Wczoraj Jeziorko Imielińskie
łabędź niemy z żółtą obrączką na nodze 24MF
Ciekawe, bo ja tam niedawno widziałem łabędzia z obrączką 42 ME. Albo inny albo znaki Ci się poprzestawiały
Dzisiaj nad jeziorkiem przeleciał samiec błotniaka stawowego.
Wczoraj na stawie w Raszynie na prawo od szosy standardowe tam ptaszki (mallardy, czernice, głowienki, czapla, łabędź, zauszniki, śmieszki, dwuczube). Zarzucam 2 fotki.
tak, coś poprzestawiałem, zapisałem sobie w telefonie 42MF ale nie robiłem zdjęcia, ciekawe czy to moja pomyłka czy są dwa i jeden siedzi gdzieś na gnieździe. Jeśłi jest tylko jeden i ma numer 42ME to już nawet znam kto zakładał obrączkę.
Dzisiaj odwiedziłem Arkadię i poza stałym zestawem w sensie: krzyżówki, dorastające łyski itp, obserwowałem w trzcinowisku w stawie naprzeciw Królikarni trzy potrzosy (2 samce i samicę).
A poza tym - dwa wygrzewające się żółwie czerwonolice w tymże stawku
Hej, poszukujemy stanowisk dzięcioła zielonego, zwłaszcza gniazd w Warszawie i na Mazowszu. Jakby ktos znalazł piórko byłoby idealnie. Sedecznie proszę jakby co o informacje na pw do mnie.
W zeszle lato zielonego spotykalam w okolicy ulicy Wyczolki, w strone Okecia jest bardzo fajny zarosniety parko-ogrod...
W sobote, przy Moscie Siekierkowskim, Sanktuarium na Siekierkach lyska na gniezdzie z 3 mlodymi i kupa pliszek zoltych (co najmniej 5)
http://picasaweb.google.p...140574653148386
Dzisiaj przedziwny blaszkodzioby ptak na osiedlu Wrzeciono, na Stawach Brustmanna, na Żoliborzu w okolicach Leclerka (ale zdrugiej strony ulicy). Jakis taki najbardziej z europejskich podobny do lodówki, zdecydowanie mniejszy niz krzyżówka i wydający całkiem inny głos niż kaczki Nie znam się na pticach i konsekwentnie nie noszę w tym sezonie aparatu żeby się nie rozpraszać (i konsekwentnie co rusz tego żałuję). Jak ktoś wie o co chodzi z tym ptakiem albo mieszka w okolicy to proszę o konsultację. Ja na razie wybywam na kilka dni
Wie ktoś może, gdzie dokładniej są te stawy ? To są okolice ulicy Tołstoja i Petofiego ? Chciałbym tam jutro z rana podjechać i ewentualnie porobić zdjęcia
Tak Jeden jest z takim taraskiem widokowym. Rozglądajcie się przy okazji za żółwiami czerwonolicymi bo też ponoć tam są Do mnie podpłynął na metr, ludzie go karmią chlebem.
Żółwie chleba nie jedzą, podobnie jak łabędzie nie powinny jeść chleba, a niedźwiedzie w ZOO cukierków, co nie zmienia faktu, że ludzie je tymi "smakołykami" karmią
Dobra, jutro z rana jadę. Mam nadzieję, że znajdę "lodówka"
Jak dobrze wstać, skoro świt... Na przykład można lodówkę poobserwować
Byłem, zobaczyłem, uwieczniłem. Faktycznie, pierząca się Clangula, jak bonie dydy. Poza tym chyba ze cztery samice krzyżówek z pokaźnymi gromadkami młodych i dwie polujące rybitwy rzeczne. Żółwi nie widziałem. Tę lodówkę to trzeba gdzieś zgłaszać ? Obserwacja w sumie dość niecodzienna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum