Wysłany: 2008-04-13, 15:03 Obserwacje ptaków na terenie Białołęki i okolic
11.04.08.
Obok swojego miejsca pracy (ul.Parcelacyjna) zaobserwowałem samca pleszki. Tego samego dnia na dachu mojego bloku usiadł ptak z rodzaju Phoenicurus sp.(patrz.fot.). Niestety nie jestem w stanie okreslić czy była to samica pleszki czy kopciuszka.
12.04.08.
Odbyłem bardzo długa i owocną wyprawę rowerowo- ornitologiczną. Objechałem prawie całą Białołękę oraz zawadziłem o Legionowo, Józefów i Nieporęt.
Na Ul.Kępa Tarchomińska na jednym z dachów "nakryłem" parę kopulujacych wróbli domowych. Był to miły widok bo rzadko ostatnio widywałem te ptaki.
Kolejne ciekawe gatunki widziałem na Ul. Dębowej , ciągnacej sie od Ul.Modlińskiej do Lasów Legionowskich.
Poraz pierwszy w tym roku widziałem tam pare dymówek i pliszke siwą.
W miejscu gdzie Ul.Dębowa wpada w Lasy Legionowskie obserwowałem pare kowalików, 2 samce zięby i ptaka którego nie widziałem całą dekadę - sikorę sosnówkę.
Najciekawszym miejscem jakie wczoraj odwiedziłem był teren prywatny przy ul Piaskowej, odchodzacej od Ul.Stróżańskiej (droga 632,Rembelszczyzna - Legionowo). Teren ten jest pokryty piaskiem, niskimi trawami, zwirem, asfaltem i płytami żelbetowymi. Dość duzy teren otwarty w sąsiedztwie lasów. Co ciekawe od 2001 rok w rok obserwuje tam sieweczkę rzeczną.Tak było i tym razem. Widziałem 3 osobniki. Czy mozliwe jest żeby ten ptak sie tam gnieżdził?
Oprócz tego widziałem stadko makolągw (ok.15 osobników), białorzytkę i samca kopciuszka.
Ostatnia ciekawymi obserwacjami były obserwacje kruka i sroki przy Ul.Stróżańskiej za Kanałem Żerańskim oraz pustułki ze zdobyczą na Ul.Mochtyńskiej, w pobliżu gniazda bocianów.
Pozdrawiam
Piotrek
20.04.08.
Dzis znowu uprawiałem bike birdwatching. Odwiedziłem nastepujące stanowiska:
1) Okolice Rezerwatu Bukowiec Jabłonowski;
2) Stanowisko sieweczki rzecznej przy Ul. Stróżańskiej / Piaskowej? (Gmina Nieporęt);
3) Gniazda bocianów
W Rezerwacie Bukowiec Jabłonowski (pn.cz. Lasów Legionowskich) niestety nie natknąłem sie na zbyt wiele ptaków (jedynie zieby i kowalik).
Natomiast miałem ciekawe obserwacje w okolicach jeziorka śródleśnego (na pd-wsch. od rezerwatu). Okazuje sie że pn. cz. tego terenu zamieszkuje pierwiosnek a pd. piecuszek. Jeszcze wczoraj nie potrafiłem odróżnić tych gatunków, ale ściągawka w postaci odtwarzacza mp3 z nagraniami głosów obu tych gatunków załatwiła sprawę. Bardzo dziękuje też Antkowi M. za wskazówki.
Co ciekawe śr.cz. tego obszaru zamieszkuje rudzik, a w trzcinowiskach obok jeziorka od 2001r. gnieżdził się trzciniak, jednak w tym roku jeszcze go nie ma.
Inne zaobserwowane gatunki: para krzyżówek, sójka (1 os.), sikora czarnogłówka (3 os.), zięby, bogatki , modraszki, sójka, samiec kosa.
Puszcza Słupecka
W puszczy obserwowałem muchołówkę żałobną i tak pochłoneła mnie obserwacja tego gatunku że nie zwracałem uwagi na inne ptaki.
na skraju puszczy 3 osobniki żurawia (przeleciały mi nad głową), krążący bocian biały. pliszka siwa 2 os., cierniówka - 1 os.
01.05.08. 336_640x428.jpg Muchołówka żałobna
Plik ściągnięto 8 raz(y) 96.18 KB
01.05.08. 308_640x428.jpg Muchołówka żałobna
Plik ściągnięto 6 raz(y) 105.42 KB
01.05.08. 022_640x428.jpg Kolejne 2 osobniki żurawia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum