W UW zawsze się co wypatrzy. Wiadomo jak co lata b. daleko to najlepiej miec lunetę, ale przy pomocy lornetki też się co zawsze zdziała Istnieje też drugie fajne miejsce, tuz obok: Rezerwat Ptasi Raj, też bywa ciekawie. Jak napisał Tony zawsze się jaka kaczucha znajdzie, bez względu na pore roku.
Jeszcze sprostowanie: z Wawy jedzie 1 osoba, któr? miałam wpisac. Ja pewnie też będę w tym terminie wracac, tylko jako nie rodowita Warszawianka to nie bardzo się chyba łapie by z Wami się wtedy zabrac autkiem? Jeli będę skazana na poci?g to postaram się Was odwiedzic na UW
A co do wiatru bywa różnie. Jak bylimy z ekip? PPP to wyst?piły problemy z widocznoci?, cho 1 wczeniej takowych nie było.
Moim zdaniem te dwa podane miejsca s? najlepsze, skoro Szczecińskie odpada Z ciekawych terenów o tej porze roku s? jeszcze doliny rzeczne np. Noteci, czy jakie inne duże zbiorniki wodne np. Jezioro Gopło. Jak mam szukać dalej to dajcie znać.
Tony napisał/a:
Więc generalnie mamy dwie opcje- Ujcie Wisły versus Ujcie Warty. Muszę się podpytać, jakie ptaki siedz? w tym drugim miejscu w drugiej połowie listopada, choć generalnie jestem za morzem - nawet jakby w Ujciu wiało, można sobie objechać parę portów, a tam zawsze albo jaki szlachar, albo fajna mewka będzie siedzieć.
Oj Tony przejrzyj liste ptaków IBA Ujcie Warty i już masz pojęcie Teraz jest tam masa gęsi, kaczek i perkozów różnych gatunków, pierwsze bielaczki i inne przelotne tracze, łabędzie krzykliwe już pewnie przyleciały, bieliki już się zlatuj? w coraz większej liczbie, żurawie też jeszcze s?. Poza tym zawsze można zajrzeć tutaj.
Jak mówie: ja zdecydowanie wolałbym Wartę. W Ujciu Wisły byłem ze 4 razy i za każdym razem tam mocno wiało, nawet w lipcu , w Ptasim Raju też byłem 2 razy. Jeżeli większoć będzie za t? opcj? to się bez problemu dostosuje niemniej jednak zawsze chciałem odwiedzić Ujcie Warty, a tam ptaków teraz w brud. Jeli w Ujciu Wisły nie będzie odpowiednich warunków zostanie nam ganianie za mewami w portach trójmiasta , ewentualnie można by spróbować wówczas co wypatrzyć albo na Zatoce Puckiej albo na Zalewie Wilanym.
Generalnie jednak uważam że więcej ptaków zobaczymy w Słońsku.
Tony napisał/a:
Ponieważ refleksja dała znać, że w jej przypadku 25-27 odpada, więc przychylałbym się do weekendu 19-20.
Obecnie także i w moim przypadku termin 25-27 odpada. Choć by się waliło i paliło to będę wtedy nad Biebrz?
jeli ujcie Warty leży koło Kostrzynia nad Odr?, to do niego z Wawy jest 1,57 x dalej (w linii prostej) - niż do ujcia Wisły ja tam nie pojadę w pi?tek po południu - by w niedzielę po południu wracać, zwłaszcza tras? poznańsk?
Takie s? REALIA tej wycieczki
[ Dodano: 2005-11-04, 17:24 ]
I Tony ma rację z tymi portami - nawet fajnie jest ze Skweru Kociuszki w Gdyni popatrzyć, co nie, refleksja A i wtedy można imprę zrobić na gdańskiej starówce...eeeejjj
Pod Elbl?giem znam agroturystykę; mylę, że bez problemu można wyguglować tanie kwatery w Gdańsku, Pucku, Władysławowie, Helu - czy okolicach - o tej porze roku
Pewnie że się co znajdzie. Mogę nawet robic za przewodnika nawet za darmo albo za zabranie mnie na Wybrzeże jak UW nie wyapli to istnieje cały Półwysep Helski, Ujcie redy itp. co się wymyli
Czeć!!
To super ,że organizujecie taka wycieczke!!
Mi pasuje zarówno 11-12 XI jak i 19-20 XI lub pużniej jednak musi być co ogl?dać,dlatego
przychylam się do Ujcia Wisły zgodnie z tym co powiedział mi Antek z OTOP-u.
Jeli kto ma inny pomysł to chętnie go wysłucham bo jestem pocz?tkuj?cym ornitologiem.
jeli ujcie Warty leży koło Kostrzynia nad Odr?, to do niego z Wawy jest 1,57 x dalej (w linii prostej) - niż do ujcia Wisły ja tam nie pojadę w pi?tek po południu - by w niedzielę po południu wracać, zwłaszcza tras? poznańsk?
Takie s? REALIA tej wycieczki
Absolutnie się zgadzam. Skoro jednak koszt transportu jest zwracany, może można by co na to wymylić. Zwłaszcza że w Słońsku napewno więcej będzie ptaków i gatunków które będzie można obserwować niż w Ujciu Wisły.
Kejbii napisał/a:
A i wtedy można imprę zrobić na gdańskiej starówce...eeeejjj
Ja tam bym wolał poobserwować, niż po starówce chodzić
refleksja napisał/a:
Mogę nawet robic za przewodnika nawet za darmo albo za zabranie mnie na Wybrzeże
To którędy proponujesz trase na Ujcie Od strony ?wibna czy Mikoszewa
Oj, czepiasz się Rey`u
Przecież można zrobic 1 dnia UW,. drugiego Ptasi Raj. Albo jednego dnia oby dwa k?ty a drugiego sobie pojechac gdzies nad Zatokę.
W Ujscie Wart wycieczkę robi Grupa Poznańska - doniósł mi o tym dzisiaj Samuel Odzrykoski. Nie ma co, żeby dwie grupy robiły wycieczki w to samo miejsce.
Rey - w Ujcie Warty pojedziemy sobie jeszcze nieraz, masz moje słowo. Ale nie tym razem, bo amikosiki nie mog? jechać w pi?tek wieczorem, a gdybymy w sobotę rano ruszali na Słońsk, to posiedzielimy tam chyba godzinę.
A więc, jeli nasz wniosek rozpatrzony zostanie pozytywnie, robimy wyjazd do Ujcia Wisły w terminie 19-20. Będ? nam potrzebne conajmniej 4 samochody - na razie mamy zadeklarowanych Kejbiego i amikosiki - przydałyby się więc jeszcze conajmniej dwa.
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Ta wiadomoć ucieszyła mnie ogromnie! Chętnie wezmę udział w wyjeĽdzie i też optuję za Ujciem Wisły. Mógłbym jechać nawet 11-ego ale póĽniejsze weekendy listopadowe też mi odpowiadaj?. Mam samochód na 4 osoby ale jestem kierowc? niedzielnym więc chętnie zabiorę zmiennika za kierownic?.
W Ujscie Wart wycieczkę robi Grupa Poznańska - doniósł mi o tym dzisiaj Samuel Odzrykoski. Nie ma co, żeby dwie grupy robiły wycieczki w to samo miejsce.
A jeli tak to
Tony napisał/a:
A więc, jeli nasz wniosek rozpatrzony zostanie pozytywnie, robimy wyjazd do Ujcia Wisły w terminie 19-20.
Jaki szczegłowy plan wyjazdu masz
[ Dodano: 06 Lis 2005 11:28 pm ]
Aaaa No i najważniejsze: ile będzie lunet Bo inaczej nic nie zobaczymy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum