/a:
Więc generalnie mamy dwie opcje- Ujcie Wisły versus Ujcie Warty. Muszę się podpytać, jakie ptaki siedz? w tym drugim miejscu w drugiej połowie listopada, choć generalnie jestem za morzem - nawet jakby w Ujciu wiało, można sobie objechać parę portów, a tam zawsze albo jaki szlachar, albo fajna mewka będzie siedzieć.

Oj Tony przejrzyj liste ptaków IBA Ujcie Warty i już masz pojęcie :wink: Teraz jest tam masa gęsi, kaczek i perkozów różnych gatunków, pierwsze bielaczki i inne przelotne tracze, łabędzie krzykliwe już pewnie przyleciały, bieliki już się zlatuj? w coraz większej liczbie, żurawie też jeszcze s?. Poza tym zawsze można zajrzeć tutaj.

Jak mówie: ja zdecydowanie wolałbym Wartę. W Ujciu Wisły byłem ze 4 razy i za każdym razem tam mocno wiało, nawet w lipcu :P , w Ptasim Raju też byłem 2 razy. Jeżeli większoć będzie za t? opcj? to się bez problemu dostosuje :D niemniej jednak zawsze chciałem odwiedzić Ujcie Warty, a tam ptaków teraz w brud. Jeli w Ujciu Wisły nie będzie odpowiednich warunków zostanie nam ganianie za mewami w portach trójmiasta :wink: , ewentualnie można by spróbować wówczas co wypatrzyć albo na Zatoce Puckiej albo na Zalewie Wilanym.
Generalnie jednak uważam że więcej ptaków zobaczymy w Słońsku.

Tony napisał/a:
Ponieważ refleksja dała znać, że w jej przypadku 25-27 odpada, więc przychylałbym się do weekendu 19-20.

Obecnie także i w moim przypadku termin 25-27 odpada. Choć by się waliło i paliło to będę wtedy nad Biebrz? :]

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-11-04, 17:20   

jeli ujcie Warty leży koło Kostrzynia nad Odr?, to do niego z Wawy jest 1,57 x dalej (w linii prostej) - niż do ujcia Wisły :idea: ja tam nie pojadę w pi?tek po południu - by w niedzielę po południu wracać, zwłaszcza tras? poznańsk? :twisted:

Takie s? REALIA tej wycieczki :idea:

[ Dodano: 2005-11-04, 17:24 ]
I Tony ma rację z tymi portami - nawet fajnie jest ze Skweru Kociuszki w Gdyni popatrzyć, co nie, refleksja A i wtedy można imprę zrobić na gdańskiej starówce...eeeejjj

Pod Elbl?giem znam agroturystykę; mylę, że bez problemu można wyguglować tanie kwatery w Gdańsku, Pucku, Władysławowie, Helu - czy okolicach - o tej porze roku :idea:

refleksja 

Wysłany: 2005-11-04, 19:05   

Pewnie że się co znajdzie. Mogę nawet robic za przewodnika :wink: nawet za darmo albo za zabranie mnie na Wybrzeże :P jak UW nie wyapli to istnieje cały Półwysep Helski, Ujcie redy itp. co się wymyli :]

Maciek G. 
lenik

Wysłany: 2005-11-04, 19:49   

Czeć!!
To super ,że organizujecie taka wycieczke!!
Mi pasuje zarówno 11-12 XI jak i 19-20 XI lub pużniej jednak musi być co ogl?dać,dlatego
przychylam się do Ujcia Wisły zgodnie z tym co powiedział mi Antek z OTOP-u.
Jeli kto ma inny pomysł to chętnie go wysłucham bo jestem pocz?tkuj?cym ornitologiem.

petrelos 

Wysłany: 2005-11-05, 10:56   

tak jako wyszło, że chyba też jade, i mam pytanie co do kwestii jedzenia, czy będziemy sami sobie tworzyć :P ,czy też na miejscu żywimy się czym innym :?:

Tutaj mozesz zobaczyc prawdzıwa ı jedyna dzıka Turcje

Rey 

Wysłany: 2005-11-06, 17:49   

Kejbii napisał/a:
jeli ujcie Warty leży koło Kostrzynia nad Odr?, to do niego z Wawy jest 1,57 x dalej (w linii prostej) - niż do ujcia Wisły :idea: ja tam nie pojadę w pi?tek po południu - by w niedzielę po południu wracać, zwłaszcza tras? poznańsk? :twisted:

Takie s? REALIA tej wycieczki :idea:

Absolutnie się zgadzam. Skoro jednak koszt transportu jest zwracany, może można by co na to wymylić. Zwłaszcza że w Słońsku napewno więcej będzie ptaków i gatunków które będzie można obserwować niż w Ujciu Wisły.

Kejbii napisał/a:
A i wtedy można imprę zrobić na gdańskiej starówce...eeeejjj

Ja tam bym wolał poobserwować, niż po starówce chodzić :wink:

refleksja napisał/a:
Mogę nawet robic za przewodnika :wink: nawet za darmo albo za zabranie mnie na Wybrzeże :P

To którędy proponujesz trase na Ujcie :?: Od strony ?wibna czy Mikoszewa :?:

refleksja 

Wysłany: 2005-11-06, 19:45   

Oj, czepiasz się Rey`u :P
Przecież można zrobic 1 dnia UW,. drugiego Ptasi Raj. Albo jednego dnia oby dwa k?ty a drugiego sobie pojechac gdzies nad Zatokę.

Najpierw i tak musi zebrac się 15 :P

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-11-06, 19:56   

Zdecydowanie Ujcie Wisły, to takie moje osobiste zdanie niczym nie uargumentowane. ;-)

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Rey 

Wysłany: 2005-11-06, 20:09   

refleksja napisał/a:
Oj, czepiasz się Rey`u :P

Wcale się nie czepiam, tylko poważnie się pytam :idea:

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-11-06, 20:32   

W Ujscie Wart wycieczkę robi Grupa Poznańska - doniósł mi o tym dzisiaj Samuel Odzrykoski. Nie ma co, żeby dwie grupy robiły wycieczki w to samo miejsce.

Rey - w Ujcie Warty pojedziemy sobie jeszcze nieraz, masz moje słowo. Ale nie tym razem, bo amikosiki nie mog? jechać w pi?tek wieczorem, a gdybymy w sobotę rano ruszali na Słońsk, to posiedzielimy tam chyba godzinę.

A więc, jeli nasz wniosek rozpatrzony zostanie pozytywnie, robimy wyjazd do Ujcia Wisły w terminie 19-20. Będ? nam potrzebne conajmniej 4 samochody - na razie mamy zadeklarowanych Kejbiego i amikosiki - przydałyby się więc jeszcze conajmniej dwa.

Piotr 

Wysłany: 2005-11-06, 22:34   

Ta wiadomoć ucieszyła mnie ogromnie! Chętnie wezmę udział w wyjeĽdzie i też optuję za Ujciem Wisły. Mógłbym jechać nawet 11-ego ale póĽniejsze weekendy listopadowe też mi odpowiadaj?. Mam samochód na 4 osoby ale jestem kierowc? niedzielnym więc chętnie zabiorę zmiennika za kierownic?.

Rey 

Wysłany: 2005-11-06, 22:45   

Tony napisał/a:
W Ujscie Wart wycieczkę robi Grupa Poznańska - doniósł mi o tym dzisiaj Samuel Odzrykoski. Nie ma co, żeby dwie grupy robiły wycieczki w to samo miejsce.

A jeli tak to :oki:

Tony napisał/a:
A więc, jeli nasz wniosek rozpatrzony zostanie pozytywnie, robimy wyjazd do Ujcia Wisły w terminie 19-20.

Jaki szczegłowy plan wyjazdu masz :D :?:

[ Dodano: 06 Lis 2005 11:28 pm ]
Aaaa :!: No i najważniejsze: ile będzie lunet :?: Bo inaczej nic nie zobaczymy :/

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi