16.04 (z ciekawszych) w ogrodzie botanicznym w Powsinie;
ridzik - 1
Ridzik to rzeczywiście bardzo ciekawa obserwacja
W Łazienkach we wtorek sporo grzywaczy, moja pierwsza tegoroczna śpiewająca kapturka, kopulująca para dzięciołów średnich, dzięcioł duży, głos dzięcioła zielonego, para kwiczołów atakująca wronę siwą, sroka atakowana przez kosa, dwa pierwiosnki, dwie zięby, w tym śpiewający samiec.
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
wróbel – 2,4
kos – 1,1,1,1,1,1
piegża – 1,1
oknówka – 2
wrona – 1,1,2
szpak – 1,2,20
sroka – 2
dzięcioł białoszyi – samiec przy ul. Biedronki, najpierw na betonowym słupie elektrycznym, potem przeleciał na drzewo. Głos dzięcioła białoszyjego słyszeliśmy też w szpalerze drzew na brzegu Jeziorka Wilanowskiego nieopodal zejścia od ul. Biedronki
krzyżówka – 7 par,3,
łyska – 2,1,1,2
nurogęś – 3 pary
pierwiosnek – 1,2,1,1,1,1,1
piecuszek -1 głos
śmieszka – 20,10
mewa pospolita – 1,1
zięba -1,1,1,2,
dymówka – 1,8
kapturka – 1,1,1,2,2
sójka -1
bogatka – 1,2
pełzacz sp. – 1
grzywacz – 1,80
kowalik – 1
dzięcioł duży – 1 głos
dzięcioł średni – 1
śpiewak – 1,1
piskliwiec– na palach przy brzegu nad Jeziorkiem Wilanowskim, przed pałacem
muchołówka żałobna – 1 samiec
czernica – 1 para
modraszka – 2
skowronek – 1
łabędź niemy – 1
rybitwa rzeczna - 2
pliszka żółta – 1
remiz – (widziany przez Gacolkę)
pliszka siwa – 1
bażant – 1
czajka – 2
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Dziś 22.04.2007. widziałam krążącego nad rezerwatem Morysin (Wilanów) 1 BOCIANA CZARNEGO!!! Wyciągnięta długa szyja, wyciągnięte nogi, od spodu jednolicie czarne skrzydła, biały brzuch, od wierzchu jednolicie czarny, więc chyba się nie pomyliłam:)
Ha, no właśnie jak bardzo mniej więcej a raczej czy idąc po stronie Morysina trzeba sie bardzo wpatrywać by je zobaczyć. Ja przechodząc tam kilka dni temu nic nie widziałem.. choć też i nie szukałem
lato, widać, jak kończy się pełny rów z wodą, zaczynają się takie paliki powbijane i potem spore kawałki suchego fragmentu rowu - po prostu woda od strony rezerwatu wyschła (po drugiej stronie woda jest). No i gdzieś tam, po prostu musisz wypatrywać - siedzi parka, nie są zbyt wygodne do obserwowania, bo trzcina troche zasłania. Jak obejdziesz morysin wzdłóż rowu to trafisz na 99 proc.
- 2 mewy małe nad Wisłą w okolicach kolektora bielańskiego
- dorosły sokół wędrowny na kominie Elektrociepłowni Żerań
A z pozostałych pojawiających się doniesień na czoło wysuwa się to:
Michał Radziszewski napisał/a:
Wczoraj wieczorem, na trawniku kolo kosciola przy skrzyzowaniu ul. Mehoffera i Pludowskiej na Tarchominie, samiec skandynawskiego podgatunku Drozda obrożnego - Turdus. t. torquatus. Zerowal wraz z dwoma kwiczolami i samcem kosa, ktory go co jakis czas atakowal. Ptak był mało plochliwy i sprawial wrazenie zadomowionego.
Z tego co wiem to jest tam 6 skrzynek dla wędrownych. Na kominach są dwie, na budynku wzdłuż Trasy toruńskiej też dwie i dwie skrzynki niewidoczne z zewnątrz zamontowane od strony dziedzińca. Większość zajmowana do tej pory przez pustułki. Najlepszym miejscem obserwacji wał obok boiska piłkarskiego przy Moście Grota.
207.04.27, Łazienki - rano widziałem jednego pisklaka nurogęsi z samicą, pływały po zachodnim zbiorniku (tym od Agrykoli), potem się gdzieś przeniosły.
- na jeziorku Wilanowskim nadal niepłochliwy samiec rożeńca
- na jeziorku Czerniakowskim bączek jedno z ostatnich stanowisk w stolicy wygląda na nadal aktualne
- natomiast na jeziorku Powsinkowskim idealne warunki dla lęgowych rybitw (kręciły się tam cn. 5 rzecznych i 2 czarne) + 2 gniazda łabędzia niemego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum