FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje ptaków w Warszawie
Autor Wiadomość
amikosik 

Wysłany: 2008-05-15, 00:32   

W środę 14 maja pierwszy słowik szary w Arkadii.

Wychuchol 

Wysłany: 2008-05-15, 09:51   

amikosik napisał/a:
To zamontuj w ogrodzie skrzynkę a będziesz miał puszczyka na codzień. A młode nie wydzierają się gdzieś obok?

Muszę się przejść w tamtą stronę. Jak nie znajdę poproszę Cię o pomoc w poszukiwaniach jako Naczelnego Puszczykologa Kraju ;)

Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-05-15, 18:45   

amikosik napisał/a:
W środę 14 maja pierwszy słowik szary w Arkadii.
Słowik to sie wydziera przy wejściu do metra centrum w takiej kepie krzaków tam gdzie Indianie tańczą i śpiewają.
Nyctereutes napisał/a:
W Warszawie są w większości miejskich parków, a nad Wisłą też można spotkać pojedyncze osobniki.

Na razie roboczo wychodzi (o ile traktowac kompleksy zbiorników połozonych obok jako jedno stanowisko) że są w 19% zbiorników Warszawy...

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2008-05-21, 18:08   

czołem wszystkim,

zrobiłem na WG OTOP-owej stronie pozycję poświęconą ciekawym warszawskim obserwacjom. Będę tam wpisywał to, co napiszecie tutaj, ale jakby ktoś chciał mi ułatwić życie, to będę wdzięczny za maila z obserwacją na warszawska(at)otop.org.pl

Skomor 

Wysłany: 2008-05-25, 17:06   

A samiec lodówki nadal pływa tam, gdzie pływał... Najwyraźniej bardzo mu się Warszawa spodobała ;) Dodatkowo na stawach bardzo dużo krzyżówek i jedna śmieszka. Obserwacje z dziś

miras 

Wysłany: 2008-05-25, 19:50   

Skomor napisał/a:
A samiec lodówki nadal pływa tam, gdzie pływał... Najwyraźniej bardzo mu się Warszawa spodobała ;)

czyli tam na stawikach w okolicach Marymonckiej?
ja widziałem samca lodówki 24.IV na Wiśle w okolicy Tarchomina oraz 14.V w okolicach kolektora młocińskiego.

lodówka 14.V kolektor.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 42.66 KB

Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-05-27, 08:39   

W parku między Dolną a Parkiem Morskie Oko w betonowym zbiorniku wczoraj para mandarynek bez młodych. Wczoraj też nad Agrykolą zauważyłam na chodniku bardzo małego pisklaka (chyba kwiczoła). Mialam bardzo mieszane uczucia czy powinnam go zostawić bo chyba zdecydowanie za wcześnie wyleciał z gniazda ale rodzice i inne ptaki darły się prubując mnie odstraszyć więc włożyłam go wysoko na rozwidlenie gałęzi i dałam im spokój. Ciekawe ile dni musi taki pisklak przetwać żeby troche podlatywać?

pisklak.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 71.33 KB

amikosik 

Wysłany: 2008-05-27, 23:37   

... w ciągu tygodnia samodzielnie będzie już wskakiwał na drzewo i przelatywał co namniej 10-15 metrów, a teraz to taki mały skoczek który może czasami podlecieć na 1-1,5m w górę co już pozwala wdrapać się na niższe drzewa.

wojman 

Wysłany: 2008-05-30, 15:12   

Dziś na Gocławiu przelatywał bocian czarny. Prawdopodobnie przybywa tutaj od kilku dni.

dość regulanie około południa.

amikosik 

Wysłany: 2008-05-31, 00:07   

30 maja:
W Parku Arkadia spiewał słowik szary i trzcinniczek
Na Saskiej Kępie ul. Brazylijska 11a widziałem pełzacze, które miały gniazdo w bloku mieszkalnym w pionowej szczelinie pod rynną.

amikosik 

Wysłany: 2008-06-03, 16:28   

Wczoraj w Dolince Służewieckiej spiewało 6 trzciniaków, zaganiacz i trzcinniczek.

Wychuchol 

Wysłany: 2008-06-09, 11:41   

Puszczyki namierzone :-) :oki: Korzystając z hucznej imprezy studentów na terenie obserwatorium w Józefosławiu dostałem się na ten zazwyczaj zamknięty teren. Pomimo decybeli wrzaski młodych było doskonale słychać. Młodych było przynajmniej 2, potrafią już nieźle latać z drzewa na drzewo i drą się niemiłosiernie.

Nyctereutes 

Wysłany: 2008-06-09, 23:32   

wojman napisał/a:
Dziś na Gocławiu przelatywał bocian czarny. Prawdopodobnie przybywa tutaj od kilku dni.

Obrazek

dość regulanie około południa.

Widziałem dziś typa z Mostu Siekierkowskiego, ciekawe czy to ten sam.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-06-22, 18:40   

Nad jez. Powsinkowskim dzisiaj pikował na łabędzia ptak o kształcie rybitwy ale mniejszy i szary (może rybitwa szara nie znam się), zaskroniec pożerał rybe (zdjęcie w odpowiednim dziale), łąbądź syczał na mnie, ja spacyfikowałam z kolei osiłka z psem bez smyczy bo był agresywny.
W Skaryszewskim czworo azjatów czychało na żaby (ciekawe czy w okolicznych barach podaje się żabie udka), zboczeniec czychał na opalające się panie a ja normalnie widziałam bobra z 2 metrów ;) ! Najpierw myslałam ze to wiekla ryba płynie pod woda i zdziwiłam się jak tam się mieści bobyło płytko, ale to był 2-częsciowy ssak z szerokim ogonem. Wiem nawet gdzie ma norę, bo wpływał tam własnie. Bardzo udany dzień gdyby nie fakt że cos z licznej elektroniki w plecaku rozładowało mi kartę miejską .... :roll:

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2008-06-23, 15:42   

Joanna napisał/a:
Nad jez. Powsinkowskim dzisiaj pikował na łabędzia ptak o kształcie rybitwy ale mniejszy i szary (może rybitwa szara nie znam się)

Opis pasuje na rybitwę czarną.

Odpowiedz do tematu