Wysłany: 2006-12-01, 18:16 Obserwacje ptaków w Warszawie
Serdecznie zapraszam dodzielenia się swoimi obserwacjami z Warszawy i okolic, pod warunkiem, że nie dotyczą one Wisły, Modlina, Zalewu Zegrzyńskiego i stawów Raszyńskich, bo dla nich są oddzielne tematy.
_________________ Weź udział w I Warszawskim Ptasim Rajdzie - www.wgotop.pl/wpr
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Ja regularnie odwiedzam parki Promenada i Morskie Oko na Mokotowie. Zestaw typowo parkowy - bogtki, modraszki, mazurki, zestaw krukowatych z sójką, kos, kowalik, raz pojawił się pełzacz. Na stawie w Morskim Oku regularnie około 70 krzyżówek, 40 śmieszek, pojedyncze mewy pospolite i 2 łyski. W niedzielę pojawiła się dodatkowo mewa srebrzysta, a w drodze nad staw słyszałem głosy gili.
Zgadzam sie z Tristanem
Zgadzam sie z Tristanem
Jak się kliknie na stronę erkao to pojawia się zgrabna pupa w basenie i tajemnicze pytanie.
Wracając do ptaków to dlaczego zdjęcia takie nieostre wyszły?
Były jakieś wypluwki pod drzewem z puszczykiem?
Widzieliście plastiki u śmieszek?
Trzeba włączyć opcję "nie pokazuj wyskakujących okienek" lub po prostu zamknąć okienko z pupą. Zdjęcia wyszły nieostre, bo ja nie umiem robić zdjęć (puszczyk był robiony metodą Coolpix przyłożony do lornetki trzymanej w trzęsacych się z emocji rękach, natomiast cyraneczka przez Bressera, który jest kiepską lunetą.
Pod dziuplą nie widzieliśmy wypluwek, ale też prawda, że nie szukaliśmy (patrzyliśmy przede wszystkim do góry, a nie w dół). Mewy głównie na wodzie, mało stało tak, by dało się przejrzeć nogi.
Zgadzam sie z Tristanem
Coś ode mnie:)
Rezerwat Morysin i Park w Wilanowie:
oprócz standardowych bogatek, modraszek, kowalików, pełzaczy i krzyżówek
na Jez. Wilanowskim od pazdziernika regularnie widuję 2 czaple siwe i 3 pary łabędzi niemych z czego jedna para ma 6 młodych, a druga 1, trzecia para bez potomstwa,
pojawiają się kosy, kwiczoły, stadka czyży, dzwońców, jemiołuszek,
dzięcioły duże, kilka razy w tym samym miejscu w Morysinie dzięcioł czarny,
20.01.07 - na Jeziorku 12 traczy nurogęsi (7m : 5f) a w Parku dzięcioł zielony (samiec?)
21.01.07 - na Kanale Sobieskiego 1 perkozek a na Wilanówce 2 (nieozn. płeć)
W Parku Arkadia na Mokotowie dzisiaj mewa czarnogłowa w 1. szacie zimowej.
Zgadzam sie z Tristanem
A więc dziś mniej więcej z jeziora Wilanowskiego i Morysina - nic ciekawego, może dla tego że idąc po pękającym lodzie i skrzypiącym śniegu wszystko uciekało od razu..
mewia mieszanka latająca nad głową nie dająca się oznaczyć.. krzyżówki, łyski, łabędzie nieme, czapla siwa, wrony siwe, gawrony, kawki, kwiczoły, bogatki, modraszki, raniuszki, pełzacze (pewny nie jestem ale raczej leśne), kowaliki, zięba, dzwońce, czyże, dzięcioł duży i jeszcze parę innych gatunków których nie oznaczyłem..
A na ul. Biedronki w jednym z przydomowych ogródków biegał bażant zaś wracając autobusem z okna widziałem na sadybie w parku młodego łabędzia niemego walczącego z krzyżówkami o jedzenie
Dziś w łazienkach mimo padającego śniegu było ciekawie. Woda zamarznięta była w około 80%.
mandarynki - 27
wśród smieszek były też duże młodociane mewy - 7
i łabędź wyglądający na przymarxniętego do lodu... wszystkie ptaki po nim chodziły, skakały, podziobywały.. po kilku chwilach obserwacji, poproszeni panowie o pomoć profesjonalnie sprawdzili czy trzeba go ratować (rzucali śniegim w niego ) ale po kilku celnych rzutach podniusł się z lodu..
krzyzówki niezliczalna ilość - Jeden kaczor pokazał mi język, ale za kare mu juz tak zostało
i oczywiście pawie..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum