207.04.27, Łazienki - rano widziałem jednego pisklaka nurogęsi z samicą, pływały po zachodnim zbiorniku (tym od Agrykoli), potem się gdzieś przeniosły.
Wydawało mi się, że Agrykola jest na północ od Łazienek? Ale nurogęś i pisklę w Łazienkach??? To bardzo ciekawa obserwacja! Lęgi w Łazienkach?
Mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś z Was może chodzi czasem na spacerki po Łazienkach i liczy przy tym obserwowane ptaki przynajmniej raz w miesiącu?
_________________ There are patterns everywhere in nature
Ale nurogęś i pisklę w Łazienkach??? To bardzo ciekawa obserwacja! Lęgi w Łazienkach?
Potwierdzenie faktu rozprzestrzeniania się nurogęsi w warszawskich parkach - przynajmniej w tych które oferują temu gatunkowi miejsca dogodne do lęgów. Zastanawiające jest to że pisklaki już się wykluły - ja nie tak dawno widziałem tam dopiero pływającą parę
A do mojego poprzedniego postu zapomniałem dopisać jeszcze samicy dzięcioła białoszyjego na ogródkach działkowych przy jeziorku Czerniakowskim.
Ale nurogęś i pisklę w Łazienkach??? To bardzo ciekawa obserwacja! Lęgi w Łazienkach?
Samica tracza co roku wodzi młode na Agrykoli. Tylko szkoda że ma jedno w tym roku.... Ja też mam wrażenie że tracze nurogęsi się urbanizują. W tym roku widziałam parę na Dolnej i samca na Łasze Zbytki (Wawer) - choć one raczej były nielęgowe. W ogóle głowienek też jest znacznie więcej niż np. 10 lat temu - ciekawsze te stawy .
wygląda na małą krzyżówkę, co nie? Co ciekawe dzisiaj pisklakiem opiekowała się krzyżówka właśnie, pisklę też trochę popływało przy... łąbędziu:-)
To ten sam, jeden pisklak, który ostatnio trzymał się uporczywie nurogęsi (krzyżówek nie było w bliskim otoczeniu), zresztą jedyny w całych łazienkach. Może lubi zmieniać matki:-)
Bedąc w niedziele w Łazienkach i Agrykoli udało mi sie odnaleźć tylko jednego samca nurogęsia, ale za to w czasie posiłku..
jeśli chodzi o piskalaki to sytułacja wygladała mniej więcej tak;
w parku pod belwederem 4 pisklaki krzyzówki
na kanałku na agrykoli 3 rodzinki - w pierwszej 10 pisklaków, w drugiej rodzinie 5 (pisklakami opiekował się "sołtys"), i był jeszcze jeden pisklak z lekka zagubiony między samicą krzyżówki samcem mandarynki i wroną siwą.. może to ten jeden co sie zgubił i jest Cobretti-ego
a uzupełniając jeszcze relacje Reya (o zdjęcia głównie) z 2007-04-27 z Wilanowa dodam tylko że:
na jeziorku powsinowskim są dwa gniazda łabędzia niemego
widziane by też pokląskwa i błotniak
Mieszkam na Grochowie niedaleko lasku. Dzisiaj sąsiad prawdopodobnie widział Kwiczoła, który wydziobywał z jego ogródka robaki. Był pod dużym wrażeniem, gdyż kwiczoł stawał na grządce, wypinał ogon i jednym ruchem wyjmował robaka z ziemi. W zeszłym roku para Kwiczołów przezimowała w okolicy, a potem znikła. Miło, że znów się pojawiły.
Oprócz tego w okolicy pojawiają się Sroki, tyle że teraz jest ich dużo mniej bo wycięto duże oschłe drzewo na którym robiły gniazda. Dwa lata temu zauważyłem, że jedna sroka lata razem z 7 młodymi co wyglądało bardzo sympatycznie. np. na murze najpierw lądowała ona, a następnie za nią 7 mniejszych sroczek.
Niedaleko gniazdo ma para Sierpówek (nie mogę wypatrzyć gdzie), które są wykarmiane na parapetach przez sąsiadów. Oprócz tego tradycyjnie gołębie i wróble. Pojawiają sie też Sójki, Sikorki bogatki i modraszki, Szpaki, Kawki, Wrony siwe, Kosy i Jerzyki.
Liczenie 56 wron siwych musiało cię przyprawić o ból głowy i tak pewnie jest ich więcej.
A ilu dziwnych ludzi:) choć są miejsca, że nie ma nikogo;)
Wrona siwa, królowa warszawskich ptaków to bardzo ciekawe stworzenie, z pewnością jest ich więcej. Mają swoje ulubione miejscówki, ale poza tym strasznie się kręcą w te i we wte.[/i]
_________________ There are patterns everywhere in nature
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum