FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Strona internetowa GW OTOP
Autor Wiadomość
Tony 
Plover-man

Wysłany: 2006-01-01, 16:32   

Ten zajączek brzmi ciekawie - jak mi się sesja w lutym skończy, to może przysiądę nad stworzeniem czegoś fajniejszego przy pomocy tego urządzenia.

emzar 
lasowy

Wysłany: 2006-01-01, 16:57   

w ramach wyjasnienia
maly miekki = micro soft
:wink:

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2006-01-06, 20:49   

Hej,

dostałem inormację o wyświetlaniu się przy otwieraniu strony komunikatu programu antywirusowego o wirusie Redlof. Czy komuś jeszcze się to pokazuje?

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2006-01-06, 21:33   

więc... moi drodzy - to co widzicie w nagłówku czyli

Kod:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

jest nagłówkiem aliasu z maskowanym adresem czyli: http://www.erkao.prv.pl/

to jest generowane przez serwer prv.pl i strona jest tylko w ramce na co wskazuje

Kod:
<iframe name=ok2 scrolling=no src='http://ad.prv.pl/p.html' frameborder=0 width=0 height=0 border=0></iframe>

<iframe style="position:absolute; top:0px; left:0px; " src="http://erkao.w.interia.pl/Strony/" width="100%" height="100%" frameborder="0" scrolling="auto" name="ok" onload="slurp666()"></iframe>

reszte kodu to jest głównie skrypt generujący reklamę (w tym przypadku googla)

jadąc dalej

prawdziwa strona jest zakodowana w windowsie a przynajmniej taka jest deklaracja:

Kod:
<META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=windows-1250">

widać to po podglądzie źródła strony bez aliasu, czyli prawdziwego adresu: http://erkao.w.interia.pl/Strony/index.html

do zmiany kodowania polecam chociażby ezHTML - darmowy program, który bez problemu zakoduje jak tylko będziesz chciał jednym kliknięciem. Pamiętać jednak należy, że najważniejsze jest aby faktyczne zakodowanie strony było zgodne z zadeklarowanym w metatagach bo zazwyczaj przeglądarka jest ustawiona na automat i ustawia tak jak odczyta z META

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Waldek 

Wysłany: 2006-01-06, 22:07   

Tony napisał/a:
Nie - strony robię w Notatniku

To właśnie Notatnik robi to zamieszanie ponieważ koduje w Windows-1252. Proponuje użyć Zajączka - sam z niego korzystam przy robieniu swojej strony od kilku lat i jestem z niego zadowolony. No i w Zajączku można przekonwertować na ISO.
Ponadto proponowałbym główne menu zamiast na górze umieścić po lewej stronie (np. korzystając z ramek). Strona wtedy stanie się bardziej przejrzysta.

Dobrze by też było przenieść stronę na inny darmowy serwer. Widzę że oparta jest na HTML, nie ma skryptów PHP więc nie powinno być problemu ze znalezieniem czegoś odpowiedniego.

emzar 
lasowy

Wysłany: 2006-01-06, 22:18   

mopek napisał/a:

do zmiany kodowania polecam chociażby ezHTML - darmowy program, który bez problemu zakoduje jak tylko będziesz chciał jednym kliknięciem.

Potwierdzam. Bardzo fajne narzedzie do tworzenia stron www.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2006-01-06, 23:05   

calutki serwis TP Bocian na nim powstał :] ;)

choć teraz jak widzę zaczyna być kaszana bo zdaje się, że używany jest jakiś program graficzny a to niedobrze wróży... :/

p@nzio 
Fantasta Forum

Wysłany: 2006-01-07, 10:19   

Ja pracuje na Zajączku jestem z niego bardzo zadowolony. Z ezHTML miałem tylko chwilową styczność, ale wydaje się być OK. Pozatym potrafi zmieniać dany tekst masowo w wielu plikach nawet z polskimi znakami z czym zajączek miał już problem.
Waldek napisał/a:
Ponadto proponowałbym główne menu zamiast na górze umieścić po lewej stronie (np. korzystając z ramek). Strona wtedy stanie się bardziej przejrzysta.

Menu z boku to standard, ale z góry też jest nieźle pod warunkiem, że nie jest za długie. Tu akurat pasuje moim zdanie. A ramek nie polecam :| Mogą być zonki z pozycjonowaniem. Ja z ramek już dawno zrezygnowałem.

mopek napisał/a:
więc... moi drodzy - to co widzicie w nagłówku czyli

Kod:

jest nagłówkiem aliasu z maskowanym adresem czyli: http://www.erkao.prv.pl/

to jest generowane przez serwer prv.pl i strona jest tylko w ramce na co wskazuje

mopek napisał/a:
prawdziwa strona jest zakodowana w windowsie a przynajmniej taka jest deklaracja:

Kod:
<META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=windows-1250">

widać to po podglądzie źródła strony bez aliasu, czyli prawdziwego adresu: http://erkao.w.interia.pl/Strony/index.html

Czyli jednak miałem rację :D
p@nzio napisał/a:
No kodowanie iso niby jest, ale hyba tylko na aliasie... Tymczasem sama strona jest chyba w aliasowym iframie i zakodowana nie jest.

mopek napisał/a:
choć teraz jak widzę zaczyna być kaszana bo zdaje się, że używany jest jakiś program graficzny a to niedobrze wróży...

Fujjjjjj :(

Tony napisał/a:
dostałem inormację o wyświetlaniu się przy otwieraniu strony komunikatu programu antywirusowego o wirusie Redlof. Czy komuś jeszcze się to pokazuje?

Nie... :shock:

PS. Ależ zacytaciłem :lol: Może nawet za bardzo...

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2006-01-07, 10:26   

p@nzio napisał/a:
A ramek nie polecam :| Mogą być zonki z pozycjonowaniem. Ja z ramek już dawno zrezygnowałem.

święta prawda :!: ja od samego początku byłem przeciwny jakimkowiek ramkom...

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2006-01-14, 20:58   

Co sądzicie o lekko zmienionej stronie głównej?

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2006-01-14, 21:13   

nie za bardzo pasuje mi białe tło pod menu (z lewej) no i nie lubię czcionki Times New Roman ale to już kwestia gustu

nie wypełnione są w większości matatagi co owocuje np brakiem tytułu strony pokazującego się w przeglądarce na samej górze (niebieski pasek)
Kod:

<title></title>
<meta name=robots content=ALL>
<meta name=robots content='index,follow'>
<META name='revisit-after' content='3 days'>
<meta name=description content="">
<meta name=keywords content="">

to tak na szybko ;)

p@nzio 
Fantasta Forum

Wysłany: 2006-01-15, 16:16   

O! :o Nawet ładnie :) Lubie takie odcieni i kolorystyka mi osobiście pani, ale z Times New Roman MUSISZ coć zrobić! Yuck :P No i pasek menu mógłby być nieco bardzej ciemny (odrobinę) bo zbyt się wybija. Ale odcień jest OK. Przydała by się może też jakaś grafika. Bez przesady oczywiście, ale 2, 3 gify by chyba nieco ożywiły wygląd. Teraz jest estetycznie i schludnie lecz brak czegoś przykuwającego uwagę (poza gąską :) ).

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2006-01-15, 20:22   

OK, przy najbliższej okazji postaram się pozmieniać te rzeczy, na które zwróciliście uwagę.

[ Dodano: 2006-01-15, 21:22 ]
A jaką czcionkę byście proponowali?

amikosik 

Wysłany: 2006-01-16, 01:10   

Mi się czcionka podoba, lubię Times'a ale ja jestem mało kreatywny i podobają mi się nudne standardy. Wygodnie mi się wówczas wszystko czyta.
Na stronie "erkao" dodałbym może jakiś link do strony głównej OTOPu. Może w dziale "linki" a może w "kontaktach".

p@nzio 
Fantasta Forum

Wysłany: 2006-01-16, 07:13   

Tony napisał/a:
A jaką czcionkę byście proponowali?

Standard to Verdana albo Helvetica. Może być też Arial, ale te dwie pierwsze są wszechstronniejsze.

Odpowiedz do tematu