Teraz są przeloty więc trafić trzemielojada pewnie nie problem. Najciekawsze chyba jest miejsce, pchając wózek z dzieckiem po parku, w centrum Warszawy nikt się nie spodziewa rarytów na trawniku tuż obok alejki dla spacerowiczów.
Ale podobno po południu był krogulec pięknie siedzący na drzewie?
Co do trzmielojada to po kilku dniach deszczu dziś był pierwszy dzień słońca i drapol mógł załapać się na jakis fajny komin termiczny i wyruszyć dalej w drogę.
Zobaczmy jutro rano czy się jeszcze pojawi
Tym razem przekazuję info z trzeciej ręki o sokołach na Bielanach. Niestety nie znam dokładnej lokalizacji pozatym, że to gdzieś koło ul.Gwiaździstej i siedzą tam od tygodnia.
Wczoraj w Łazienkach:
Świstun - już są dwa , albo 3 ptaki,
Perkozek - bardzo trudny do uchwycenia, chowa sie pod drzewami, tylko przypadek spowodował że udało sie go zauważyć
Rożeniec - prawdopodobnie, ale nie jestem pewny.
(zdjęcie w ptaki do identyfikacji)
Zapomniałem jeszcze dodać czaplę siwą - najpierw jeden przylot i siedziała koło pałacu na wodzie, potem jeszcze widziałem trzy razy w czasie przelotów.
Także pełzacz leśny, mandarynka, kos, kowalik no i pozostałe pospolite.
Dziś na łasze przy Moście Poniatowskiego - to co mi sie udało rozpoznać:
mewa siodłata
mewa srebrzysta
mewa pospolita
śmieszka
kormoran - pokaźne stadko
czapla siwa
dziś (16.10) rano w godzinach 7.00-10.00 zrobiłem sobie spacer od mej dawnej
uczelni (SGGW), przez łąki pod skarpą ursynowską, do alei wilanowskiej, a
potem w okolicach jeziorka powsinkowskiego w Wilanowie (U-ursynów,
W-Wilanów)
łabędź niemy 2 W
krakwa 1m W
krzyżówka 35 U, 26 W
myszołów włochaty 1 W
bażant 1 U
kokoszka 1 W
łyska 5 W
mewa romańska 1 W
śmieszka 3 U, 10 W
dzięcioł duzy 1 U
skowronek 2 W (przelot)
świergotek drzewny 1 W (przelot)
srokosz 1 W
strzyżyk 1 W
pokrzywnica 3 W (przelot)
rudzik 3 U, 2 W
kląskawka 1 W (samiec)
kos 8 U
kwiczoł 3 U, 55 W (przelot)
spiewak 1 W
mysikrólik 4 U
bogatka 4 U, 9 W
trznadel 1 W (przelot)
zięba 1 U, 52 W (przelot)
jer 4 U, 3 W (przelot, z reguły pojedyncze ptaki, tylko raz w stadzie z ziębami)
czyż 10 U
szczygieł 5 U, 40 W
grubodziób 6 U
szpak 306 U, 133 W
sójka 2 U
sroka 13 U, 8 W
stado kawek i gawronów - ok. 450 ptaków
Zdjęcia myszaka włochatego i krakwy w temacie o ciekawych obserwacjach w Warszawie
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum