dziś wycieczka w poszukiwaniu mew czarnogłowych. Niestety, wynik - 0
Ale generalnie spacer bardzo fajny. Zacząłem przy Moście Śląsko Dąbrowskim, potem nabrzeżem do Mostu Gdańskiego i krzaczorami do Grota Roweckiego.
Generalnie mało łach, gdzie mogłyby siedzień mewy. W sumie widziałem może ze 40 śmieszek i ok. 20 dużych mew (argentatus/cachhinans/michahelis).
Rybitwa rzecza - 8, głównie przy Moście Gdańskim
Czapla siwa - ok. 10, na całej długości
Kormoran - ok.20, na całej długości
Brodziec piskliwy - w sumie 10, z czego cn 4 na wielkiej piaszczystej łasze, która utworzyła się koło Mostu Grota Roweckiego
Sieweczka rzeczna - 5 młodych też na łasze
Kwokacz - 1 w locie prz łasze
Modraszka - 1 w krzaczorach koło mostu
Brzegówka - cn 160, nieraz z odległości paru metrów (siedziały na linach barek zacumowych przy wybrzeżu)
Jerzyk - 1
Dymówka - ok. 50
Oknówka - ok.20
Pliszka siwa - cn 15
Niesamowitym uczuciem jest spacer wśród nadwiślańskich lasów, gdzie można sie poczuć jak w prawdziwym lesie deszczowym. Polecam wszystkim
_________________ Weź udział w I Warszawskim Ptasim Rajdzie - www.wgotop.pl/wpr
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
dziś w godzinach 8.30 - 13.00 obserwowałem ptaki nad dwoma warszawskimi kolektorami - bielańskim i młocińskim. Ogólne wrażenie - przed nadejściem lodowacenia rzeki okolice bielańskiego są znacznie ciekawsze, przede wszystkim z racji dużej piaszczystej wyspy (czy raczej półwyspu - nie wchodziłem, ale tam siedział m.in. dorosły bielik) na wysokości EC Żerań i kamiennej ostrogi na Wiśle (tam ponad 200 kaczek).
Z najciekwszych:
świstun - 1
krakwa - 1
płaskonos -1 (wszystkie na ostrodze koło Bielańskiego)
czernica - 2 (młociński, dwa samce)
krzyżówka - w sumie ok. 500
nurogęś - 1 samiec (bielański)
bielik - 2 (1 ad i 1 w szacie nieostatecznej)
mewy:
duże nieoznaczone - 6
srebrzysta - 8
białogłowa - 10
romańska - 7
pospolita - 7
śmieszka - ca 350
(26 dużych mew koło 13 siedziało na wysokości kolektora bielańskiego, na młocińskim z dużymi cienko, choć był np. 1 bardzo piękny dorosły michahellis.
bogatka - 8
modraszka - 5
kos -1
Zgadzam sie z Tristanem
dziś przy kolektorze bielańskim z najciekawszych:
krakwa - 1 samiec
świstun - 1
mewa białogłowa - 6
Przy Moście Grota-Rowieckiego młody bielik lecący w stronę Bielan i kruk lecący w stronę Żoliborza. Współobserwatorka - Gacolka
Zgadzam sie z Tristanem
Poziom Wisły już podnosi się... przy tej pogodzie co prawda ptaki widać ale oznaczyć sie ich nie da policzyć też sie nie da, ale zawsze możecie spróbować...
Dzisiaj przy dużo lepszej pogodzie i wydłużonej trasie (od kolektora bielańskiego do rzeki na wysokości granic administracyjnych miasta czyli Lasu Młocińskiego) widziałem:
- kormoran czarny: 103
- czapla siwa: 2 - 4
- łabędź niemy: 20 ( 15 ad. + 5 imm.)
- krzyżówka: 935
- cyraneczka: 1
- ogorzałka: 10 f
- czernica: 13 - 15
- głowienka: 3 ( m + 2 f )
- gągoł: 19 ( 11 m + 8 f )
- nurogęś: 4 ( m + 3 f )
- myszołów zwyczajny: 1
- mewa siodłata: 2 ad.
- mewa srebrzysta: 22 ad.
- mewa białogłowa: 21 ad.
- mewa romańska: 8 ad.
- mewa pospolita: 140 ( z czego stado 105 ptaków na wysokości lasu młocińskiego)
- mewa śmieszka: 785
- zimorodek: 2
- wrona siwa: cn. 56
- kruk: 2 - 3
nie oparłem sie pokusie by zobaczyć jak to wygląda i zerkąłen na fotki w necie i pomyslałem patrząc na nie.. "o gągoł" Ale ma pyt. czy były one widoczne tylko przez twoją magiczną lunetę innymi słowy czy przez lornetke tez bym je zobaczył jeśli tak mam czego załować
Rey, a jak szedłeś od kolektora młocińskiego? Przez jakieś straszne chaszcze? (ja ostatnio zrobiłem sobie wypad w miejsce, gdzie przy kolektorze jest takie zakole, to po wyjściu wyglądałem jakbym w lesie przez pół roku siedział).
Zgadzam sie z Tristanem
rey, ja nie chciałem oznaczać lecz zobaczyć.. i to wyraźnie, a nie przez 3 sekundy
Tony napisał/a:
Rey, a jak szedłeś od kolektora młocińskiego?
Zapewne od razu z kolektora przez zatoczkę na pewniejszy grunt.. zorośli wielkich tam nie ma, a jedynie gigantyczne pokrzywy Przejść teraz można nawet nie brudząc sobie butów. Wszystko zależy od poziomu Wisły
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum