Obserwacja remiza niedaleko Lasu Kabackiego: fajnie biegał wokoło wierzbowej gałązki owijając umocowanie gniazda trawą. Moja pierwsza obserwacja tego gatuneczq.
Dziś w Parku Arkadia martwy gołąb i pełno oskub, jak po ataku krogulca albo jastrzębia. To pierwszy taki przypadek, że widzę takie ślady drapola w Parku.
Dziś w Arkadii:
- głos dzięcioła zielonego,
- w drugim gnieździe łysek pojawiły się młode,
- znalazłem dziuplę dzięcioła dużego, gdzie dzięcioły siedzą na zmianę - pewnie jest tam gniazdo.
Wczoraj Jeziorko Imielińskie
rudzik 1
kapturka 1
głowienka 2
krzyżówka 1
łabędź niemy z żółtą obrączką na nodze 24MF
Dziś w Arkadii łyska zbudowała drugie gniazdo jakieś 3 metry od poprzedniego i zaczała ponownie wysiadywać jaja. W nowym gnieździe są co najmniej 2 jaja. Tymczasem młode tegoroczne łyski z poprzedniego lęgu zostały pod opieką samca. Pierwszy raz widzę takie nakładające się lęgi u parkowych łysek - kiedy młode jeszcze nie są samodzielne a zaczyna się drugi lęg.
Przed Królikarnią pływają młode krzyżówki.
Spiewała dziś kapturka udając słowika ale bez charakterystycznego terkotu. Na początku dałem się nabrać bo pięknie udawała i miałem nadzieję, że słowiki już przyleciały do Arkadii.
Przed Królikarnią na starym gnieździe łyski wygrzewają się 2 żółwie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum